09.11.13

Pīlādži kulinārijā

Pīlādžogas
Pīlādzis mums dod ogas, lai mēs neslimotu un varētu  izturēt bargo ziemu.

Dabā sastopami vairāki desmiti pīlādžu veidu, to ogas jau kopš seniem laikiem izmantotas kā vitamīnu avots, garšviela un palīgs cīņā ar dažādām kaitēm. Vairāk lasīt rakstā "Pīlādži tautas medicīnā">>>>>>

Pīlādžogas der gan žāvēšanai, gan sulām, turklāt tās labi glabājas. Parasti ogas žāvē 70 - 80 grādu temperatūrā, līdz tās saspiežot nelīp kopā, uzglabā slēgtos stikla traukos. Ogas var lietot arī svaigas.

Parastā pīlādža ogas ievāc, sākot no augusta beigām līdz pat oktobrim. Daudziem nepatīk ogu rūgtenā garša, taču tā samazinās pēc salnām, kā arī ogas sasaldējot.Turklāt aukstums ne tikai uzlabo garšas īpašības, bet arī labvēlīgi ietekmē ķīmisko sastāvu. Lapas un ziedus vāc ziedēšanas laikā.

Augļu ķīmiskais sastāvs ir ļoti bagātīgs, jo satur pusi no Mendeļejeva ķīmiskās tabulas elementiem. Satur C un P vitamīnu, karotīnu (vairāk nekā burkānos), fruktozi, saharozi, organiskās skābes, miecvielas, ēteriskās eļļas. Lapās ir daudz C vitamīna. No organiskām skābēm pīlādžos ir ābolskābe, dzintarskābe, citronskābe, sorbīnskābe, kā arī dažādas aminoskābes. Cukuru ogās nav daudz, bet ir vairāki to veidi – glikoze, fruktoze, saharoze. Iegūstot sulu, organiskās skābes pievienoto biešu cukura saharozi pārvērš augļu cukurā – fruktozē. 


Senāk Somijas un Skandināvijas zemēs kaltētas pīlādžogas mala pie rudzu graudiem (~ 2-5%) kā dabīgu konservantu, lai saglabātu rupjmaizi svaigu ilgākam laikam. Šīs piedevas rudzu maizei Zviedrijā arī šodien piešķir specifisku garšu.

Pīlādžus vislabāk ievākt pēc pirmajām salnām, tad nav jūtams ogu rūgtums.

Pīlādžogu sagatavošanas veidi ir daudz un dažādi.



Marinētas pīlādžu ogas

Marinētas pīlādžogas

Nepieciešams: 
  • 1 kg pīlādžu,
  • 2 glāzes ābolu etiķa, 
  • 1/2—1 glāze cukura, 
  • 6 krustnagliņas, 
  • kanēļa miziņa, 
  • nedaudz muskatrieksta. 
Pagatavošana:

  1. Pīlādžus notīra, nomazgā.Lai ogas nebūtu rūgtas, tās iepriekš applaucē. No etiķa, cukura un garšvielām savāra marinādi un vāra tajā ogas, līdz tās kļūst caurspīdīgas (5—10 minūtes).
  2. Ogas kopā ar marinādi sapilda burkā, cieši aizvāko, tur aukstumā. 


Pīlādžu ogu salāti

Dārzeņu salāti ar pīlādžogām
Nepieciešams:
  • 2—2l/2 glāzes pīlādžogu, 
  • 1 neliela biete vai rā­cenis 
  • 1/2 selerijas, 
  • 1 šķēle kāļa, 
  • 1 burkāns
  • cukurs, sāls
Pagatavošana:
Gatavus, mīkstus, nebojātus pīlādžus nomazgā, saspiež, pieliek uz smalkas rīves sarīvētus dārzeņus un cukuru, 1 stundu tur aukstumā, lai izkustu cukurs. Lai pīlādžu garša būtu maigāka, tās var noplaucēt ar verdošu ūdeni.


Pīlādžu sulas pagatavošana

Nepieciešams:  
  • 1 kg pīlādžu ogu, 
  • ~1 litrs ūdens,  
  • cukurs- 1 litram sulas-1 kg cukura
Pagatavošana:

  • Ogas nolasa no ķekariem, nomazgā. Liek katlā, uzlej ūdeni uzvāra. Kad virums 5 min vārījies, pirmo ūdeni nolej. Tad vēlreiz ogas katlā pārlej ar ūdeni tā, lai visas ogas nosegtas un vāra aptuveni  minūtes, tad pievieno citronskābi, un turpina vārīt  līdz ogas kļūst mīkstas, un atstāj uz 24 stundām nostāvēties
  • Kad ogas atdzisušas, tās saspaida.  Pēc diennakts izspiež sulu izmantojot marles audumu. 
  • Izspiesto sulu lej atpakaļ katlā un pievieno cukuru un maisot uzvāra līdz pirmajam burbulim. Sulu salej sterilos traukos. 

Garšo ļoti labi, bet sulas krāsa gan nav intensīvi oranža. Ja vēlas izteiktāku krāsu, tad var pievienot aronijas, jo tās dos krāsu un nenomāks arī garšu. Tādā gadījumā aronijas jākarsē kopā ar pīlādžogām.

Kad sula izspiesta caur marli, pāri palikušos pīlādžogu biezumus pārlej ar vārītu ūdeni un būs labs padzēriens.



2. recepte: Sulu var iztvaicēt sulu tvaicējamā katlā, Karstā sula jāsajauc ar cukuru attiecībā 1:1 jāuzvāra līdz pirmajam burbulim, un karstu sapilda sterilos traukos.


Pīlādžu ogu ievārījums
Pīlādžogu ievārījums
Pīlādžu želejas vai ievārījuma pagatavošana prasa diezgan daudz laika un pacietības. Tā nav  tik vienkārša kā parasta ievārījuma vārīšana, bet pūles attaisnojas. Jūs iegūsiet rūgtenu, visu meža rudens smaržu koncentrātu vienā burciņā.

Pīlādžogu ievārījums (1. recepte).
Nepieciešams:
  • 700 g pīlādžogu, 
  • 2.5 glāzes ūdens,
  • 1.2 kg cukurs,
  • 300 gr skābas šķirnes āboli
Pagatavošana:
  1. 700 g nomazgātu, notīrītu ogu blanšē 5 min. un ieber sietā.
  2.  No šķidruma, kurā karsēja ogas, pagatavo sīrupu — 2,5 glāzes ūdens un 800 g cukura vāra līdz nepieciešamai konsistencei. 
  3. Sīrupā ievieto ogas un 300 g šķēlēs sagrieztu skābas šķirnes ābolu (pirms tam ābolus blanšē 2—3 min. un skalo zem auksta ūdens strūklas). 
  4. Trauku pār­sedz ar tīru drānu un atstāj 10 st. ievilkties, pēc tam atkal karsē līdz vārīšanās temperatūrai un no jauna atstāj 8 st. 
  5. Pēc tam vāra vēl trīs paņēmienos 8—10 min. ar 8 st. starp­laiku. Pirms otrās vārīšanas reizes pieber 400 g cukura.

Pīlādžogu ievārījums (2 recepte).
Nepieciešams:
  • 700 g pīlādžogas, 
  • 1.5 kg cukurs, 
  • 3 glāzes ūdens
Pagatavošana:
  1. Pīlādžogas ievāc pēc pirmajām salnām, kad tajās mazinājies rūgtvielu daudzums. Ogas vispirms karsē cepeš­krāsnī 1—2 st., pēc tam blanšē 5 min. 
  2. No 1,5 kg cukura un 3 glāzēm ūdens pagatavo sīrupu. Pīlādžogas ievieto karstā sīrupā  un  atstāj   6—8  st.  ievilkties,  pēc  tam  uzvāra,  noņem no uguns,
  3. pēc 10—15 min. atkal vāra (vārīšanu atkārto 4—5 reizes). Tā kā pīlādžogas lēni uzsūc cukuru, ievārījumu pēc pēdējās vārīšanas atstāj tajā pašā traukā vēl 12 st.
  4.  Sīrupu nolej un vāra līdz nepieciešamai konsistencei. 
  5. Ogas pilda burkās un pārlej ar sīrupu.

Pīlādžogu ievārījums (3 recepte).
Nepieciešams:Sīrupam uz 1 kg pīlādžogu -1,3 kg cukurs un 1/4 glāzes ūdens.
Pagatavošana: Uz diennakti pīlādžus iemērc aukstā ūdenī. Tad piecas reizes blanšē. Ieber verdošā sīrupā un atstāj uz 12 stundām. Pēc tam vāra 10—15 minūtes.

Pīlādžogu ievārījums (4 recepte).
Nepieciešams:
Uz 1 kg ogām ņem 2 kg cukura un 0,5 l ūdens

Pagatavošana:
  1. Ogas attīra no ķekariņiem un bojātiem auglīšiem. Tad tās ber katlā, aplej ar aukstu ūdeni un atstāj uz nakti, ļaujot ogām kārtīgi nomērcēties. 
  2.  Nākamajā dienā ūdeni nolej, pārlej pāri verdošu ūdeni un patur 20 minūtes, lai ogām pazustu rūgti sīvā garša. Arī šo ūdeni nolej.
  3. Tad tīrā katlā ber nomērcētās, noplaucētās ogas, ber klāt cukuru un ūdeni un vāra, kamēr ogas mīkstas. Karstu pilda burciņās.
Pievieno tējai, lieto ar  gaļas ēdieniem ...

Pīlādžogu ievārījums (5 recepte).
Nepieciešams: 1.4 kg pīlādžu ogu, 600 g ābolu, 2 kg cukura, kā arī divas vaniļas standziņas.
Pagatavošana:Pīlādži jānomazgā, bet āboli jānomizo un jāsagriež mazos gabaliņos. Pīlādžus, ābolus, cukuru un vaniļas standziņas liek katlā un vāra, ik pa laikam noputojot. Ievārījums gatavs tad, kad ābolu gabaliņi kļūst caurspīdīgi. Gatavo ievārījumu pilda burkās. Ieteicams burciņas aizvākot ar metāla vākiem.

Pīlādžogu ievārījums (6 recepte).
Nepieciešams:  1 kg pīlādžogu, kas novāktas pēc pirmās salnas, 1 kg cukurs un glāzi ūdens, vanilīns.

Pagatavošana: Ogas noskalo un notecina sietā. Ūdeni ar cukuru savāra sīrupā, pievieno ogas un vāra, noņemot putas. Karstu ievārījumu pilda burkās un aizvāko.



Pīlādžu ogu želeja

Nepieciešams: 
  • 1 litrs pīlādžu sulas,
  • 1 kg cukurs.
Pīlādžogu želeja
Pagatavošana: 
  • 1. recepte:Liek katlā pīlādžu ogas , aplej ar ūdeni un uzvāra. Kad virums 5 min vārījies, pirmo ūdeni nolej. Tad vēlreiz ogas katlā pārlej ar ūdeni tā, lai visas ogas nosegtas un vāra, kamēr tās kļūst mīkstas. Mīkstās, savārītās ogas izberž caur sietu. Esam ieguvuši pīlādžu sulu, kam pievieno cukuru un vēlreiz visu uzvāra, maisot līdz cukurs ir izšķīdis (uz 1 litru iegūtās sulas ņem 1 kg cukura). Uz lēnas uguns turpina virumu vārīt ik pa brīdim apmaisot. Želeja ir gatava tad, kad nedaudz uzlieta uz šķīvīša tā sarec.
  • 2. recepte: Ja pīlādži tiek lasīti pirms salnām, tad ogas nomazgā, applaucē un ūdeni nolej. Uzlej no jauna tīru ūdeni tā, lai ogas nosedzas, un ogas applaucē. Atdzesē un izspiež. Izmanto arī ūdeni, kurā ogas tika plaucētas. Pieliek cukuru un ļauj tam 24 stundas pakust vai arī maisot tūlīt vārīt uz straujas uguns. Jānoputo. Vāra 10-15 minūtes. Karstu lej burkās un aizskrūvē vai aizvāko. Želeja sarec 2-4 stundu laikā, kad tā atdzisusi.
  • 3. recepte: (Uz 1 litru šķidruma ņem 1,2 kg cukuru.) Pīlādžus vāra 5 minūtes, tad ūdeni nolej, uzlej jaunu ūdeni vismaz 3 centimetrus virs ogām. Vāra 20 minūtes, sastampā un vāra vēl 10 minūtes, tad salej dubultīgā marlē un ļauj šķidrumam notecēt Vāra apmēram 5—10 minūtes, lej sterilās burciņās un aizvāko.
Gatavību iespējams pārbaudīt, uz šķīvja uzpilinot nelielu daudzumu želejas – ja tā vairs neizplūst, ir gatava. Želeju iespējams pagatavot arī no pīlādžiem, kas novākti pēc salnas, iztvaicējot sulu tvaicējamā katlā.
 

Pīlādžu- ābolu sulas želeja
Nepieciešams:
  • 800 g pīlādžu sulas
  • 200 g ābolu sulas
  • 1,5 kg cukurs
Pagatavošana:
  1. Pīlādžu ogas iztvaicē caur tvaicējamo katlu, sulu uzvāra un noputo biezumus. 
  2.  Pievieno ābolu sulu, pieber cukuru un vāra vēl aptuveni  15 minūtes, 
  3. Visu salej burkās un novieto vēsā vietā, jo siltā vietā želeja var nesarecēt.
 Šī želeja ir daudz maigāka par tīru pīlādžogu želeju, un ļoti garda.



Pīlādžogas medū

Pīlādžogas medū
Nepieciešams: 400 gr pīlādžogas, 200 gr medus, burka
Pagatavošana: 
  • 1.recepte: Skaistākās un lielākās pīlādžogas saber glītā traukā (der mazas burciņas vai citi trauki, kas  noslēdzami) un pārlej ar medu. Uzliec vāciņu un izdekorē - būs ne vien labs līdzeklis pret saaukstēšanos un  gardums pie tējas, bet arī mīļa dāvaniņa tuviniekiem vai draugiem.
  • 2.recepte:Cepeškrāsnī uz pannas pīlādžu ogas apcep, tad pieliek medu attiecībā 1:1 un vāra īsu brīdi. Tas ir ļoti labs līdzeklis pret saaukstēšanos un veicina urīna izdalīšanos.
  • 3. recepte:  Gatavas pīlādžogas atdala no kātiņiem, nomazgā, labi notecina un ar adatu iedur katrā ogā. Ogas ieber katlā ar verdošu ūdeni un patur tik ilgi, līdz ogas kļūst mīkstas. Uz mazas liesmas izkausē medu. Liek tajā ogas un vāra tik ilgi līdz masa sabiezējusi. Iegūto masu lieto pie tējas cukura vietā.
Pīlādžogas ar cukuru.

Ogas 2—3 min. blanšē, t. i., applaucē verdošā ūdenī vai tvaikos, karstas izberž caur sietu vai izspiež sulas spiedē. Iegūto masu vienādās attiecībās samaisa ar cukuru un, nepārtraukti maisot, karsē emaljētā katlā līdz vārī­šanās temperatūrai, pēc tam konservē.


Pīlādžogas pūdercukurā

Pīlādžogas pūdercukurā
Nepieciešams: Glāze ūdens, glāze cukura, pīlādžogas, pūdercukurs
Pagatavošana
:
  1. Ņem glāzi ūdens un glāzi cukura, izvāri sīrupu. 
  2. Tad karstajā sīrupā iemet pīlādžogas, uzmanīgi ar sietiņu izņem tās ārā, ātri notecini un žigli, bet rūpīgi apviļā tās pūdercukurā, pēc tma ļauj, lai tās kārtīgi apžūst. 
Garšo labāk nekā dzērvenes pūdercukurā!




Veselības dzēriens 
Nepieciešams: 
  • 2 ēdk. kaltētu pīlādžu ogu,
  • 1,5 ēdk. kaltētu mežrožu paauglīšu,
  • 1 litrs ūdens. 
Pagatavošana:
  1. Mežrozīšu paauglīšus sasmalcina, samaisa ar pīlādžogām, pārlej ar verdošu ūdeni un liek uz uguns, vāra 10 minūtes.
  2. Pēc tam ļauj 4—5 stundas ievilkties. 
  3. Izkāš, katrs pieber cukuru pēc garšas.


Pīlādžu tēja
Pīlādžu tējas pagatavošana

1. recepte:Vienai porcijai ņem 2 ēdamkarotes kaltētu pīlādžu ziedu un ogu. Tos pārlej ar glāzi verdoša ūdens un ļauj 2—3 minūtes ievilkties. Nokāš, pieber cukuru pēc garšas.


2. recepte:Tējas pagatavošanai 5 g kaltētu pīlādžu ogu aplej ar 200 ml karsta ūdens un nostādina 3 stundas.

Pīlādžogu žāvēšana

Ogas žāvē 70-80 grādu temperatūrā līdz tās saspiežot nelīp kopā, un uzglabā slēgtos stikla traukos. 


Putojošais pīlādžu ogu dzēriens

Nepieciešams:(3 litriem dzēriena)
  • 350 g pī­lādžu ogu,
  •  3 litri ūdens, 
  • cukurs pēc garšas, 
  • 1 ēdk. rozīņu. 
Pagatavošana:
  1. Ogas pārlasa, nomazgā, saspaida ar koka stampiņu, liek emaljētā katlā, pārlej ar ūdeni un vāra tik ilgi, līdz ogas sašķīdušas. 
  2. Tad katlu noņem no uguns, pārklāj ar marli un noliek siltā vietā.
  3.  Kad dzēriens sāk rūgt, to izkāš caur divkāršu marli, pieber pēc garšas cukuru, samaisa. 
  4. Dzērienu salej pudelēs, katrā pudelē ieliek 3—4 rozīnes, pudeles labi aizkorķē un uzglabā guļus stāvoklī vēsā vietā.
Pīlādžu liķieris



Pīlādžu liķieris

Nepieciešams:
  • 1 litrs pīlādžu sulas,
  • 1.3 kg cukura, 
  • 1 glāze citronu sulas, 
  • 1 glāze degvīna
Pagatavošana
  1. Lai pagatavotu pīlādžu liķieri, no ogām nepieciešams izspiest sulu. 
  2. Iegūto sulu karsē, ik pa laikam noņemot putas. 
  3. Kad sula ir dzidra, to nokāš, pieliek cukuru (uz 1litru sulas ņem 1,3 kg cukura) un vāra vēl 4-5 minūtes. Gatavam sīrupam pielej vienu glāzi citronu sulas un vienu glāzi degvīna. 
  4. Pilda pudelēs un liek nostāvēties 2 mēnešus.
Pīlādžogas satur  cukurus līdz 9%, tāpēc no pīlādža ogām var gatavot arī vīnu.


Pīlādžu rūgtais uzlējums
Nepieciešams:
  • 0.5l LB Vodka 69% 
  • 2 lieli pīlādžu ķekari 
  • 1 ēdamkarote cukura 
  • Naža gals citronskābes 
 Pagatavošana:
  1. Pīlādžu ogas noņem no ķekariem un noskalo.
  2. Ieber katlā, pielej 1 l ūdens, uzvāra un nokāš caur sietu.
  3. Ogām pievieno cukuru, citronskābi un samaisa.
  4. Ogas pārliek tīrā stikla traukā, pievieno degvīnu un noliek ievilkties uz 5-6 dienām.
  5. Uzlējumu nokāš caur sietu vai marli un salej pudelēs. 
Recepte no Rīgas Balzama krājumiem!
Autore: Aija Zablocka, Latvijas balzams stipro dzērienu tehnoloģe.



Pīlādžu ogu degvīns

Pīlādžu ogu degvīns
Nepieciešams: 
  • 3 kg gatavu pīlādžogu (ievāktas pirms salnām),
  •  12 litri maizes kvasa,
  •  80-100 g raugs, 
  • 6 litri pašdarināta degvīna.
Pagatavošana:
  1. Ogas saspaida, pievieno raugu un pārlej ar kvasu. 
  2. Raudzē +16-17°C temperatūrā.
  3. Kad gāzes pūslīši vairs neizdalās, destilē, Pēc tam gatavam šķidrumam pievieno pašdarināto degvīnu un atkārtoti destilē visu otro reizi.
Destilācijas (kandžas) aparātus var iegādāties interneta veikalā: http://kandzasaparati.lv/

Atceries, ka Latvijā kandžas izgatavošana mājās ir aizliegta!