Ja virtuvē nav svaru, tad šī salīdzinošā tabula lieti noderēs. Svars var mazliet atšķirties no faktiskā, bet ne būtiski.
Produkti
|
Svars gramos
| |||
glāze 200 ml
|
glāze 250 ml
|
ēdamkarote
|
tējkarote
| |
ūdens
|
200
|
250
|
18
|
5
|
galda etiķis
|
200
|
250
|
15
|
5
|
piens
|
200
|
250
|
20
|
5
|
sausais piens
|
95
|
120
|
20
|
10
|
iebiezinātais piens
|
360
|
400
|
30
|
12
|
saldais krējums
|
200
|
250
|
15
|
5
|
skābais krējums
|
200
|
250
|
25
|
10
|
medus
|
265
|
325
|
35
|
12
|
majonēze
|
180
|
230
|
15
|
4
|
kviešu milti
|
140
|
160
|
25
|
10
|
augļu sulas
|
200
|
250
|
18
|
5
|
tomātu sula
|
200
|
250
|
20
|
8
|
tomātu biezenis
|
220
|
25
|
10
| |
tomātu pasta
|
230
|
30
|
10
| |
tomātu mērce
|
180
|
220
|
25
|
8
|
ievārījums
|
275
|
335
|
45
|
20
|
džems
|
40
|
15
| ||
augu eļļa
|
190
|
240
|
20
|
5
|
sviests
|
210
|
25
|
10
| |
kausēts sviests
|
190
|
245
|
20
|
5
|
kausēts margarīns
|
190
|
240
|
15
|
4
|
kausēti tauki
|
185
|
240
|
20
|
5
|
manna
|
150
|
200
|
25
|
8
|
rīsi
|
210
|
230
|
25
|
8
|
griķi
|
165
|
210
|
25
|
7
|
miežu putraimi
|
145
|
180
|
25
|
8
|
grūbas
|
185
|
230
|
25
|
8
|
Herkuless
|
70
|
90
|
12
|
3
|
auzu pārslas
|
135
|
170
|
18
|
5
|
kukurūzas pārslas
|
40
|
50
|
17
|
2
|
kartupeļu ciete
|
150
|
200
|
30
|
10
|
rīvmaize
|
110
|
130
|
20
|
5
|
cukurs
|
180
|
230
|
25
|
7
|
pūdercukurs
|
140
|
180
|
20
|
7
|
sāls
|
290
|
320
|
30
|
10
|
želatīns
|
15
|
5
| ||
citronskābe
|
25
|
8
| ||
dzeramā soda
|
28
|
12
| ||
rozīnes
|
155
|
190
|
25
|
7
|
magones
|
135
|
155
|
18
|
5
|
kanēlis
|
20
|
8
| ||
maltas krustnagliņas
|
3
| |||
krustnagliņas
|
4
| |||
malti pipari
|
12
|
5
| ||
smaržīgie pipari
|
4,5
| |||
melnie pipari
|
6
| |||
sinepes
|
4
| |||
kakao
|
130
|
150
|
15
|
5
|
malta kafija
|
20
|
8
| ||
tēja
|
4
| |||
liķieris
|
20
|
7
| ||
mandeles
|
130
|
160
|
30
|
10
|
zemesrieksti
|
140
|
175
|
25
|
8
|
lazdu rieksti
|
130
|
170
|
30
|
10
|
ciedru rieksti
|
110
|
140
|
10
|
4
|
zirņi
|
200
| |||
šķeltie zirņi
|
185
|
230
| ||
lēcas
|
170
|
210
| ||
pupiņas
|
175
|
220
|
Nepieciešamās etiķa koncentrācijas iegūšana, atjaucot etiķa esenci vai 30% etiķi ar ūdeni
Nepieciešamā koncentrācija
|
Sākuma koncentrācija
| ||
30%
|
70%
| ||
3%
|
10 daļas ūdens
|
22,5 daļas ūdens
| |
4%
|
7
|
17
| |
5%
|
6
|
13
| |
6%
|
5
|
11
| |
7%
|
4
|
9
| |
8%
|
3,5
|
8
| |
9%
|
3
|
7
| |
10%
|
2,5
|
6
| |
30%
|
-
|
1,5
|
Aizvietot svaigo raugu ar sauso un otrādi
Ja receptē minēts svaigais raugs, bet mājās ir tikai sausais raugs, tad viegli aprēķināt nepieciešamo daudzumu pēc šādas formulas:
svaigā rauga norādītais daudzums, gramos x 0,41 = sausā rauga nepieciešamais daudzums gramos
vai otrādi -
sausā rauga norādītais daudzums, gramos x 2,42 = svaigā rauga nepieciešamais daudzums, gramos.
Avots: http://solomajai.blogspot.ie