Rīsi ir ļoti garšīgs un veselīgs produkts, tajos ir daudz
minerālvielas, vitamīni un olbaltumvielas. Rīsi samazina holesterīna daudzumu asinīs. Regulāri ēdienkartē lietojot rīsus,
samazinās risks saslimt ar sklerozi. Apstrādājot rīsu graudus dažādos veidos, var iegūt dažādu
veidu rīsus. Rīsi ir atšķirīgi pēc krāsas, garšas, pagatavošanas laika, kā arī
pēc uzturvērtības.
Rīsu veidu ir daudz, un tie jāpiemēro atbilstoši izvēlētajam
ēdienam, arī tam, cik daudz laika var atvēlēt maltītes pagatavošanai. Protams,
visātrāk un ērtāk var pagatavot baltos rīsus paciņās, kurus var ilgstoši
uzglabāt, vārīšanas laikā tie nesalīp un izvārās salīdzinoši ātri, vai arī ātri
vārāmos rīsus, kuri izvārās 5 minūšu laikā.
Rīsus iedala pēc apstrādes veida un formas.
Vērtējot no veselīguma viedokļa, vislabāk ņemt brūnos rīsus.
Ikdienas patēriņam vienīgais mīnuss, ka tos nevar ilgi uzglabāt, jo tie ātri
bojājas un ir ilgāk jāvāra.
Brūnie rīsi
Brūnie un savvaļas rīsi ir pilngraudu produkti, bet baltie
rīsi ir attīrīti. Neslīpētie jeb brūnie rīsi satur ievērojami vairāk
minerālvielas un B grupas vitamīnus. Brūnajos rīsos ir ievērojams kālija un
fosfora daudzums, bet praktiski nav tauku. Visbiežāk tos lieto diētiskajos
ēdienos. Āzijā brūnos rīsus uzturā parasti lieto bērni un gados vecāki cilvēki,
bet Eiropā un Amerikā tos iecienījuši veselīga uztura piekritēji. Tie ir gaiši
brūnā krāsā un ir veselīgāki nekā baltie rīsi, jo apstrādes laikā apvalkā tiek
saglabātas vērtīgās uzturvielas.
Brūnie rīsi |
Brūnajos rīsos ir 10 x vairāk šķiedrvielu nekā
baltajos rīsos, turklāt brūnie rīsi ir bagāti ar saliktajiem ogļhidrātiem un B
grupas vitamīniem. Brūnajos rīsos ir ievērojams kālija un fosfora daudzums, bet
praktiski nav tauku.
Pagatavošanas laiks - 25 min. Izcelsmes valsts: Itālija.
Visdārgākie ir savvaļas un melnie rīsi, kas garšo kā svaigi
graudi, tie ir gargraudaini un ļoti tumši. Jāvāra vismaz 40-45 minūtes. Tajos
salīdzinoši ar citiem veidiem ir daudz olbaltumvielu, aminoskābju un vitamīnu.
Melnie rīsi
Melnie rīsi garšo kā svaigi graudi. Gargraudaini un ļoti
tumši. Salīdzinājumā ar citiem rīsiem tajos ir daudz olbaltumvielu, aminoskābju
un vitamīnu. Melnos rīsus jāvāra vismaz 40 min. Izcelsmes valsts: Taizeme
Melnie rīsi |
Savvaļas rīsi
Savvaļas rīsiem ar īstajiem rīsiem, izrādās, kopīgs ir
tikai nosaukums. Patiesībā tos iegūst no ūdenszāles (daudzgadīga zāle, ko audzē
Ziemeļamerikas lielo ezeru rajonā).
Ļoti veselīgi - satur daudz vērtīgu
uzturvielu, pazemina holesterīna līmeni. Garšīga maltīte izdodas, ja nedaudz
savvaļas rīsu pievieno baltajiem.
Savvaļas rīsi |
Savvaļas rīsi ir ļoti cieti, tāpēc pirms
vārīšanas tie uz vairākām stundām jāiemērc, un tad jāvāra 45 min. Rīsi ir ļoti
ilgi jāvāra, un pat izvārīti tie ir pacieti. Vislabāk šos rīsus sajaukt un ēst
kopā ar baltajiem rīsiem. Pareizi šos rīsus pasniegt vēl pacietus, līdzīgi kā
itāļu pastu al dente. Izcelsmes valsts: ASV
Zaļie rīsi
Rīsiem ir pievienots Pandanus zieds vai lapas. Tie ir
dabīgi iekrāsoti zaļā krāsā un gatavošanas procesā patīkami smaržo. Pandanus
ārstniecības auga ekstrakts palīdz uzturēt sirds veselību, cīnīties ar diabētu
un astmu. Izcelsmes valsts: Taizeme.
Suši rīsi
Suši jeb apaļgraudu rīsi ir īpaši piemēroti suši
pagatavošanai. Apaļgraudu rīsos ir vairāk cietes nekā gargraudu rīsos. Novārīti,
tie kļūst elastīgi un lipīgi. Tieši šī iemesla dēļ rīsi ir īpaši piemēroti suši
pagatavošanai, kā arī dažādiem pudiņiem un citiem desertiem. Izcelsmes valsts: ASV.
Basmati rīsi
Basmati rīsi jeb "rīsu karalis" ir populārākā rīsu
šķirne Indijā un viena no populārākajām rīsu šķirnēm visā pasaulē.
Basmati rīsi ir aromātiski gargraudu rīsi, kam piemīt īpatnēja un pievilcīga garš - ar to tie atšķiras no citiem rīsiem. Neiztrūkstoša indiešu ēdienu sastāvdaļa.
Basmati rīsi ir aromātiski gargraudu rīsi, kam piemīt īpatnēja un pievilcīga garš - ar to tie atšķiras no citiem rīsiem. Neiztrūkstoša indiešu ēdienu sastāvdaļa.
Basmati rīsi |
Tos
vāra aptuveni 12-15 min. Basmati audzē Indijas ziemeļos Himalaju pakalnē un
dažos Pakistānas rajonos. Šo zemju klimats un augsne rīsiem piedod specifiskāku
garšu. Pavāru vidū šie rīsi ir ļoti iecienīti, jo tie ļoti ātri gatavojas, ir
irdeni un tiem ir viegla un ļoti laba garša. Izmanto tādu ēdienu gatavošanā,
kuriem nepieciešami irdeni rīsi. Labi derēs spāņu paeljas, kā arī salātu
pagatavošanai. Pagatavoti basmati rīsi ir vieglāki un irdenāki nekā jebkuri
citi rīsi.
Sarkanie rīsi
Ķīnas tradicionālajā medicīnā sarkanos rīsus uzskata
vienlaikus par barību un zālēm. Šim veselīgajam, vitamīnu un minerālvielu
pārbagātajam produktam Ķīnā ir 1000 gadu pielietojuma vēsture.
Sarkanie rīsi ir viens no veselīgākajiem rīsu veidiem, kas slavens ar savām izcilajām īpašībām un unikālo ķīmisko sastāvu. Šis veselīgais produkts satur B (B1 un B2, ka arī B6 un B3) vitamīnu grupas. Sarkanajos rīsos ir arī daudz minerālvielu: kalcija un kālija, fosfora un joda, dzelzs, kā arī astoņas retas aminoskābes, kuras palīdz normāli funkcionēt visām organisma sistēmām.
Sarkanie rīsi ir viens no veselīgākajiem rīsu veidiem, kas slavens ar savām izcilajām īpašībām un unikālo ķīmisko sastāvu. Šis veselīgais produkts satur B (B1 un B2, ka arī B6 un B3) vitamīnu grupas. Sarkanajos rīsos ir arī daudz minerālvielu: kalcija un kālija, fosfora un joda, dzelzs, kā arī astoņas retas aminoskābes, kuras palīdz normāli funkcionēt visām organisma sistēmām.
Sarkanie rīsi |
Šī
kultūra atšķiras ar samērā augstu barības šķiedru saturu - tas labvēlīgi
ietekmē kuņģa trakta darbību, regulē mikrofloru. Sarkanos rīsus lieto arī
ar nolūku samazināt svaru, jo produkts ir ļoti sātīgs, taču diētisks. Izcelsmes
valsts: Taizeme.
Jasmīna rīsi
Jasmīna rīsi jeb Taizemes aromātiskie rīsi ir viens no
gargraudu rīsu veidiem. Ārēji tie līdzinās basmati rīsiem, bet tiem ir
caurspīdīgāki graudiņi un īpatnējāks aromāts. Cepot vai vārot, tiem izdalās
neliels jasmīnu aromāts. Vislabāk der desertu gatavošanai.
Jasmīna rīsi |
Āzijas virtuvē tos
bieži vien gatavo kopā ar kokosu pienu un mango. Tie lieliski der gan kā plova
pamatsastāvdaļa, gan kā patstāvīga piedeva gaļas, zivju vai dārzeņu ēdieniem.
Var pagatavot salīdzinoši ātri, aptuveni 15 minūtēs. Izcelsmes valsts: Taizeme.
Apaļgraudu rīsi
Apaļgraudu rīsi (arborio) ir apaļīgas formas. Bez tiem nav iedomājama ne spāņu paelja, ne itāļu risoto. Rīsi ir balti un ļoti lipīgi, tāpēc labi derēs arī suši vai putru un desertu pagatavošanai. Nereti tos sauc par piena rīsiem, jo šo rīsu šķirni visbiežāk izmanto putru vārīšanai. Audzē to galvenokārt Itālijā, tāpēc tas sastopams plaša spektra Vidusjūras valstu ēdienos – no risotto līdz zupām. Pateicoties tam, ka šie rīsi satur daudz cietes, un ir ļoti lipīgi, tos izmanto arī suši gatavošanai un putru vārīšanai. Vārīšanas laiks - 20 minūtes.
Apaļgraudu rīsi (arborio) ir apaļīgas formas. Bez tiem nav iedomājama ne spāņu paelja, ne itāļu risoto. Rīsi ir balti un ļoti lipīgi, tāpēc labi derēs arī suši vai putru un desertu pagatavošanai. Nereti tos sauc par piena rīsiem, jo šo rīsu šķirni visbiežāk izmanto putru vārīšanai. Audzē to galvenokārt Itālijā, tāpēc tas sastopams plaša spektra Vidusjūras valstu ēdienos – no risotto līdz zupām. Pateicoties tam, ka šie rīsi satur daudz cietes, un ir ļoti lipīgi, tos izmanto arī suši gatavošanai un putru vārīšanai. Vārīšanas laiks - 20 minūtes.
Apaļgraudu rīsi (arborio) |
Risoto rīsi
Risoto rīsi principā ir tas pats, kas apaļgraudu rīsi.
Itālijā tos ieveduši Venēcijas ceļotāji, un atsevišķās Ziemeļitālijas provincēs
tie ir pat populārāki par pastu. Itālijā šos rīsus izmanto galvenokārt dažādu
risoto pagatavošanai, piemēram, sēņu vai dārzeņu risoto.
Risoto rīsi |
Tā kā tie ir
apaļgraudu rīsi, kas ātri uzsūc šķidrumu, tie biežāk jāpieskata, lai vārot
nepierauj pie katla. Rīsi labi der arī dažādu putru pagatavošanai, jo ir ļoti
lipīgi.
Ar tvaiku apstrādāti rīsi.
Apstrāde ar tvaiku ievērojami uzlabo rīsu kvalitāti.
Neapstrādātus rīsus iemērc ūdenī, bet pēc tam tos apstrādā zem spiediena ar
karstu tvaiku. Pēc tvaika apstrādes tos žāvē un slīpē kā parastos rīsus. Pēc šīs apstrādes rīsi iegūst dzintara dzeltenu nokrāsu un kļūst nedaudz caurspīdīgi. Rezultātā tajos saglabājas 80% vitamīnu un minerālvielu no rīsu apvalka nonāk pašos rīsos
Ar tvaiku apstrādāti rīsi |
.Vārot, dzeltenīgā krāsa pazūd
un rīsi kļūst tikpat balti, kā parastie slīpētie rīsi.Vārīšanas laiks 20 – 25
minūtes, jo apstrādes procesā tie kļūst cietāki un ir jāvāra ilgāk. Tvaicētie
rīsi nekad nesalīp. Tvaicētus rīsu ēdienu atkārtoti sildot, tie ir tik pat
garšīgi, kā tikko vārīti.
Kas jāzina par rīsu vārīšanu?
- Rīsi ir jāmazgā tikai siltā ūdenī, jo, ja rīsus mazgā ar aukstu ūdeni, tie zaudē vērtīgas vielas, kas ir rīsu apvalciņā. Arī vārīti rīsi tieši tāpat jāmazgā ar siltu ūdeni.
- Lai iegūtu irdenu rīsu biezputru, to sālsūdenī vāra uz lielas uguns apmēram 0,5 stundas, caurdurī ūdeni nolej un pēc tam tajā pašā caurdurī rīsus uzreiz aplej ar karstu ūdeni.
- Rīsi slikti vārās pienā, tāpēc, ja grib vārīt rīsu piena zupu, tie vispirms 5 - 6 minūtes ir jāpavāra ūdenī.
100 grami rīsu satur: 383 kalorijas, 86 g
ogļhidrātu, 7 g olbaltumvielu un 3,6 g taukvielu. Tajos ir arī daudz ciet es. Rīsi
ir lielisks B vitamīnu avots, kas dod organismam enerģiju, veselīgu ādu.
Visievērojamākās minerālvielas, kas atrodas rīsos, ir dzelzs
un kālijs. Dzelzs organismam ir nepieciešams skābekļa izplatīšanai un enerģijas
izmantošanai, bet kālijs atbild par līdzsvarota šķidruma daudzumu organismā.
Mazāk rīsos atrodamas arī tādas minerālvielas kā kalcijs un cinks.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru