24.08.13

Grauda spēka rupjā rudzu maize

Sastāvdaļas:
  • “Grauda spēka” vidēji rupjie rudzu milti – 300 gr.
  • “Grauda spēka” rupjie rudzu milti – 700 gr.
  • Tumšais mīkstais cukurs – 50 gr. (2 ēd. k.)
  • Sāls – 2 tējk.
  •  Ķimenes – 4 ēd.k. (vai vairāk/mazāk)
  • “Grauda spēka” rudzu ieraugs – 180-200 gr.
  •  Silts ūdens – apm. 1 litrs

No dotā izejvielu daudzuma iespējams pagatavot 2 kukulīšus, katrs 800- 1000 gr.

Grauda spēka rupjā rudzu maize


Pagatavošana:
  • Dažas stundas pirms mīklas gatavošanas ieraugu izņem no ledusskapja.
  • Cukuru un sāli izšķīdina nelielā daudzumā silta ūdens, pievieno miltus, ķimenes, ieraugu un vēl ūdeni, samīca mīklu (tai jābūt mazliet mīkstākai, jo rūgstot rupjie rudzu milti uzsūks lieko šķidrumu). Raudzē siltā vietā 12-24 stundas (jo ilgāk mīklu raudzē, jo maizei veidojas skābāka garša).
  • Cepeškrāsni uzsilda līdz 220 grādiem, mīklu liek maizes formās vai veido kukulīšus (to visērtāk darīt ar slapjām rokām ). Gan formas, gan plāti ieteicams nedaudz ietaukot un izkaisīt ar miltiem.
  • Cep 1.5-2 stundas, apmēram 40 minūtes pirms gatavības samazinot temperatūru uz 180 grādiem.
  • Rudzu maizi atdzesē un noliek “nostāvēties” vismaz 24 stundas, jo svaiga, tikko cepta maize būs mazliet mitra un “ķepīga”.
  • Rudzu maizi var uzglabāt līdz 10 dienām.
SVARĪGI: No gatavās mīklas nelielu daudzumu (apmēram 200 gramus) ieliek noslēdzamā trauciņā nākamai cepšanas reizei - tas būs ieraugs, un to uzglabā ledusskapī līdz 2 nedēļām.

Grauda spēka rudzu milti nopērkami veikalā „Grauda spēks”, 
Rīgā, Lāčplēša ielā 61



Nav komentāru: