14.10.13

Latviešu tradicionāli ēdieni

Latviešu tradicionālās virtuve:
Gaļas ēdieni - asinsdesa (putraimdesa), vārīta cūkas galva vai cūkas šņukurs un cūkas cepetis,
Saldie ēdieni - buberts, rupjmaizes kārtojums, maizes zupa, biguzis vai medus rausis,
Dzērieni - piens, rūgušpiens, kvass, bērzu sulas, maizes alus un dažādas zāļu tējas: kumelīšu, piparmētru, liepziedu, ķērpju, pelašķu, nātres, asinszāles, vērmeles un citas.

Aknu pastēte 
Sastāvdaļas:

  • 500 g aknas 
  • 350 g trekna cūkgaļa 
  • 100 g sīpoli 
  • 50 g ķiploki 
  • 1 – 2 olas 
  • Galšvielas: sāls, pipari, lauru lapas 

Aknu pastēte

Pagatavošana
Lielos gabalos sagrieztas aknas vāra atsevišķi bez sāls un garšsaknēm. Cūkgaļu vāra atsevišķi pieliekot sāli, garšvielas: veselus piparus, lauru lapas, sīpolus, pētersīļus. Gaļai - padzisušai – atdala stingrāko speķi, ko sagriež sīkos četrstūrainos gabaliņos. Aknu un pārējo gaļu izmaļ 2 reizes gaļas mašīnā. Piemaļ arī sagrieztus apceptus sīpolus un ķiplokus.

Samalto masu liek katliņā mazā buljona daudzumā un ar koka karoti labi saspaida aknu stiebriņus. Tad pievieno buljonu vairāk un karsējot maisa un klapē. Karsēšanas laikā pa vienai pa laikam piesit olu. Turpina karsēt, lai olas sarec. Masa kļūst gaiša – vijīga. Pašās beigās pievieno sagriezto speķi – lai gabaliņi saglabātos veseli. Izgaršo, pieliek sāli, piparus. Ja vajadzīgs, arī buljonu. Gatava masa vidēji bieza, vijīga, trekna. Lej platā bļodiņā, nolīdzina virsmu, atdzesē. Griež slejās, ko savukārt šķēlītēs. Grezno ar sviesta taurītēm.


Asins desa 
Sastāvdaļas:

  • 500 g miežu putraimu 
  • 1,5 – 2 litri gaļas buljons 
  • 1 kg trekna cūkgaļa 
  • 1 litrs asinis 
  • 100 g sīpoli 
  • sāls, garšvielas, zarnas. 
Asins desa

Pagatavošana
Miežu putraimus noskalo, liek gaļas buljonā un vāra pusmīkstus, pa reizei apmaisot. Pievieno šķidras konsistences asinis, ja gabalos – jāizmaļ gaļas mašīnā. Izcilā, vēl turpina karsēt, lai zūd sarkanā krāsa. Pieliek sīki sagrieztus taukos apceptus sīpolus, ķiplokus, smalkos piparus, majorānu vai timiānu, samaltu cūkgaļu, sīkos gabaliņos sagrieztu speķi, izmaisa un izgaršo. Ar sāli jāuzmanās, jo asinis parasti ir sasālītas.

Masa ir bieza, irdena. Padzisušu pilda tievajās zarnās pusmīksti, ap ¾ no zarnas tilpuma. Putraimi vēl turpina briest. Desas galus aizsien, veidojot nelielus apaļus rituļus. Liek verdošā sālsūdenī, pa daļām (ne pilnu katlu) un pavāra uz lēnas uguns 10 – 15 min, lai zarna ir apvārīta un kļūst balta. Ņem laukā un liek nākošās. Noliek paplātēs atdzist.

Pirms pasniegšanas galdā, desas uz pavarda vai cepeškrāsnī uz pannas taukos apcep. Klāt dod brūkleņu salātus, ceptu cūkas gaļu. Kas tie par salātiem? Vai maizi neēd?


Auzu ķīselis – ķīsene 
Sastāvdaļas:

  • 1 kg auzu milti – rupji milti 
  • 3 litri ūdens 
  • ½ ēdamkarote sāls 
  • pāris maizes garozas 

Auzu pārslu ķīselis
Pagatavošana
Var arī gatavot no auzu pārslām. Ja smalkās, vāra ar biezumiem.

  1. Auzu miltus iepriekšējā dienā ber māla podā vai bļodā. Pārlej ar ūdeni. Pievieno dažas rupjmaizes garozas (veicina ieskābšanu) un noliek siltā vietā diennakti ieskābt.
  2.  Kad maisījums mēreni ieskābis (ne par maz, ne par daudz, tad karsējot nebiezē) notecina caur sietiņu un biezumus vēl ar rokām labi nospiež. 
  3. Lej katliņā un uz rēnas (lēnas) uguns uzvāra, pievieno sāli pamaisot karsē, līdz šķidrums sāk sabiezēt. Tad laiciņu iztur uz plīts malas, ļaujot nogatavoties. 
  4. Smeļ šķīvjos un pasniedz galdā nedaudz padzisušu. Liek vidū speķa – sīpolu mērces actiņu vai pārkaisa ar cukuru. Klāt piedzer aukstu pienu. Oh, kā piesien dūšu!


Asins pankūkas 
Sastāvdaļas:

  • 0,5 litri asinis 
  • 0,5 litri ūdens 
  • ap 200 g kviešu miltu 
  • sāls pēc vajadzības 
  • tauki cepšanai 
Asins pankūkas

Pagatavošana
Asinis šķidras, izkāstas vai samaltas, lej pankūku bļodā. Pievieno ūdeni, sāli, ja vajadzīgs, un iemaisa kviešu miltus. Veido, ar koka karoti, pašķidru pankūku mīklu. Cep uz pannas, sakarsētos cūku taukos apaļas, nelielas pankūkas. Pasniedz galdā ar brūkleņu ievārījumu.

Cūku bērēs pirmais cienasts pie alus kausa.



Piena zupa ar klimpām 
Sastāvdaļas:

  • 0,7 litri piena 
  • 0,2 litri ūdens 
  • 200 g skābs krējums 
  • sāls, cukurs 
Klimpām: 
  • 200 g kviešu bīdeļmilti 
  • 100 g ūdens 
  • 1 ola 
  • sāls pēc garšas 
Piena zupa ar klimpām

Pagatavošana
Bļodā olu ar sāli un ūdeni sakuļ, pieber miltus. Sākumā ar koka karoti, vēlāk ar roku samīca pabiezu mīklu, veido palielas mīklas pledas, ko izklāj bļodā katru atsevišķi. Ļauj brīdi nogatavoties, sabriest.

Katliņā uzvārītam ūdenim pievieno pienu, uzvāra un tajā ar roku met – plucina plānas, nelielas klimpas. Kad pacēlušās virspusē un ir gatavas, ar sietiņu vai putu karoti izgrābj sausas. Pārlej ar skābu krējumu un ēd. Zupu piestreb pēc tam. Var arī ēst kā piena zupu, pieliekot sviestu. Klāt var ēst arī sālītu siļķi.



Piena zupa ar bērztām klimpām 
Sastāvdaļas:

  • 0,7 litri piena 
  • 0,2 litri ūdens 
  • 10 g sviesta 
  • cukurs 
Klimpām: 

  • 100 g rupja maluma kviešu milti 
  • 50 g ūdens 
  • 1 ola 
  • Sāls 

Pagatavošana
Bļodā olu ar sāli un ūdeni sakuļ. Pieber ap ¾ no miltu daudzuma un ar koka karoti sastrādā mīklā. Tad pieber atlikušos miltus un ar rokām mīklu saberž, lai vārot izveidotos mazas klimpiņas.

Katliņā uzvārītam ūdenim pievieno pienu un lēni vārošā birdina saberzto mīklu. Kad klimpiņas pacēlušās virspusē, katliņu no uguns noņem plīts malā, pievieno sviestu un nedaudz cukura.

Brītiņu ļauj ēdienam nogatavoties un tad pasniedz galdā. Rupjos kviešu miltus var aizstāt ar rupjiem rudzu vai miežu miltiem.


Piena zupa ar kartupeļu klimpām 
Sastāvdaļas:
  • 1 kg kartupeļu 
  • 1,5 litri ūdens 
  • 1,5 litri piena 
  • 50 g sviesta 
  • sāls pēc garšas 
Piena zupa ar kartupeļu klimpām
Pagatavošana
Kartupeļus nomizo, noskalo. Sarīvē uz kartupeļu rīves. Sarīvēto kartupeļu masu lej uz salocītas 2 kārtējas marles un ciešu nospiež. Nospiesto masu izliek bļodā, pievieno sāli, vienmērīgi samīca. Ņem mīklas piciņas un ar roku plaukstām saveļ apaļas vai garenas bumbiņas, ko liek lēzenā traukā.

Ūdeni katliņā uzvāra, pievieno nedaudz sāls un saliek kartupeļu masas bumbiņas, ar kausiņu lēnām pacilājot. Kad klimpas gatavas, pievieno pienu. Nekarsēto pa daļām, karsēto visu reizē. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Liek plīts malā un ļauj brītiņu nogatavoties. Pieliek sviestu, izgaršo un pasniedz galdā.


Ķiļķēni ar gaļu 
Sastāvdaļas:
  • 0,5 kg cauraugusi cūkgaļa 
  • 1 kg kviešu bīdeļmilti 
  • garšvielas: sāls, pipari, lauru lapas, zaļumi 
Kiļķēni ar gaļu
Pagatavošana
Gaļu vienā gabalā vai pārdalītu uz pusēm sālsūdenī uzvāra. Noņem putas un vāra gatavu uz lēnas uguns, pievienojot garšvielas.

Klimpām: vieglā sālsūdenī iemaisa miltus. Sākumā sastrādā ar koka karoti, vēlāk ar roku samīca pusmīkstā mīklā. Mīklu sadala vairākās pledās, apviļā miltos un saliek gar bļodas malu. Ļauj drusku uzbriest.

Gatavo gaļu no buljona izņem. Buljonu uzvāra un, lēni vārot, tajā met plānas, nelielas klimpas. Kad tās pacēlušās virspusē un gatavas, ar sietiņu vai putu karoti izgrābj bļodā sausas. Pasniedz galdā un ēd ar vārītu cūkgaļu. Klimpām var uzlikt arī krējumu. Pēc tam uzsmeļ šķīvī arī buljonu.


Uz oglēm cepta siļķe 
Veselīgs un sātīgs paēdiens laukos. Gudenieku – Alsungas suitos parasti ēsts launagā vai vakariņās. Tas bija lēts latvisks ēdiens, ko mēdza pagatavot talkas dienā.

Sastāvdaļas:
  • 1 siļķe, sālīta 
  • 300 g kartupeļi, vārīti ar mizu 
  • 0,5 litri rūgušpiens 
  • 150 g skābs krējums 
Uz oglēm cepta siļķe
Pagatavošana
  1. Veselu, sālītu, neizķidātu siļķi ietin pabiezā, samitrinātā ietinamā papīrā (vismaz pieckārt), Liek uz oglēm un, apgrozot no abām pusēm, kārtīgi apcep brūnu, pat nedaudz apdegušu. Noņem papīru, kurš jau pārvērties oglē. 
  2. Ugunskurā cep kartupeļus ar visu mizu. Kartupeļus kārtīgi nomazgā un ļauj apžūt, tad liek ugunskurā, pabīdot pelnos, lai cepas. 

Liek veselu uz šķīvja galdā. Lupina nost asakas un drupina šķīvī rūgušpienā sajauktā ar krējumu. Piekož nomizotus, ar mizu vārītus vai ugunskurā uz oglēm ceptus veselus kartupeļus. Klāt piedzer rūgušpienu. 

Mūsdienās siļķes pagatavošanai izmato foliju vai cepamo papīru.




Kartupeļu pankūkas 
Sastāvdaļas:

  • 1kg kartupeļu 
  • 1 ola 
  • 40 g kviešu miltu 
  • nedaudz sāls 
  • cepšanai cūku tauki vai eļļa 

    Kartupeļu pankūkas

    Pagatavošana
    Kartupeļus nomizo veselus, noskalo un sarīvē uz kartupeļu rīves. Masai pievieno olu, sāli, kviešu miltus. Ar koka karoti samaisa. Liek uz pannas sakarsētos taukos nelielas masas pikas, izlīdzina plānas. Cep no abām pusēm gaiši brūnas pankūkas.

    Jāievēro: pankūkas mazas, plānas jācep strauji, vienmērīgā karstumā, taukus nežēlojot. Tad pankūkas ir mīkstas, sulīgas ar skraukstošām maliņām.

    Pasniedz galdā karstas, klāt dodot brūkleņu ievārījumu, skābu krējumu vai ēd arī ar cukuru. Piedzer pienu vai tēju. Pankūkas neder biezas, piesūcinātas ar aukstiem taukiem. Tas jau ir brāķis.



    Putraimu – plunču zupa 
    Sastāvdaļas:
    • 2 cūku kājas 
    • 0,5 kg cūku mugurkaula 
    • 0,3 kg cūku taisnās zarnas (no resnā gala) 
    • 0,1 kg miežu putraimi 
    • 0,5 kg kartupeļi 
    • sāls, sīpols, ķiploks, zaļumi 
    Putraimu zupa
    Pagatavošana
    Cūkas resno zarnu jau iepriekš rūpīgi iztīrītu, apgrieztu uz otru pusi, noberztu ar sāli vai sniegā, vairākkārt noskalotu liek vārošā ūdenī un brīdi paplaucē. Tā kļūst balta, stingra, bieza un trekna. Noskalo aukstā ūdenī, izliek uz paplātes un ieberzē nedaudz ar sāli. Šādi apstrādātu var saglabāt dažas dienas.

    Cūku kājas un mugurkaula gabalu sadala sīkāk, zarnu sagriež 1-2 cm biezās ripās un vāra pusmīkstus (pusgatavus). Pievieno noskalotus putraimus un zupai atbilstoši sagrieztus kartupeļus, sīpolus, ķiplokus – izgaršojot papildina sāli.

    Gatavu iztur laiciņu uz plīts malas – nogatavina. Uz šķīvja izņem gaļu. Zupu smeļ bļodā un pārkaisa ar zaļumiem. Zupa ir sātīga, trekna, mazliet specifisku piegaršu. Tā bagātina ikdienas uzturu un dod spēku kaulos.



    Taukšķēti zirņi (zirņi ar speķi) 

    Sastāvdaļas:
    • 200 g zirņu 
    • 60 g žāvēta speķa 
    • 40 g sīpolu 
    • 40 g krējuma 
    • sāls 
    Pelēkie zirņi ar speķa mērci
    Pagatavošana
    Pelēkos zirņus izmērcētus ber katliņā, pārlej ar karstu ūdeni un vāra mīkstus. Sāli pievieno vārīšanas beigās.
    Speķi, sagrieztu sīkos četrkantainos gabaliņos sacep uz pannas kopā ar sīki sagrieztiem sīpoliem, pievieno sāli un krējumu.

    Zirņus nokāš sausus, ber bļodā vai bļodiņās. Pārlej ar speķa mērci. Klāt pasniedz rūgušpienu.

    Žāvēta speķa vietā var ņemt arī svaigu speķi. Zirņu vietā var vārīt arī pupiņas.


    Pusnātnene – putraimu, kartupeļu biezputra
    Sastāvdaļas:

    • 80 g miežu putraimu 
    • 300 g kartupeļu 
    • 200 g ūdens 
    • 200 g piena 
    • 100 g kūpināta speķa 
    • 80 g sīpolu 
    • 80 g krējuma 
    • sāls 
    Putraimu-kartupeļu biezputra

    Pagatavošana
    Vārošā ūdenī ber noskalotus putraimus, vāra pusmīkstus. Pievieno sīki sagrieztus kartupeļus, sāli, un vāra gandrīz mīkstus. Pielej uzvārītu pienu un uz lēnas uguns vai cepeškrāsnī sutina. Pa reizei apmaisa, ļaujot putraimiem pilnīgi uzbriest.

    Gatavu pasniedz ar speķa mērces actiņu šķīvja vidū. Klāt piedzer pienu vai rūgušpienu.


    Putraimu biezputra 
    Sastāvdaļas:

    • 150 g miežu putraimu 
    • 300 g ūdens 
    • 200 g piena 
    • 50 g speķa 
    • 50 g krējuma 
    • sāls, sīpoli 
    Putraimu biezputra

    Pagatavošana
    Noskalotus miežu putraimus ber katliņā vārošā ūdenī un vāra pusmīkstus. Pievieno sāli. Pa reizei apmaisot. Tad pievieno uzvārītu pienu. Iztur uz plīts malas, pa reizei apmaisot, ļauj putraimiem uzbriest mīkstiem. Biezputra ir viegli irdena, bet ne staipīga.

    Pasniedz uz šķīvjiem ar speķa mērces actiņu vidū. Klāt dod pienu vai rūgušpienu.



    Piena zupa ar mājas nūdelēm 
    Sastāvdaļas:

    • 700 g piena 
    • 200 g ūdens 
    • 10 g sviests 
    • sāls, cukurs 
    Nūdelēm: 

    • 150 g kviešu miltu 
    • 2 olas 
    • 30 g ūdens 
    • sāls 
    Piena zupa ar mājas nūdelēm

    Pagatavošana
    Nūdeles sagatavo vismaz stundu iepriekš, ļaujot tām nedaudz apkalst – nogatavoties. Mīklai: olas, ūdeni, sāli nedaudz bļodā sakuļ. Pievieno kviešu miltus un samīca stingru mīklu (sākumā ar koka karoti, vēlāk ar rokām). Uz galda izveltnē plānas mīklas pledas (apaļas). Ļauj tām brītiņu apžūt – apkalst. Tad ar asu nazi griež tās ap 3 cm platās sloksnēs. Saliek 4 - 5 kaudzītē un veikli ar asu nazi sagriež cik vien iespējams (1 mm) smalkās strēmelēs (nūdelēs). Izbirdina tās plānā kārtā uz baltas drānas vai papīra – nedrīkst salipt.

    Ūdeni ar daļu piena uzvāra, ber pa daļām sagatavotās nūdeles, ko ar kausiņu apmaisot izcilā. Vāra 5 – 7 minūtes, pielej pārējo pienu, pieber sāli, cukuru. Uzkarsē, brīdi iztur, pieliek sviestu un pasniedz galdā.


    Vistu – tītaru buljons ar mājas nūdelēm 
    Sastāvdaļas:
    • ½ vista vai ½ tītars 
    • 1 gab burkāns 
    • sīpols, sāls, pipari, lauru lapas, zaļumi – pētersīļi 
    Nūdelēm: 
    • 300 g kviešu miltu 
    • 4 olas 
    • 50 g ūdens 
    • sāls 
    Vistas buljons ar mājas nūdelēm
    Pagatavošana
    Nūdeles sagatavo jau iepriekš, ļaujot tām nedaudz apžūt, lai griežot nesalīp. Mīklai: olas, ūdeni, sāli bļodā nedaudz sakuļ. Pievieno miltus un ar koka karoti, vēlāk ar rokām samīca stingru mīklu. Labi izveltnē plānās pledās uz galda pakaisot miltus. Griež ap 3 cm platās strēmelēs, ko savukārt liek vairākas 4 – 5 kopā un ar asu nazi veikli sagriež cik vien iespējams smalkās strēmelēs (1 mm). Jo smalkākas nūdeles, jo skaistākas. Griežot izbirdina plāni, lai nesalīp kopā. Kad visas sagrieztas, pa daļām ber uzvārītā – izkāstā putnu buljonā. Pavāra brītiņu, nogatavina uz plīts malas. Pievieno smalkās zvaigznītēs izvārīto burkānu, zaļumus (pētersīļu) un sīki sagrieztu putnu gaļu. Gaļu var arī samalt, sacept ar olu plānā omletē, ko sagriež smalkās strēmelītēs (salmiņos) un pievieno buljonam.


    Lauku miežu alus ar krējumu un cukuru
    Sastāvdaļas:
    • 1 litrs alus
    • 30 g svaigs krējums
    • 30 g cukurs
    Īsts lauku miežu alus
    Pagatavošana
    Alu katliņā uzvāra, pievieno cukuru un krējumu (saldo).  Karstu lej krūzē un pasniedz nosalušam ciemiņam.  Ļoti garšīgs un veselīgs padzēriens.


    Jaunpiena pudiņš
    Sastāvdaļas:
    • 1000 g jaunpiens
    • 300 g ūdens
    • 50 g cukurs
    • smalcināts kanēlis pēc vajadzības
    Jaunpiena pudiņš
    Pagatavošana
    Jaunpienam pievieno nedaudz ūdeni, lai tas nebūtu pārāk ciets un sauss.  Lej atbilstošā traukā, cep cepeškrāsnī.  Gatavu pārkaisa ar kanēļcukuru.  Daļu cukura pievieno masai pirms cepšanas.  Dala porcijās uz šķīvjiem ar ogu mērci vai kanēļcukuru.


    Jaunpiena lielās klimpas
    Sastāvdaļas:
    • 700 g piens
    • 300 g ūdens
    • 20 g sviests
    • sāls, cukurs pēc vajadzības
    Klimpām:
    • 300 g jaunpiens
    • 10 g kviešu milti
    • sāls pēc vajadzības
    Pagatavošana
    Pienu ar ūdeni uzvāra.  Pievieno sāli un vārošā lej tievā strūkliņā jaunpienu.  Jaunpiens saraujas garenās strēmeļu klimpās.  Ja jaunpiens nav pirmā slaukuma (otrais vai trešais), tam pievieno nedaudz kviešu miltus.

    Kad klimpas sataisītas un pacēlušās virspusē, katliņu brīdi iztur pavarda malā un nogatavina.  Izgaršo, pievieno cukuru, sviestu, un pasniedz galdā.


    Taukos cepta plekste

    Iztīrītu, noskalotu un gabalos sagrieztu pleksti liek pannā sakarsētos taukos un cep no abām pusēm gatavu - dzeltenbrūnu.  Cepšanas beigās pievieno ripās sagrieztus sīpolus un apcep.  Gatavus noņem.  Taukos uzber nedaudz kviešu miltus, sabrūnina.  Pievieno karstu ūdeni un krējumu.  Uzvāra.  Pasniedz galdā ar vārītiem kartupeļiem.


    Siļķe, maize, skābputra

    Šis salikums ir vesels ēdiens, ko izsenis latviešu lauku cilvēki ēda launagā vai vakariņās, gandrīz vai ik pārdienas.  Ir bijuši gadījumi, kad strādnieki ir sacēlušies pret saimnieku - ka nav ko ēst!  Bet saimnieks iznācis saimes priekšā un teicis:  "Kā nav ko ēst:  siļķe, maize, putra - ēd ko gribi!"
    Siļķe
    Atziņa:  šis senais ēdiens ir lieliski noregulējis holesterīna daudzumu organismā.  Siļķe lieko likvidēja, skābputra aizskaloja  Re, tā.  Holesterīna problēmas nebija.  


    Mājas desa

    Sadalot cūkas kautķermeni, iegūtos atgriezumus no šķiņķa, cepešu gabaliem, vēdera daļu, kakla gala, atgriezumus no kauliem (atkaulojot) sagriež sīkāk, kas der gaļas mašīnai.  Tos nedaudz apsāla un atstāj uz nakti vai diennakti ievilkties.  Cūkgaļai var pielikt daļu liellopa gaļas, ja liekas par treknu.  Samaļ gaļas mašīnā klāt liekot bagātīgi ķiplokus.  Daļu speķa taukuma var sagrieztu sīkos kubikos pievienot maltajai masai mīcīšanas laikā.  No tā desa gleznāka.  Masai mīcot pievieno piparus, ķimenes, ūdeni, majorānu vai nedaudz muskatriekstu.  Masu labi sastrādā (samīca), pa daļai pievienojot ūdeni.  Var pielikt šķipsniņu cukura un nedaudz šņabja.  Labi izgaršo sāli.  Nedrīkst būt par maz.  Masai ir jābūt valgai un vijīgai.  Pilda jeb štopē iepriekš sagatavotās zarnās, ne pārāk stingri.

    Foto avots/ http://labuapetiti.com/majas-desas/
    Tūlīt liek žāvēt alkšņu malkas dūmos vispirms uzsākot lēnām, tad uzdodot karstumu, lai lejas galā desas līkumam parādās tauku piliens.  Nobeidz atkal lēnām.  Kūpināšanas ilgums 1 - 3 dienas.


    Zemnieku brokastis
    Sastāvdaļas:

    • 3 olas
    • 50 g piens
    • 75 g žāvēta cūkgaļa
    • sīpoli, sāls
    Zemnieku brokastis

    Pagatavošana
    Žāvētu cūkgaļu sagriež šķēlēs un uz pannas apcep no abām pusēm dzeltenbrūnas.  Cepšanas beigās pievieno ripās sagrieztus sīpolus.  Gatavo gaļu ar sīpoliem no pannas noņem uz paplata šķīvja.  Taukos lej sakultu olu ar pienu.  Cep no abām pusēm gatavu omleti, apsviežot uz otru pusi veselu vai sadalītu divās vai četrās daļās.  Gatavu pieliek saceptai gaļai ar sīpoliem.  Pasniedz brokastu galdā ar rudzu maizi, kafiju vai ķimeņu tēju.  Izsenis bagāts brokastu ēdiens lauku ļaudīm.  Patīkamas bērnības atmiņas.


    Saldā zupa
    Sastāvdaļas:

    • 50 g žāvēti āboli
    • 30 g žāvētas plūmes
    • 10 g rozīnes
    • 10 g dzērvenes
    • citrona, apelsīna miziņas
    • 1500 g ūdens
    • 100 g cukurs
    • 8 g kartupeļu ciete
    Pagatavošana
    Noskalotus žāvētos augļus ber katliņā paredzētajā ūdens daudzumā.  Uzvāra, pievieno citrona vai apelsīna miziņas, dzērvenes, cukuru.  Nedaudz pavāra.  Izgaršo saldumu, skābumu un tikai nedaudz uztumē ar kartupeļu miltiem, vai arī nē.  Atdzesētu pasniedz galdā dziļākā bļodā ar kausiņu, no kuras tad paši galda viesi smeļ sev vēlamā daudzumā uz šķīvjiem.
    Saldā zupa


    Iecienīts saldais ēdiens pat lielās viesībās, izsenis otrā dienā pusdienās, kas lieliski atspirdzina "nogurušos" viesus.  Tad treknie krēmi vairs neder.


    Saldie ķiļķeni (klimpas)
    Sastāvdaļas:
    a) ar žāvētiem āboliem vai plūmēm

    • 100 g žāvēti āboli, plūmes
    • 1000 g ūdens
    • 100 g cukurs
    • citronskābe, citronu miziņa
    Klimpām:
    • 60 g kviešu milti
    • 30 g ūdens
    • 1/2 gab. ola
    • sāls
    Pagatavošana
    Noskalotus žāvētos augļus ber katliņā vārošā ūdenī.  Pievieno citrona miziņu, daļu cukura un nedaudz pavāra.  Pievieno ar karoti no mīklas atdalītas klimpas.  Ja bez olas, tad mīklu mīca biezāku un klimpas plūkā ar pirkstiem.  Kad klimpas paceļas virspusē, tās ir gatavas.  Izmaisa, izgaršo.  Pievieno pārējo cukuru.  Nogatavina un pasniedz galdā.

    Melleņu klimpu zupa
    b)  ar mellenēm
    Mellenes ņem svaigas ogas vai kompotā.  Atšķirība tā, ka pievieno beigās, kad klimpas gatavas - pacēlušās virspusē.


    Ķirbju zupa
    Sastāvdaļas:

    • 150 g ķirbis
    • 300 g ūdens
    • 700 g piens
    • 30 g rīsi vai manna
    • sāls, cukurs, sviests
    Ķirbju zupa

    Pagatavošana
    Ķirbi sadala, sagriež pabiezās šķēlēs.  Izņem sēklotni, nomizo, sagriež sīkos kubveida gabaliņos vai sarīvē uz sakņu rīves skaidiņās.  Rīsus noskalo, ber katliņā, pieliek sāli un 10 - 15 minūtes uz lēnas uguns pavāra.  Tad pievieno sagatavotos ķirbjus.

    Ja ņem mannu, tad ķirbjus pavāra pusgatavus pirmos, vēlāk pievienojot mannu.  Gataviem pievieno pa daļām aukstu pienu un uzkarsē līdz vārīšanai.  Izmaisa, izgaršo, ļauj brītiņu nogatavoties.  Var arī pasniegt galdā ar sviestmaizi.  Saldināt var vairāk vai mazāk, vai arī nemaz.


    Leitis ar rāceņiem (kartupeļiem)




    Jāņem skābs krējums vidēja biezuma konsistencē un istabas temperatūrā.  Nodomāto krējuma daudzumu sadala apmēram trijās vienādās daļās.  Liek pirmo daļu māla bļodiņā un ar koka karoti maisa, līdz sāk veidoties sviestam līdzīga masa, bet nedrīkst atdalīt paniņas.  Tad liek bļodiņu karstā ūdenī, apmēram 60 grādos, un sildot maisa, kamēr paniņas pieņemās klāt pie krējuma.  Pēc tam beidz sildīt un pieliek nākošo krējuma porciju, un visu atkārto.  Maisa līdz gandrīz paniņām, sildot piemaisa paniņas klāt, beidz sildīt, pieliek atlikušo krējumu, un atkal gandrīz līdz paniņām, sildot maisa, līdz paniņas piemaisās klāt.  Maisot sāli pieliek pēc garšas.  


    Ja patīk sīpolloku vai sīpolu garša , tad var pievienot arī tos, smalki sagrieztus.


    Jāievēro, ka nedrīkst sasildīt par daudz, tad krējums izkusīs.  Jābūt ļoti lielai pacietībai un sildīšanu vislabāk var izdarīt katliņā, kurā vārās kartupeļi ar visu mizu, kurus mēs vēlāk ar leiti ēdīsim.  Ja viss labi veicas, tad leitis ir gatavs reizē ar kartupeļiem.   Leiti pasniedz galdā uz atsevišķa šķīvīša un ēd ar (ar mizu) vārītiem kartupeļiem.



    Dradži
    Sastāvdaļas:

    • 1000 g jēltauki (cūku iekšu tauki)
    • sīpols, sāls, pipari, lauru lapas
    • 1000 g kartupeļi
    Dradži (sacepti cūku iekšu tauki)

    Pagatavošana
    Ar aukstu ūdeni pālietus cūku jēltaukus vairākas stundas nomērcē.  Nieres pārgriež uz pusēm un mērcē atsevišķi, vairākkārt iepriekš izskalotas.  Nospiež sausus un sagriež sīkos gabaliņos.  Ber katliņā, kurā ieliets nedauz ūdens.  Uz lēnas uguns izkausē taukus.  Nieres pievieno vēlāk uz kausēšanas beigām.  Kad tauki, pasmelti karotē, vārās un dradži - dzeltenbrūni, tad taukus nokāš caur sietiņu.

    Dradžus ber atpakaļ katliņā, pievieno sagrieztu sīplu, sāli un garšvielas, vēl nedaudz pakarsē.  Šādus taukainus, karstus, ber māla bļodiņā un pasniedz galdā ar vārītiem kartupeļiem.  Klāt piedzer skābputru, rūgušpienu vai paniņas.



    Jauno biešu lapu zupa
    Sastāvdaļas:
    • 200 g jaunas biešu lapiņas (galda vai lopbarības)
    • 200 g ūdens
    • 700 g piens
    • 20 g sviests
    • sāls, cukurs
    Jauno biešu lapu zupa
    Pagatavošana
    Biešu lapas vairākos ūdeņos noskalo, sīki sagriež, ber katliņā nelielā vāroša ūdens daudzumā.  Pieliek sāli un nedaudz , 3 - 5 minūtes pavāra.  Pievieno pa daļām nevārītu pienu un uzkarsē līdz vārīšanai.  Pieliek cukuru, sviestu un ļauj brītiņu nogatavoties.  Izgaršo, pasniedz galdā.  Klāt var pieēst sviestmaizi, siļķi vai ievārījumu.


    Nabagu zupa
    Sastāvdaļas:
    • 200 g rudzu maize
    • 700 - 1000 g ūdens
    • 100 g cukurs
    • dzērvenes, citrona miziņa, kanēļa miziņa vai krustnagliņas
    Rudzu maize
    Pagatavošana
    Nobriedušu rudzu maizi vai maizes galiņus sagriež mazos gabaliņos (kumosos).  Ber māla vai porcelāna bļodā, uzber cukuru un pārlej ar verdošu ūdeni.  Pievieno kādu no garšvielām.  Uzliek vāku vai šķīvi un ļauj ievilkties - nogatavoties.  Nedaudz padzisušu vai pilnīgi atdzesētu pasniedz galdā.  Der vakariņās pēc sātīgām pusdienām.  

    Visbiežāk lielajā gavēnī - jebkurā ēdienreizē.


    Svaiga zivs pienā
    Sastāvdaļas:

    • 1000 g menca, līdaka
    • 300 g ūdens
    • 500 - 1000 g piens
    • 30 g kviešu milti
    • 1000 g kartupeļi
    • sīpols, sāls, pipari, lauru lapas
    Svaiga zivs piena mērcē

    Pagatavošana
    Svaigo zivi notīra, nomazgā, sadala palielos gabalos.  Liek katliņā, nelielā ūdens daudzumā.  Uzvāra, atsmeļ radušās putas.  Pievieno sāli, sagrieztu sīpolu, lauru lapas (1-2), smaržīgos piparus,  veselus (5-6 gab.).    Lēni pavāra - patvaicē.  Pievieno (pa daļām) treknu pienu un uzvāra, vai tikai uzkarsē līdz vārīšanai.  Ja šķidrums liekas par garu, var pievienot nedaudz izkarsētus kviešu miltus.  Izgaršo - nogatavina, lej visu kopā padziļā bļodā un pasniedz galdā ar kopā ar mizu vārītiem kartupeļiem, kurus nomizo un ēdot piekož klāt. 

    Skābputra 
    Sastāvdaļas:
    • 1 litrs ūdens 
    • 50 grami miežu putraimu 
    • 0,5 litri rūgušpiena 
    • 70 grami skāba krējuma 
    • naža galu sāls 
    Skābputra

    Pagatavošana

    Noskalotus putraimus ber verdošā ūdenī un vāra pavisam nedaudz – 5 min. Ar karoti liek klāt stingras konsistences rūgušpienu. Nemaisa, rodas kunkuļi. No uguns noņem vai uguni izdzēš. Pēc brītiņa nedaudz ar kausiņu izcilā. Iztur siltumā ap ½ stundu. Pieliek skābu krējumu un var ēst siltu vai vēlāk aukstu. Siltu smeļ šķīvjos, pieliek krējumu, klāt ēdot sviestmaizi vai siļķi, vai baltiem cūku taukiem apziestu maizi ar ķiplokiem. Putra pēc dienas vai dažām ātri ieskābst, ko smeļ krūzītēs un padzeras karstā laikā.

    Karaša 

    Raugu samaisa ar siltu ūdeni, rupji samaltiem, izsijātiem kviešu miltiem un siltā vietā raudzē aptuveni 20 minūtes. Pienā vai ūdenī izšķīdina sāli, cukuru, pievieno uzraudzēto masu, olas, miltus un masu kārtīgi izmīca. Pievieno taukus, vēlreiz samīca, nolīdzina un pārkaisa ar miltiem. Ieliek traukā, ko pārsedz ar dvieli vai vāku un raudzē 1 stundu. Tad mīklu vēlreiz izmīca un raudzē vēl 2 stundas. No mīklas veido klaipiņus, liek ietaukotā veidnē, mazliet uzraudzē, pārziež ar olu un cep gatavus. 



    Rudzu miltu biezputra

    Rudzu miltus riktīgi bez kunkuļiem iejauc ūdenī un kad uzvārās katliņā ūdens, maisot lej mazā strūkliņā vārošā ūdenī. To ēd ar pienu.

    Lejaskurzemes skābputra

    Skābputra ir garšīga, ja to gatavo šādi: 
    1. Uzvāra ūdeni, tad pievieno grūbas vai miežu putraimus un gaida, kad būs mīksti. 
    2. Tad pievieno rūgušpienu gabalos tā, lai veidotos kunkuļi.
    3. Lej šķīvjos un pieliek krējumu un nedaudz sāls. Ēd ar rupjmaizi un sviestu. 
    Ja grib padzerties, tad gaida, ka virums, kas katlā, atdziest. Lieto tik ilgi, līdz katls vai bļoda, vai krūze tukša. Jo vairāk ieskābusi skābputra, jo garšīgāka. 

    Lai gan - šis ēdiens vai dzēriens labs vien tad, ja gribas ēst pēc lauku darbiem, pēc kārtīgas fiziskas slodzes, citādi nav vērts ķēpāties. Atšķirībā no citiem novadiem, par skābputru Lejaskurzemē sauc ne biezu, bet zupai līdzīgu ēdamo un strebjamo.

    Biezpiens
    Pienu saraudzē rūgušpienā (lai būtu vienā gabalā), tad liek katlā un karsē, līdz izdalās sūkalas. Salej marlē un notecina.
     

    Ķimeņu siers


    Pagatavošana

    1. Uzkarsē pienu un pievieno saberztu biezpienu. Var pievienot arī vēl rūgušpienu. 
    2. Kad sula atdalījusies un piens sarecējis, masu ielej mitrā drānā un notecina sulu. 
    3. Masu liek izkausētā sviestā un maisot pievieno krējumu, sāli, ķimenes un sakultu olu. 
    4. Kad masa kļuvusi viendabīga, gatavo masu liek ar sviestu ieziestā traukā, novieto vēsā vietā un nospiež zem sloga.
    Ķimeņu siers
    Biezputra Kurzemē ir kartupeļi sastampāti ar pienu un ķimenēm. Tad karstu liek šķīvjos un vidū izveido bedrīti speķa mērcei. Dzisināja biezputru šādi: ielēj gar maliņu pienu un tad ar karoti velkakartupeļu un mērces masu apkārt šķīvja iekšmalai un tā tas piena celiņš veidojās un garšas sajaucās.

    Cūku pupas
    Īsteni latvisks ēdiens ir arī vārītas cūku pupas. Tās tika vārītas visbiežak ar visām pākstīm sālsūdenī. Tās ēd, piedzerot kefīru vai rūgušpienu.


    Cūku pupas
    Viens no vissenākajiem pākšaugiem, ko cilvēks jau bronzas laikmetā kultivējis un lietojis uzturā, ir latviski tā dēvētās cūku pupas jeb lauka pupas. 



    Grūdenis
    Izmērcētus zirņus un grūbas vāra pusgatavus, pievieno kartupeļus, cūkgaļu (var arī speķi vai sviestu) un vāra gatavu. Tad pielej pienu, pieliek sāli un uzkarsē.
     

    Zīdeni gatavo tāpat, tikai nepievieno zirņus. 

    Bukstiņputra
    Noskalotas un izmērcētas grūbas (vai putraimus) vāra ar kubiņos sagrieztiem kartupeļiem. Vārīšanās beigās var pievienot pienu. Pasniedz ar sviestu vai krējumu. Var pievienot arī saceptu gaļu ar sīpoliem.
     

    Plāceņi
    Uzsildītam ūdenim vai pienam pievieno izsijātus miltus, atšķaidītu raugu un samaisa. Pārkaisa ar biezu miltu kārtu, trauku pārsedz ar vāku vai dvieli un siltā vietā raudzē aptuveni stundu. Pievieno miltus, šķīdinātu sāli, taukvielas, saputotas olas ar cukuru un kārtīgi izmīca. Mīklu nolīdzina, pārkaisa ar miltiem, traukam uzliek vāku vai dvieli un siltā vietā raudzē 1-2 stundas, pa vidu vēl 1-2 reizes mīklu samīcot. Gatavai mīklai pievieno caur sietu izberztus novārītus kartupeļus, samīca un veido plāceņus, ko liek uz plāts un uzraudzē. Ar stampu iespiež plāceņa vidū bedrīti, kurā var likt, piemēram, biezpiena pildījumu.
     

    Kaņepju sviests
    Nomazgātas un sausas kaņepju sēklas apgrauzdē un karstas sasmalcina pulverī vai samaļ līdz mīkstai masai. Pievieno sāli, ieliek trauciņā, saspiež un nolīdzina.
     

    Stuks (steņķis) 
    Iztaukšķētas kaņepes piestā sagrūž, pievieno ūdeni un sāli. 

    Sautēti skābēti kāposti
    Taukos apcep sagrieztus sīpolus un pievieno kāpostus. Pēc brītiņa pielej verdošu ūdeni un sautē. Pusgataviem var pievienot rīvētu burkānu. Kad kāposti mīksti, tiem pievieno sāli un cukuru.

    Pītes
    400 g pelēko zirņu, 200 g kartupeļu, 50 g žāvēta speķa, 1 sīpols, 50 g kaņepju vai miltu, 
    sāls. Zirņus novāra mīkstus, kartupeļus nomizo un arī novāra. Karstus zirņus un kartupeļus samaļ gaļas mašīnā, tūdaļ pievieno sīki sagrieztu speķi, kas sacepts ar sīpoliem, sasmalcinātas kaņepes, samaisa, izveido apaļas piciņas.
     

    Griķi ar ribiņām
    Ribiņas saliek dziļajā "pīlē' apber ar griķiem un pielej ar ūdeni ( griķi un ūdens apm. 1/1) pāris ēdamkarotes eļļas un virsū dažas sviesta piciņas. Sāli un citas garšvielas - pēc vēlmes. Un cep, kamēr griķi virsū apcepas kraukšķīgi.


    Kukulīši ar speķa mērci
    1. Sagatavo mīklu no miltiem, sāls un ūdens, veido pacietu mīklu un gatavo kā pabiezas pankūkas, liek verdošā ūdenī, lai vārās. 
    2. Kad gatavi, atstāj ūdenī, kur vārījušies un gatavo speķa mērci. 
    3. Sacep speķīti sīkos gabaliņos un sacep vēl klāt sīpolus un nedaudz atjauc ar miltiem, tad pievieno ūdeni, sanāk mērce, kas labi smaržo un arī labi garšo uzlieta uz karstiem kukulīšiem, kurus saliek dziļajos šķīvjos. 
    Šos mīklas veidojumus sauc par kukulīšiem, un pēc izmēra tiem jābūt kā apakštasei aptuveni 1 cm biezumā. 

    Dala ar nazi un dakšīņu, un ar dakšiņu smalki ēd. Klāt salda liepziedu tēja.


    Speķpīrāgi
    Sajauc miltus, taukvielas, raugu, pienu un sāli. Mīklu izveltnē un ar glāzi sadala mazos aplīšos. Vidū liek žāvēto speķi, ceptus sīpolus un piparus. Pīrādziņu aiztaisa, apziež ar olu un cep gatavus. 


    Speķa pīrādziņi
    Mīkla
    • 1/2 kg miltu
    • 1 gl piena
    • 25gr rauga
    • 100 gr sviesta
    • 1 ola
    • 1 ēdk cukura 
    • 1 šķipsna sāls
    • ūdens
    • 1 ola pārziešanai
    Pildījums
    • 200 gr žāvētas gaļas
    • 1 sīpols
    • malti melnie pipari
    Mīklas sagatavošana
    1. Svaigu raugu (25 gr ir 1/4 standarta paciņas) sadrupina, pielej 35 ml silta ūdens (apm 35° temperatūrā un pievieno 6 gr miltu. Samaisa un notur siltumā 20 min.
    2. Izkausē sviestu. Uzsilda pienu līdz 35° temp. Pienam pievieno sāli un cukuru, maisa līdz tie izšķīst. Pievieno olu. Sakuļ. Pievieno sijātus miltus un kausētu, padzisušu sviestu.
    3. Mīca mīklu. Turpina mīcīt, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām. Mīklu pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar tīru dvieli un novieto siltumā, lai uzrūgst. (aptuveni 2 stundas). Laiku pa laikam mīklu, kad tā jau ir manāmi pacēlusies, nospiež atpakaļ.
    4. Gaļu sagriež nelielos kubiciņos. Sakapā sīpolu. Apcepj uz sausas, uzkarsētas pannas. Pievieno maltus melnos piparus.
    5. Var mīklu rullēt uz ar miltiem nokaisītas virsmas, spiest aplīšus un pildīt tos ar gaļu, veidojot pīrādziņus. Var mīklu saviļāt bumbiņās un tad tās saplacināt. Var izrullēt tādu kā mīklas desu un ar nazi sagriezt mazākos gabaliņos, no kā veido pīrādziņus. 
    6. Pīrādziņus kārto uz cepamā papīra. Pīrādziņus liek uz pannas ar šuvi uz leju, tai tie cepoties neveras vaļā.P ārziež ar sakultu olu, kurai pievienots mazliet ūdens, un ļauj mīklai vēl nedaudz uzrūgt siltumā, pirms liek cepties.
    7. Cep līdz gaiši brūni, aptuveni 220°C.

    Līdzīgi gatavo slokatni (latgaliešu virtuve), tikai mīklu nevis sadala aplīšos, bet gan uz pusēm – vienu daļu izklāj apakšā, otru augšā un pa vidu liek pildījumu. 

    Koča
    Uz pannas apgrauzdē grūbas un kārto katliņā kārtām – grūbas, sacepti sīpoli ar speķi, grūbas, atkal sīpoli ar speķi un nobeidz ar grūbām. Pārlej ar ūdeni un sautē gatavu. Pasniedz ar rūgušpienu.
     

    Kuģelis
    Sarīvētiem kartupeļiem nospiež sulu un liek ietaukotā pannā. Virsū saliek saceptus sīpolus ar žāvētu speķi. Visu pārklāj ar skābo krējumu un cep cepeškrāsnī.
     


    Zirņu pikas 
    Atsevišķi izvāra un smalki samaļ pelēkos zirņus un kartupeļus. Masai pievieno saceptus sīpolus ar speķi, kaņepju sviestu un sāli. Visu labi samaisa un izveido pikas. Pasniedz ar rūgušpienu. 

    Sastāvdaļas- Zirņu pikām:
    • 500g vārītu pelēko zirņu
    • 200g vārītu kartupeļu
    • 1 sīpols
    • 200g žāvētas gaļas
    • sāls, pipari

    Mērcei:
    • 2 lieli sīpoli
    • 2-3 ēdamkarotes krējuma
    • sāls
    • nedaudz eļļas

    Zirņu pikas
    Pagatavošana
    1. Zirņus un kartupeļu iepriekš novāra. Kartupeļus sastampā, samaļ vai sablenderē. 
    2. Pēc tam to pašu dara ar pelēkajiem zirņiem.  Masu sajauc kopā un kārtīgi samaisa.
    3. Sīpolu sagriež smalkos kubiciņos, apcep brūnus un pēc tam pievieno arī sagrieztu žāvēto gaļu, pakaisa ar pipariem, ja nepieciešams pievieno sāli, visu apcep.
    4. Apcepto gaļu un sīpolu, kopā ar tauciņiem pievieno zirņu un kartupeļu masai. Visu atkal labi samaisa.
    5. No masas taisam bumbas jeb pikas. Zirņu pikas liekam uz paplātes cepeškrāsnī uz 10-15min.
    6. Gatavojam krējuma-sīpolu mērci. Sīpolus sagriež ripiņās, apcep līdz tie mīksti, tad pievieno pāris ēdamkarotes krējuma un nedaudz sāli, pasautējam kādu minūti. 
    7. Zirņu pikas pasniedz ar sīpolu mērci un piedzer klāt kefīru.


    Skābeņu zupa
    Izvāra cūkgaļu un izmērcētas grūbas. Pievieno skābenes, apceptus sīpolus, burkānus, zaļumus, sāli un vāra zupu gatavu. Zupu pasniedz ar skābo krējumu. 


    Vislabāk skābeņu zupa garšo ar kūpinātu gaļu. Grūbu vietā zupai labāk pievienot miežu putraimus. Sanāks tikpat gardi kā ar grūbām, bet zupa būs ātrāk gatava.

    Skābeņu zupa
    Sastāvdaļas
    • 0,5-1 kg  žāvētu cūkas ribiņu
    • 2.5 l ūdens
    • Sauja miežu putraimu
    • 400g skābeņu, sakapātas nelielos gabaliņos
    • 5 olas
    • 1 burkāns
    • 1-2 sīpoli
    • 2 lauru lapas
    • Sāls, melnie pipari,
    • zaļumi
    Pagatavošana
    1. Miežu putraimus noskalo vairākos ūdeņos, lai zupa nav duļķaina. Tad putraimus iemērc ūdenī un 20 minūtes uzbriedina. 
    2. Nomizo un sasmalcina sīpolus, sagriež salmiņos burkānu un selerijas sakni. Kartupeļus sagriež kubiņos.
    3. Nomizo ķiplokus. Ar naža asmens plakano daļu uzspiež uz ķiploka daiviņām (saspies-tas tās vieglāk sagriezt) un sasmalcina. 
    4. Kūpināto gaļu sagriež tādos pašos salmiņos kā burkānu.
    5. Katlā ielej nedaudz eļļas, uzkarsē, apcep sīpolus, burkānus, ķiplokus un cūkgaļu.Apceptajiem dārzeņiem un gaļai pievieno cūkgaļas ribiņas un ādiņas.
    6. Pievieno arī timiānu, lauru lapas un smaržīgos piparus. 
    7. Tad pielej iepriekš uzkarsētu gaļas buljonu (to iegūst, novārot cūkgaļu un kaulus).
    8. Katlā ieber putraimus un sasmalcinātos kartupeļus. Vāra, līdz kartupeļi mīksti. 
    9. Kamēr zupa vārās, novāra olas un pēc tam uz rupjās rīves sarīvē.
    10. Zupai pievieno sasmal-cinātas selerijas lapiņas, sojas mērci un sāli pēc garšas. 
    11. Beigās pievieno skābenes. 
    Zupu pasniedz siltu ar skābo krējumu un rīvētu olu.

    Cūkas cepetis

    Ieberž cūkas šķiņķi ar sāli, liek ar ādu uz leju cepešpannā, pievieno nedaudz ūdens un cep. Tad gaļu apgriež otrādi un ādu sagriež kvadrātiņos. Pielej nedaudz ūdens, pievieno sīpolus, burkānus un cep gatavu, ādu pāris reizes ieziežot ar sviestu.
     



    Cūkas cepetis
    Cūkas cepetis recepte šeit>>>


    Žūre
    Ieber bļodā auzu miltus (vai auzu pārslas) un rupjmaizi bez garozas, pārlej ar siltu ūdeni. Masu pārsedz ar dvieli un liek siltā vietā uzrūgt. Uzrūgušo masu izkāš. Šķidrumu lej katlā, pievienojot nedaudz piena, un vāra, līdz tā sabiezē. Pasniedz, pārberot ar cukuru. Klāt dzer pienu.
     

    Medus rausis
    Saputotam medum pievieno olu baltumus un vēlreiz saputo. Masai pievieno miltus, sodu, kanēli, krustnagliņas un kārtīgi izmīca. Mīklu liek veidnē un cep gatavu.
     

    Biguzis
    Rupjmaizi saberž un pārlej ar ūdeni, kam pievienots medus un dzērvenes.
     

    Rupjmaizes kārtojums 
    Sarīvē rupjmaizi, liek uz sausas, uzkarsētas pannas, pievieno cukuru, kanēli un apgrauzdē. Atdzisušu kārto traukā pa kārtām: rupjmaizi, dzērveņu ievārījumu, putukrējumu. 


    Rupjmaizes kārtojums

    Maizes zupa 
    Rupjmaizes šķēles apcep gaiši brūnas, pārlej ar verdošu ūdeni, uzliek traukam vāku un ļauj uzbriest. Tad visu izkāš caur sietu, pievieno cukuru, žāvētus augļus, kanēli, dzērveņu sulu un vāra gatavu. Pasniedz ar putukrējumu. 


    Maizes zupa ar putukrējumu

    Maizes zupu katrās mājās gatavo citādi.Atšķirībā no tradicionālās receptes, kad maizi iesākumā aplej ar karstu ūdeni, uzbriedina un pēc tam maizē ievāra augļus,otrs paņēmiens ir
    atsevišķi novārīt augļus un tad pievienot tos uzbriedinātai maizei, tad augļi zupā nepārvārās un garša ir labāka.

    Sastāvdaļas
    • 300 g grauzdēta rudzu maize,
    • 8 glāzes  vārīts ūdens,
    • 100 g cukurs,
    • 2 ēd.k. brūnais cukurs-farīncukurs (ja ir)
    • 150 g žāvētu augļu (āboli, rozīnes, aprikozes, melnās plūmes)
    • 100 g dzērvenes vai 1/2 citrons
    • Kanēlis,
    • vaniļas cukurs
    • Putukrējums
    • Maskarpones siers
    Pagatavošana
    1. Rupjmaizi sagriež šķēlēs, liek uz cepešpannas un 180 grādos apcep 10 minūtes no katras puses.
    2. Kamēr maize cepas, katlā ielej ūdeni un pievieno farīncukuru (tas maizes zupai piedos neparastāku garšu). Katlā ieber rozīnes un pievieno arī palielos gabaliņos sagrieztas aprikozes. Tās sasmalcina, lai vieglāk ēst un zupa labāk pieņem aprikožu garšu. Katlu liek uz uguns.
    3. Kad ūdens sāk vārīties, ieber žāvētās plūmes (ja tās pieliksiet uzreiz kopā ar rozīnēm un aprikozēm, tās izšķīdīs) un minūti pavāra.Uzvārīto šķidrumu caur sietu izkāš.
    4. Apceptās maizes šķēles liek dziļākā traukā un pārlej ar izkāsto šķidrumu, savukārt žāvētos augļus ieber bļodiņā.Ar šķidrumu aplietajai maizei pievieno puscitrona sulu un puscitrona miziņu. Ļauj kādu stundu uzbriest.
    5. Kad maize uzbriedusi, to izberž caur sietu. Maizi var arī sablendēt.
    6. Maizes masai pievieno iepriekš nokāstos žāvētos augļus un visu kārtīgi izmaisa.
    7. Bļodā ielej saldo krējumu, pievieno maskarpones sieru (tas putukrējumu padarīs stingrāku).
    8. Saldajam krējumam pieber cukuru un vaniļas cukuru. Visu ar miseri sakuļ stingrās putās.
    Maizes zupu liek deserta traukā un pasniedz ar putukrējumu un dzērvenēm

    Buberts
    Uzvāra pienu, pievieno mannu un vāra biezputru. Nedaudz atdzesētai putrai pievieno ar cukuru sakultus olu dzeltenumus un iecilā saputotus olu baltumus. Pasniedz ar saldu mērci.
    Šis saldais ēdiens gan garšas ziņā, gan pēc izskata ir ļoti piemērots Lieldienu galdam, jo ir gaisīgs un viegls, un maigi dzeltenā olas dzeltenumu nokrāsa lieliski iederas kopējā svētku noskaņā.


    Buberts
    Sastāvdaļas
    • 0.5 litri piena
    • 70 g mannas putraimu
    • 60 g cukura
    • 3 olas
    • 1 paciņa vaniļas cukura
    Pagatavošana
    1. Pienu lejam katlā un uzvāram. pievienojam mannas putraimus un vārām vidēji biezu putru.
    2. Ņemam olas un atdalām baltumus no dzeltenumiem.
    3. Dzeltenumus sakuļam ar pusi no cukura daudzuma un pievienojam vaniļas cukuru.
    4. Olas baltumu atsevišķi  saputo stingrās putās ar atlikušo cukuru.
    5. Nepārtraukti maisot pievienojam mannas putrai saputotos olu dzeltenumus, un tad iecilājam saputotos olu baltumus. Karsējam vēl apmēram 2 minūtes.
    6. Bubertu pārliekam bļodā un atdzesējam.
    Pasniedz aukstu ar ogu ķīseli, vaniļas vai kādu citu saldo mērci.

    Kvass
    Rupji samaltus rudzu miltus aplej ar verdošu ūdeni un kuļ. Pievieno siltu ūdeni, raugu, sakultu rūgušpienu, medu, kārtīgi samaisa un noliek siltā vietā uz 12 stundām. Visu nokāš, sapilda traukos, aizvāko un novieto vēsā vietā.
     

    Maizes alus 
    Sauso maizes kvasu vai apgrauzdētu rupjmaizi aplej ar verdošu ūdeni, kārtīgi samaisa un atstāj uz kādu stundu. No virsas nolej dzidro šķidrumu, kam pievieno cukuru un maizes raugu. Traukam pārklāj dvieli un atstāj rūgt.

    Rudzu miltu padzēriens
    No rudzu miltiem gatavoja dzērienu, kuru varēja dzert tējas, kafijas, kefīra vietā.Gatavo ar ieraugu. Rudzu miltus aplej ar verdošu ūdeni,"saklapē, atdzesē, pievieno raugu un atšķaida ar vārītu, siltu ūdeni. Otrā dienā būs dzerams, nākošai reizei raugs nebūs vajadzīgs, jāatstāj kāda krūzīte ieraugam. Garšīgs un sens Latviešu padzēriens.

    Kaltētas mencas
    Kurzemes pusē savulaik kaltēja mencas-  saulē vai ēnā vasarā. Apklāja iesālītas mencas ar marli, saņēma to marli augšpusē ciet, tad lika uz striķi ( pieklambarētas zivis) kaltēties. Kad bija izkaltušas, glabāja kambarī un kad sagribējās to mencu pagatavot, tad darīja tā: verdošā ūdenī lika mencu un vārīja labu laiciņu, nolēja sāļo ūdeni nost un lika vēlreiz pavārīt, tad klāt piegrieza sīpolu, pārlēja krējumu un ēda ar vārītiem kartupeļiem ( ar visu mizu novārītiem).

    Latvijas tradicionālie ēdieni pa reģioniem:
    Kurzeme: zivis, sklandrauši, biguzis, bukstiņputra
    Latgale: kļockas, guļbišņīki (guļbišnieki), buļbu bļīni, asuškas, murcovka, slokatnis, buļbešniki
    Vidzeme: stuks (steņķis, štāka), plāceņi, kuģelis, koča, kaņepju sviests
    Zemgale: karaša, skābputra



    Nav komentāru: