05.04.15

Lieldienu receptes

Pēc latviešu tradīcijām Lieldienās galds nav tik bagātīgi klāts kā Ziemassvētkos, šis tas interesants atrodams tomēr ir. Latviešu folkloras krātuvēs var atrast informāciju par to, ka mūsu senči šajos svētkos ēda visu, kas apaļš – olas, zirņus, plāceņus, raušus… , jo tie simbolizēja sauli. Turklāt, ēdot zirņus, uzskatīja, ka tā var iegūt vēl nebijušu bagātību. 





Lieldienu receptes un padomi gatavošanai

Ja jau pats svarīgākais ēdiens bija olas, tad sāksim ar tām. Neatņemama svētku tradīcija bija olu krāsošana. Līdz ar olu krāsošanu, protams, bija iecienīta arī sišanās ar tām, lai noskaidrotu, kurš ir visspēcīgākais. Šeit ir svarīgi zināt, kā pareizi olu vārīt, lai tās čaumala vārīšanās laikā neieplaisātu.

Olas bija jāēd ar sāli, lai visu nākamo gadu nebūtu jāmeloJa parasti vārītas olas šķiet par vienkāršu un ir apnikušas, iesaku izmēģināt pagatavot pildītas olas

Pildītas olas ir klasika, turklāt viegli un ātri pagatavojamas. Tās vienlīdz labi garšo brokastīs, gan vakariņās, gan pusdienās pirms nopietnākas maltītes. Galvenais, kas jāievēro- olām jābūt svaigām un pildījums nedrīkst būt pārāk šķidrs.

Pildītas olas ar bekonu

Sastāvdaļas:
  • 8 cieti vārītas olas,
  • 2 tējkarotes pikantu sinepju,
  • 1/2 tējkarote etiķa (nav obligāti),
  • 1 ēdamkarote skābā krējuma,
  • šķipsniņa cukura,
  • sāls,
  • kūpināta laša gabaliņi,
  • ceptas bekona strēmelītes,
  • kaltētu tomātu gabaliņi,
  • kaviārs,
  • bazilika, diļļu u.c. zaļumu lapiņas,
  • svaigi saberzti melnie pipari.

Pildītas olas ar bekonu
Pagatavošana:
  1. Olas noloba un pārgriež gareniski uz pusēm vai arī nogriež augšējo olas daļu. Uzmanīgi izņem dzeltenumu, liek to bļodā un ar dakšiņu sadrupina. Pievieno sinepes, etiķi un krējumu. Pieber cukuru, piparus un sāli. Visu labi samaisa.
  2. Maisījumam pievieno lasi, bekonu, tomātus, zaļumus un citas piedevas pēc izvēles.
  3. Pildījumu liek olu pusītēs un tās izrotā ar kaviāru, baziliku un dillēm.


Ar saldajiem ēdieniem Latvieši ir mielojušies vienmēr. Tie ir bijuši dažādi rauši, pīrāgi un dažādas saldās maizes. 

Viens no vienkāršākajiem un ātrākajiem pashas pagatavošanas veidiem. Glazūrai brūnās šokolādes vietā var izvēlēties arī balto. Pasha ir vēl garšīgāka, ja parastā pūdercukura vietā ņem pūdercukuru ar kanēļa vai zemeņu garšu.

Pasha ar šokolādi un riekstiem

Sastāvdaļas:
  • 500 g pilnpiena biezpiena,
  • 100 g saldā krējuma,
  • 50 g izkausēta sviesta,
  • 80 g rīvētas šokolādes,
  • 20 g šokolādes glazūrai,
  • 100 g pūdercukura,
  • 100 g dažādu maltu riekstu + 10 g rotāšanai,
  • 50 g dažādu sēkliņu,
  • 1 tējk. rīvētas citrona miziņas.

Pasha ar šokolādi un riekstiem
Pagatavošana:
  1. Rīvētu šokolādi samaisa ar pūderrcukuru.
  2. Biezpienu izberž caur sietiņu un samaisa ar izkausēto sviestu un citrona miziņu. Pievieno saldo krējumu, šokolādes un pūdercukura maisījumu un riekstus. Visu rūpīgi samaisa.
  3. Veidnē ieklāj caurspīdīgo pārtikas plēvi tā, lai tās malas varētu pārlikt citu citai pāri. Plēvi vairākās vietās nedaudz iegriež.
  4. Veidnē liek biezpiena maisījumu, piespiež un pārklāj ar plēvi. Virsū uzliek slogu, un veidni vismaz uz sešām stundām ieliek ledusskapī.
  5.  Pashu izņem no veidnes un izgāž uz lēzena šķīvja. Virsū klāj izkausētu šokolādi un pārkaisa ar sēkliņām un riekstiem.

Lieldienu konfektes

Ja konfektes paredzētas arī bērniem, ruma vietā izmanto augļu sīrupu. Rotājumi- ēdamās pērlītes, sirsniņas u.c.- ir nopērkami lielveikalos.

Sastāvdaļas:
  • 70 g žāvētu plūmju bez kauliņiem,
  • 70 g žāvētu vīģu,
  • 70 g rozīņu,
  • 70 g maltu valriekstu kodolu,
  • 20 g medus,
  • 20 ml ruma,
  • 2-3 ēdamkarotes kakao pulvera vai kausētas šokolādes,
  • kokosriekstu skaidiņas un citi rotājumi apviļāšanai.

žāvēto augļu konfektes
Pagatavošana:
  1. Žāvētos augļus smalki sakapā vai sablenderē. Kopā ar valriekstiem ber bļodā, pievieno rumu, medu un samīca. Ja maisījums šķiet par sausu, pielej vēl nedaudz ruma.
  2. Ar mitrām rokām veido nelielas konfektītes, apviļā kakao pulverī vai kokosriekstu skaidiņās, pērlītes vai citos rotājumos pēc izvēles.


Olu liķieris ir universāls dzēriens, ko mazās glāzītēs var baudīt vienu pašu, bet lielākās devās pievienot visdažādākajiem ēdieniem, sākot no desertiem un pankūkām un beidzot ar augļu salātiem un kūkām.

Olu liķieris

Sastāvdaļas:
  • 5 olu dzeltenumi,
  • 500 ml konjaka,
  • 1 vaniļas pāksts,
  • 5 ēd.k. pūdercukura,
  • 100 ml kondensētā piena.

Olu liķieris
Pagatavošana:
1. Vaniļas pāksti pārgriež gareniski uz pusēm un ar spicu karotīti izdobj mīkstumu. Pēc tam to samaisa ar pūdercukuru.
2. Olu dzeltenumus bļodā samaisa ar vaniļas pūdercukuru un saputo gaišās putās. Putojot lēnām pievieno kondensēto pienu un konjaku.
3. Liķieri iepilda pudelē ar platu kalu, aizkorķē un uz 3-4 dienām ievieto ledusskapī.


Lieldienu cepumi

Sastāvdaļas:
225 g kviešu miltu, 1/2 tējakrote kanēļa, 1/2 tējkarote garšvielu maisījuma, 115 g sviesta, 115 g pūdercukura, 85 g korinšu, 1 sakulta ola. Garnējumam: 2 ēdk. piens, granulētais cukurs. 

Pagatavošana:
Miltus izsijāt kopā ar sāli un garšvielām. Miltos iemīcīt sviestu, iejaukt pūdercukuru, korintes, sakultās olas un tik daudz piena, lai veidotos stingra mīkla.  1 – 2 h mīklu turiet vēsumā. Pēc tam mīklu izveltnējiet, ar glāzi vai citu formu izspiediet cepumus. Lieciet tos uz ietaukotas plāts un cepiet 15 -20 min. 200 grādu temperatūrā cepeškrāsnī. Cepumiem jābūt gaiši brūniem. Kad tie izcepušies, ņemiet no krāsns ārā, apsmērējiet ar pienu un uzkaisiet granulēto cukuru. Lai cepumu garša būtu vēl izteiksmīgāka, mīklai varat pievienot nedaudz vaniļas vai ruma esences.

Medus rauši

Sastāvdaļas:
500 g kviešu miltu, 200 g piena, 25 g rauga, 50 g cukura, 100 g sviesta, 150 g vārītu kartupeļu, sāls. Medus masai: 100 g medus, 100 g sviesta, 100 g lazdu riekstu kodola, 2 olu dzeltenumi.
Pagatavošana:
Pavisam nedaudz sāls, pienu, sviestu, cukuru uzsilda, iejauc miltus, izšķīdinātu raugu, samaltus vārītus kartupeļus.Šo visu samīca mīklas masā un uzraudzē. Uzrūgušu to sadala nelielos gabaliņos, saveļ apaļus, liek uz ieziestas plāts un atkal raudzē. Tad katra rauša vidū iespiež padziļinājumu, kur liksim medus masu. Masai – sviestu un medu uzvāra, pievieno sasmalcinātus riekstus, atdzesē un samaisa ar olu dzeltenumu. Medus masu pilda raušos.
Nav jau tā, ka svētkos mielojās tikai ar kūkām un raušiem, cieņā bija arī cepeši , krāsnī cepti kartupeļi, un dārzeņi ar cūkas ribiņām. 

Klasika:Vēja kūkas

Sastāvdaļas:
  •  150 g kviešu miltu
  •  60 g sviesta
  •  4 olas
  • 250 ml ūdens
  • šķipsniņa sāls

Vēja kūkas
Vārītajam krēmam:
• 250 ml piena
• 2 olas
• 4 ēdamkarotes cukura
• 4 ēdamkarotes kviešu miltu
• ½ vaniļas pāksts sēkliņu vai 2 tējkarotes vaniļas cukura
• 150 g sviesta

Biezpiena krēma pildījumam:
• 200 g 9% biezpiena masas 
• 200 ml saldā krējuma
• 3–4 ēdamkarotes cukura
• pūdercukurs pārkaisīšanai

Cepšanai:
• cepamais papīrs
• konditorejas maisiņš ar robotu uzgali
(35 mazas kūciņas)


Pagatavošana:
1. Katliņā uzvara ūdeni ar šķipsniņu sāls un nedaudz sviesta.  Karstam tam pieber klāt visus miltus. Maisa, līdz mīkla atlec no katliņa malām.
2. Olas viegli sakuļ.  Pa daļām iemaisa (putot nedrīkst!) mīklā.
3. Pannā ieklāj cepamo papīru. Mīklu pilda konditorejas maisā.  Uz plāts izspiež nelielas mīklas piciņas. Ja vēlas lielākas vēja kūkas, tad mīklas piciņas izspiež lielākas. Mīklas piciņas cepoties «pūtīsies», tāpēc tās jāliek atstatu citu no citas. 
4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Liek cepties. Kūkas cep ~ 30 minūtes. Plīts durtiņas šajā laika nedrīkst virināt!
5. Vārītajam krēmam: Olas sajauc ar cukuru, vaniļas cukuru un miltiem. Pienu uzkarsē un karstu piejauc olu masai. Uz pavisam mazas liesmas vai ūdens peldē krēmu, nepārtraukti maisot, karsē, līdz tas sabiezē. Jāuzmanās, lai neveidojas kunkuļi.  Pilnīgi atdzesētam krēmam pievieno mīkstu sviestu un saputo.
6. Biezpiena krēmam: Aukstu saldo krējumu sakuļ ar cukuru un sajauc ar biezpienu.
7. Kūciņām nogriež micīti.  Krēmu pilda konditorejas maisā un iepilda kūciņās. Virsū liek nogriezto micīti.


Zirņi ar speķa mērci

Sastāvdaļas:
240g zirņu, sāls. Speķa mērcei: 60 g žāvēta speķa,40 g sīpolu, 10 g kviešu miltu, 1 glāze ūdens, 40 g skāba krējuma, sāls zaļumi. 


Pagatavošana:
Mērcētus zirņus vāra, līdz tie mīksti. Gabaliņos sagrieztu speķi kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem apcep. Pievieno miltus, apbrūnina tos, pielej ūdeni un 10 vāra. Tad mērcei pievieno krējumu un sāli. Izvārītos zirņus liek bļodā, pāri lej speķa mērci un pārkaisa ar zaļumiem.

Klasisks viltotais zaķis ar siera pildījumu

Sastāvdaļas 
(6 porcijas)
  • 600 g jauktas vai cūkas maltās gaļas
  • 1 sīpols
  • 3–4 daiviņas ķiploku 
  • 1 ola
  • 2 ēd.k. ķimeņu
  • 3 šķēles baltmaizes
  • 1 ēd.k. skābā krējuma
  • 1 bumba mocarellas siera
  • 50 g Čedaras siera
  • Sāls 
  • Malti melnie pipari
Sautējumam
  • 6 kartupeļi
  • 6 burkāni
  • ¼ kāposta
  • 1 bundžiņa konservētu zaļo zirnīšu
  • 3 ēd.k. sviesta
  • 2 ēd.k. miltu

Klasisks viltotais zaķis 
Pagatavošana:
1. Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo un smalki sakapā. Garšsaknes viegli apcep sviestā.
2. Malto gaļu liek bļodā, pievieno saceptās garšsaknes, 1 ēdamkaroti ķimeņu, krējumu, olu un ūdenī izmērcētu baltmaizi, kā arī sāli un svaigi maltus melnos piparus. Visu samīca viendabīgā masā.
3. Pannu izklāj ar cepamo papīru. Uz tā no maltās gaļas masas veido kukulīti, vidū atstājot dziļu gropi.
4. Mocarellas sieru sagriež ripiņās, Čedaras sieru mazos stienīšos.
5. Izveidotajā gropītē saliek mocarellas siera ripiņas, tad Čedaras siera stienīšus, un ar rokām aizver gropīti ciet, lai siers paliek klaipiņa viducī. 
6. Visbeidzot klaipiņu pārkaisa ar 1 ēdamkaroti ķimeņu. Liek līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep ~ 40 minūtes.
7. Kamēr zaķis cepas, pagatavo sautējumu. Kartupeļus un burkānus nomizo. Kartupeļus sagriež nelielos gabaliņos, burkānus ripiņās. Kāpostu sasmalcina skaidiņās.
8. Katlā liek vispirms burkānus un kāpostus, aplej ar ūdeni, pievieno sāli un vāra ~ 15–20 minūtes, tad pievieno kartupeļus un vāra vēl ~ 10 minūtes. Visbeidzot pievieno zirnīšus un pavāra vēl 5 minūtes. 
9. Atsevišķā pannā izkausē 2 ēdamkarotes sviesta. Kad sviests izkusis, tajā ātri iemaisa miltus.
10. No saknēm nolej lieko šķidrumu tā, lai ~ puse sakņu ir nosegta ar ūdeni. Sagatavoto sviesta un miltu masu iemaisa saknēs, ļauj uzmest burbuli, un noslēdz liesmu.
11. Galdā viltoto zaķi pasniedz veselu, novietotu sautējuma viducī. Kad visi gatavi ķerties pie ēšanas, saimniece katram ēdājam griež kārtīgu gaļas šķēli.


SĀĻAIS LIELDIENU PĪRĀGS
(Autors: Roberto Meloni )

Mīklai
  • Milti — 250 g
  • Sviests — 120 g
  • Parmas siers — 30 g
  • Olas dzeltenums — 1 gab.
  • Piens — 70 ml
  • Sāls — šķipsniņa

Pildījumam
  • Svaiga rīvmaize — 200 g
  • Artišoki — 6 gab.
  • Ķiploks — 1 daiviņa
  • Olas — 2 gab.
  • Siers Grana Padano — 50 g
  • Paipalu olas — 8 gab.
  • Sausais baltvīns — 50 g
  • Nerafinēta olīveļļa — 25 g
  • Ūdens — 150 g
  • Sāls — šķipsniņa
  • Pipari — šķipsniņa
Lieldienu receptes
Pagatavošana:
  1. Gatavo mīklu — uz dēlīša samīci mīkstu sviestu ar miltiem, lai iegūtu vijīgu masu
  2. No mīklas izveido bumbu, izveido pa vidu bedrīti, iesit vienu olas dzeltenumu, pievieno šķipsniņu sāls, rīvēto Parmas sieru un nedaudz piena
  3. Mīci mīklu līdz tā kļūst viendabīga un vairs nelīp pie rokām
  4. Ietin mīklu pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz 30 minūtēm
  5. Gatavo pildījumu — notīri artišokus, noņem tiem kātiņus un lapas, izkaltušo iekšpusi uzmanīgi izņem ar lāpstiņu, nesaplēšot artišoku
  6. Notīrītus artišokus liec katliņā, pievieno eļļu, vīnu, ķiploku, ūdeni, šķipsniņu sāls un sautē 30 minūtes
  7. Kad artišoki gatavi, sablenderē tos kopā ar ķiploka daiviņu
  8. Pannā viegli apgrauzdē rīvmaizi
  9. Sakul vistu olas un pievieno sieru, apgrauzdētu rīvmaizi, sablenderēto artišoku masu, rūpīgi samaisi
  10. Izrullē divas trešdaļas mīklas, liec to uz taisnstūrveida cepamās pannas, kas pārklāta ar cepam papīru, pa virsu kārto sagatavoto pildījumu
  11. Dekorē pīrāgu — atlikušo sviesta mīklu sarīvē pa virsu pīrāgam
  12. Pīrāga virspusē izveido 8 bedrītes paipalu olām
  13. Liec pīrāgu krāsnī un cep 180 grādos 30 minūtes
  14. Pēc 30 minūtēm izņem pīrāgu no cepeškrāsns un katrā bedrītē iesit vienu paipalu olu, pārkaisi ar sāli un pipariem
  15. Liec pīrāgu cepeškrāsnī, cep vēl 10 minūtes
Pasniedz ar glāzi laba sarkanvīna.


Nav komentāru: