20.06.17

Auzu pārslu ķīselis

Auzu pārslu ķīselis ar bērnības garšu ko senāk vārīja mana vecmāmiņa. Auzu pārslu ķīselis ir ļoti iecienīts Latgalē.

Auzu pārslu ķīselis auksts ar ogām

Sastāvdaļas:

  • 600 g  auzu pārslas (6 glāzes)
  • 2 l silts ūdens (tā, lai pārsedz auzu pārslas 2cm)
  • 1 šķēle rupjmaizes,
  • sāls.

Auzu pārslas aplej ar siltu ūdeni, ieliek maizes šķēli

Pagatavošana

  1. Traukā ieber auzu pārslas, pārlej ar  siltu ūdeni tā lai tās ūdens nosedz apmēram 2 cm, ieliek rupjmaizes šķēli (palīdz ķīselim ieskābt), trauku apsedz ar drānu un atstāj siltumā 2-4 dienas. Ja redzams, ka pirmajās dienās auzu pārslas kārtīgi sasūkušas ūdeni, pielej vēl, lai tās būtu nosegtas. Ja skābēsi ķīseli ilgāk, tad sanāks skābāks un biezāks ķīselis.
  2. Pārslas nokāš un kārtīgi izspiež caur sietu 2 reizes, lai viss baltais pieniņš satek katlā, kuru pēc tam liks vārīties.
  3. Šķidrumam pieber sāli un,maisot ar koka karoti, karsē,līdz tas uzmutuļo. Ja veidojas kunkuļi (par biezu)pievieno nedaudz ūdens. Visu laiku maisa ar koka karoti, citādi var piedegt. Tiklīdz ķīselis sāk vārīties, uguni griež mazāku un pavāra vēl pāris minūtes. Ja vāra par maz, ķīselis plaisā.
  4. Karstu salej nelielās bļodiņās. Ķīseli var ēst karstu ar sviestu vai aukstu (tad ķīselis ir sarecējis kā želeja)ar pienu un ogām.
Karstu salej nelielās bļodiņās

Nav komentāru: