19.08.14

Kā pagatavot mājās mandeļu pienu

Pagatavot mandeļu pienu nav nekas grūts un sarežģīts. Neparastā piena autori ir nevis gotiņas, bet augi. Sastāvs gan ir atšķirīgs – šajā dzērienā nav laktozes, ko satur piens. Tātad var droši lietot, ja sirgst ar piena cukura nepanesību. Šajā pienā nav arī holesterīna un piesātināto taukskābju – tātad labvēlīgs ikviena cilvēka veselībai.

Mandeļu spiešana pienā ir neticami vecs process. Mūsdienās to pārsvarā izmanto klasiskajā Franču virtuvē. Bet cilvēki to darija un izmantoja vēl ilgi pirms Franči to pārvērta par smalku delikatesi.

Mandeļu piens ir derīgs pāris dienas pēc pagatavošanas procesa, tapēc taisiet tik daudz cik varēsiet izdzert. Iesakāms uzglabāt ledusskapī. Ja ir velme varat pienu arī vārīt un pasterizēt, lai palielinātu derīguma termiņu, bet tad jūs zaudējat svarīgos vitamīnus un uzturvielas. Tik pat labi tādu pienu varat nopirkt veikalā.


 1 krūzi mandeļu riekstus atjauc ar 2 glāzēm ūdeni. Rezultātā ir 2% piens. Ja vēlaties biezāku pienu izmantojiet mazāk ūdens, ja plānaku tad vairāk.


Kas būs nepieciešams?
  • 1 krūze ar mandelēm (vēlams dabīgām);
  •  2 glāzes ūdens;
  • (pēc izvlēles) mērcēšanas saldinātāji medus, cukurs, agaves sīrups, kļavu sīrups.
Blenderis
Trauki un iekārtas
  • bļoda,
  • sietiņš,
  • mērglāze( pēc izvēles var arī ar parastu glāzi)
  • Blenderis vai pārtikas procesors un
  • riekstu maiss vai marle.
Pirmkārt mandeles vajag iemērcēt ūdenī uz kādu vienu nakti vai divām dienām. Faktiski, jo ilgāk jūs mērcējat viņas, jo krēmīgākas būs kad taisīsiet.
Notecina un noskalo mandales no  mērcēšanas ūdens, un sasmalcina  ar svaigu ūdeni blenderī . 
Sasmalcina mandales ar svaigu ūdeni blenderī
Filtrē ar riekstu maisu vai marli, ielejot krūzē atdala mandeļu miltus no piena.
Atdala mandeļu miltus no piena


Paštaisīts mandeļu piens  gatavs !


Ko darīt ar pārpalikušajiem mandeļu biezumiem?
Iespējas ir neskaitāmas — var tos izmantot kā tortes pamatni, iecept kūkā utt., bet, ja mājās ir žāvēti augļi, var pagatavot veselīgus saldumus. Piemēram tos var izmantot auzu pārslās, saldejumu kokteiļos vai smalkmaizītēs. Var arī uzlikt uz cepampapīra un ielikt krāsnī uz kādām 2-3 stundām. Sausus mandeļu miltus var glabāt saldētava vairākus mēnešus un izmantot kulinārijā.

Avots/Foto: spoki.lv

Nav komentāru: