29.09.10

Harčo zupa


Harčo zupai ir tik daudz dažādu variāciju - zupu var pagatavot gan ar jēra vai liellopa gaļu, gan vistas gaļu un pat ar zivi. 

Tradicionālā zupa Grūzijā tiek gatavota ar jēra gaļu.

Labāki būs klasiskie rīsi - tie ātrāk izvārās, un zupa kļūst tumīgāka. Tomātu pasta noteikti jāapcep, un, ja kādam garšo, var pielikt tomātus savā sulā.

Sastāvdaļas:
  • 600-800 g liellopa gaļa ar kaulu
  • 2 sīpoli
  • 1/2 glāze rīsu
  • 1 ēd. tomātu pasta
  • 1  kārba konservētu tomātu vai 5-6 svaigi tomāti /arī bez mizas/
  • sāls, pipari
  • hmeli suneli (gruzīņu garšvielu maisījums)
  • čili pipars
  • ķiploks (pēc garšas)
  • olīvu eļļa cepšanai 
  • kinzas zaļumi (tas ir koriandrs)
Harčo zupa 

Pagatavošana:

Gaļu pārlej ar ūdeni, uzvāra, noputo, pieber sāli un vāra līdz gaļa  gandrīz gatava. 

Izņem  no buljona, atdala no kauliem, sagriež mazākos gabaliņos un liek atpakaļ katlā.
Pieber rīsus.
Sasmalcina sīpolus, apcep, tad pievieno mazos gabaliņos sagrieztus tomātus, tomātu pastu un sautē 5-7 minūtes, pievieno sasmalcinātu čili un sautē vēl pāris minūtes.
Apceptos sīpolus  liek katlā klāt gaļai un rīsiem . Pieber garšvielas un vāra līdz rīsi mīksti.
Pasniedzot bagātīgi pārkaisa ar sagrieztiem zaļumiem.

Es vārot pievienoju žāvētas melnās plūmes, (nav obligāti), bet man tā garšo labāk.


Harčo zupa ar jēra gaļu

Sastāvdaļas:
  • 3 l ūdens
  • 500 g jēra gaļa
  • ½ gl rīsi
  • ½ gl grieķu rieksti
  • 4 sīpoli
  • 4-6 daiviņas ķiploks
  • 4 pētersīļa sakne
  • 1 ēd.  Kukurūzas milti
  • 1 ēd.  sviests
  • 4 lauru lapa
  • 10-15 zariņi Kinzas zaļumi (koriandrs)
  • 10-15 zariņi pētersīļa zaļumi
  • 5-6 bazilika lapas
  • 1 tējk. Hmeļi_Suneļi
  • ½ tējk. maltas koriandra sēklas
  • 1/4 tējk. malta kumīna (ķimenes)
  • ¼ safrāna pulveris
  • ½ asais zaļais čili pipars
  • 5-6 smaržīgie pipari
  • sāls, melnie maltie pipari





Nav komentāru: