02.02.14

Svaigā karija zupa

Šī recepte ļaus pārliecināties, ka arī ar svaigu, termiski neapstrādātu ēdienu aukstā laikā var labi sasildīties. Noslēpums ir pievienotajās garšvielās. 

Sastāvdaļas 
  • Mandeļu pienam 
  • 1 tase (ap 240 ml) pa nakti izmērcētu mandeļu 
  • šķipsna Himalaju sāls 
  • 3 tases filtrēta ūdens 

Zupai 

  • 1 sarkanais saldais pipars 
  • 1 neliela biete 
  • 1 tase (ap 240 ml) svaiga mandeļu piena 
  • 1 tējkarote kaņepju sēklu 
  • 1 tase (ap 240 ml) filtrēta ūdens 
  • ½ svaiga citrona 
  • 1½ tējkarotes karija pulvera 
  • ½ tējkarotes kumina 
  • ½ tējkarote jūras sāls 
  • 1 ķiploka daiviņa 
  • šķipsna Kajēnas piparu 

Garšaugu maisījumam 
  • ½ tase (ap 120 ml) sakapātu lociņu vai puravu 
  • ½ tase (ap 120 ml) kubiņos sagriezta sarkanā saldā pipara 
  • 1 tējkarote sasmalcinātas svaigas ingvera saknes 
  • 1 tējkarote olīveļļas 
Svaigā karija zupa 

PAGATAVOŠANA

1. Vispirms pagatavojiet svaigu mandeļu pienu. To var izdarīt jau iepriekš un glabāt pienu ledusskapī (jāizlieto trīs dienu laikā). 
Ideālajā gadījumā izmantojiet jaudīgu blenderi, bet derēs arī jebkāds pārtikas smalcinātājs. Vēl būs vajadzīgs riekstu piena maisiņš (var nopirkt internetā – tas ir atkārtoti izmantojams tīklveida neilona maisiņš). Sajauciet sablendēto riekstoto šķidrumu ar ūdeni un izfiltrējiet caur tīkliņu. Atlikušo masu varat pievienot siera mērcei vai citiem svaigiem ēdieniem. Ja negribat noņemties ar riekstu mērcēšanu un malšanu, ekoveikalos var nopirkt gatavu riekstu pienu. 


2. Sagatavojiet garšaugus, ko pievienot zupai. Sajauciet bļodā sasmalcinātos lociņus, piparu un ingvera sakni. Pievienojiet olīveļļu un atlieciet sānis. 

3. Lieciet bieti, piparu, ķiploku un citronu smalcinātājā un samaliet viendabīgā masā. 
4. Pievienojiet sagatavotajai masai mandeļu pienu. 

5. Atsevišķi samaliet kaņepju sēklas un kuminu un sajauciet ar karija pulveri, jūras sāli un Kajēnas pipariem. Pievienojiet zupai un kārtīgi samaisiet. 

6. Pakāpeniski pievienojiet ūdeni. Ja vēlaties, varat to nedaudz uzsildīt, bet temperatūra nedrīkst pārsniegt 42 ˚C, lai visi fermenti un citas vielas, kas ir produktos, saglabātos neskarti. 

7. Pieberiet sagatavotos garšaugus un, ja vēlaties, papildiniet zupu ar savām iecienītajām garšvielām. 

8. Lejiet sasildītās bļodiņās un baudiet. 
 


Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta

Nav komentāru: