Svaigēšana


Svaigēšana



Svaigēšana ir  dzīva, svaiga, minimāli pārstrādāta uztura lietošana, sniedzot organismam visvairāk nepieciešamo uzturvielu – vitamīnus, minerālus, antioksidantus, ēdiena pārstrādei nepieciešamos enzīmus. Tas ir uzturs, kas neprasa milzīgus organisma resursus tā pārstrādei, ļauj justies pēc maltītes viegli un enerģijas pilni.



Svaigēšana (raw food) ir jauns koncepts, bet kā bieži vien tas būtībā ir labi aizmirsts vecais. Kā varam iedomātie mūsu ļoti tāli senči uzturā lietoja ļoti daudz produktu, kas nav termiski apstrādāti. Mūsdienu lielākā problēma nav termiskā aptstrāde, bet “pārapstrāde” – bieži vien nav pat iespējams pateikt no kā gala produkts ir pagatavots, kāds vērtīgās uzturvielas ir atdalītas un kas papildus pievienots (sākot no garšas, krāsas, aromatizēšanas piedevāmun beidzot ar konservantiem ilgākai glabāšanai). 

Pārtikas industrija dzenoties pēc peļņas ir aizdevusies virzienā uz pārstrādātu, augstu kaloriju un zemu vērtīgo uzturvielu satura ēdienu, kam daudzās pārtikas piedevas (transtaukskābes, E) ir grūti satilpināmas uz iepakojuma. Tā rezultātā veidojas vielu iztrūkumi, kas jākompensē ar vitamīniem un uztura bagātinātājiem. Šāda radikāla uztura lejupslīde faktiski notika vien sākot 20.gs. otro pusi, kas sevī līdzi nesusi daudzas tā sauktās “dzīvesveida” slimības: liekais svars, diabēts, sirds asinsvadu slimības u.c..

Svaigēšana ir pretēja kustība šim dzīvesveidam, dzīvesstilam. Svaigēšanas ēdiens būs pagatavots bez termiskas apstrādes vai temperatūrā līdz 45°C. Tas nodrošina, ka vērtīgās uzturvielas maksimāli tiek saglabātas un ir mums pieejamas. Svaigēšana ir visa dabiskā lietošana uzturā, cenšoties saglabāt visu vērtīgo ko katrs produkts var piedāvāt. Tas ir virziens, kur liela nozīme tiek pievērsta zaļajam gan ēdienos, gan sulās un kokteiļos.
Uzturzinātne ir ļoti jauna zinātne (no 70 gadiem), taču sapratne, ka uzturam ir liela nozīme mūsu veselībā un labsajūtā ir tūkstošiem gadu veca. 

Hipokrāts (460-370 pirms Kristus) teicis slaveno teicieni „lai ēdiens ir jūsu zāles un zāles jūsu ēdiens”.



Faktiski jebkurā šobrīdējā sistēmā vai izpratnē par ēdienu ir vienotība par to, ka augļi un dārzeņi ir galvenais avots vitamīniem, minerāliem, antioksidantiem, šķiedrvielām un tiem jābūt būtiskai uztura sastāvdaļai. Tādēļ jebkuram no Jums, pat ja nevēlaties būt 100% svaigēdējs ir vērtīgi iepazīties gan ar svaigēšanas ēdiena apstrādes metodēm, gan iepazīties ar to ēdienu daudzveidību ko piedāvā svaigēšana. 

Vislabākā vieta, kur to sākt protams ir svaigēšanas restorāns Raw Garden, kas Jums ļaus saprast: 

1.Svaigēšana nenozīmē vien salātus, 
2.Veselīgs var būt arī garšīgs un 
3.Es varu justies paēdis ēdot veselīgi.

Iespējams jau esat gatavi izmēģināt kādas svaigēšanas receptes mājās. Ja vēlaties redzēt kā gatavojam Raw Garden, kādas ir svaigēšanas galvenās gatavošanas metodes Jums ir iespēja apmeklēt Raw Garden svaigēšanas pavārkursus, kur iemācīsieties gan kokrētas svaigēšanas ēdienu receptes, gan iegūsiet nepieciešamo pārliecību, ka tas patiesi ir viegli un garšīgi.

Veselība ir organisma dabisks stāvoklis un mūsu ķermenī ir patiešām apbrīnojamas pašregulācijas sistēmas, kas ļauj tam šajā normālajā dabiskajā stāvoklī atgriezties. No cilvēka ir prasīts pa visam maz – nejaukt šo balansu ar organismam kaitīgu uzturu, nodrošināt organismu ar tam nepieciešamajām uzturvielām un dot pietiekamu laiku atpūtai, atjaunināšanās procesam. Jo vieglāks un uzturvielām bagātāks ēdiens, jo šim atpūtas laikam vajadzētu būt īsākam. 

Mūsu izpratnē tas ir Svaigēšanas ceļš. Tam nav jābūt 100%, bet pamatvirzienam noteikti.




Svaigēšanas restorāns http://www.RawGarden.lv ir veselīgākās ēšanas vieta.

 Restorāna ēdienkarti veido dzīvs, minimāli apstrādāts, zema tauku satura ēdiens, kas bagāts ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem. 

Raw Garden ir nevien restorāns, bet arī veselīgo pusdienu vieta un veselīgo produktu veikals. Veikalā varat iegādāties svaigēšanas virtuves tehniku (blenderi, dehidrātoru, sulu spiedes) un veselīgos produktus bio žāvētos augļus, riekstus, sēklas, kakao, kakao sviestu, godžī ogas, čhia sēklas, spirulīnu...Dodieties uz Raw Garden, ja vēlaties nomēģināt svaigi spiestas sulas, zaļos kokteiļus vai kviešu zelmeņa sulu, kas satur 92 dažādas minerālvielas, ir bagātīgs vitamīnu A un C avots. 

Svaigēšanas receptes var apgūt Raw Garden pavārkursos. 

Par visu vairāk http://www.rawgarden.lv. Restorāna adrese Skolas iela 12, Rīga.



Nav komentāru: