02.04.17

Ungāru gulašs


Šī recepte ir publicēta “Mazajā ungāru pavārgrāmatā”, ko 1934.gadā izdevis Karois Gundels – īstens ungāru virtuves patriots un neliela restorāna īpašnieks. 80 gadu laikā grāmata ir no jauna izdota 70 reizes.

Sastāvdaļas:

  • 60 g ungāru speķa 
  • 600 g liellopu gaļas
  • 2 saldie pipari - paprika. Būs ideāli, ja paprika būs zaļa.
  • 2 sīpoli
  • 5 karotītes žāvētas sarkanās saldās paprikas (pulveris)
  • 1 tomāts
  • 300 g kartupeļu
  • 50 g miltu
  • 1/2 l ūdens
  • 1/2 olas
  • Sāls
  • Pipari
  • Timiāns
  • Ķiploks 

Ungāru gulašs

Pagatavošana:

Visi senie ungāru ēdieni tiek gatavoti izkausētos taukos, tecinātos cūku taukos, tāpēc gulaša pagatavošanai mums būs vajadzīgs ungāru speķis. Tas parasti atšķiras ar to, ka ir apbārstīts ar sarkano papriku, taču šo ungāru speķi var droši aizvietot ar parasto augu eļļu. Sagrieziet to nelielās strēmelītēs un lieciet piemērotā katliņā kausēties (ideāli, ja atradīsies katliņš vai čuguna katls ar biezām sienām).


Kamēr speķis kūst, ņemiet sīpolu un sagrieziet to pus-gredzenos. Izņemiet speķa pārpalikumus un izkausētajos taukos apcepiet sīpolu līdz tas iegūst zeltainu nokrāsu


Vienlaicīgi sagrieziet liellopu gaļu kubiciņos 1,5 cm biezumā. Izlieciet to uz sīpoliem un strauji apcepiet no visām pusēm, lai rastos brūnums.

Tiklīdz gaļa būs apcepusies, uzberiet tai virsū visu saldo papriku* un lēnām pievienojiet ūdeni.

Kamēr gaļa sautējas, notīriet kartupeļus. Sagrieziet to kubiciņos 1 cm biezumā un pievienojiet gaļai. Pielejiet ūdeni.


Tālāk sagriežam mūsu svaigos piparus – papriku tāpat, kā kartupeļus. Un noteikti izgatavojam tā saucamos “čipetki”. Kārtīgā gulašā noteikti jābūt “čipetki”!

Čipetki” – tas ir kaut kas līdzīgs mājas makaronu izstrādājumiem. Tie gatavojas ļoti ātri un piešķir gulašam biezāku konsistenci. Lai pagatavotu “čipetki”, ņemiet miltus, pievienojiet tiem pus-olu. Ātri sajauciet stigru mīklu** un nokniebiet no tās nelielus, blīvus gabaliņus zirņa lielumā. Metiet tos ar miltiem apkaisītā bļodiņā.

Kad kartupeļi būs jau gandrīz gatavi, pievienojiet papriku, smalki sagrieztu svaigu tomātu un mūsu mazulītes – “čipetki”.

Tiklīdz “čipetki” uzpeld, noņemiet gulašu no uguns. Pievienojiet timiānu, ķiploku un ļaujiet gulašam pastāvēt 10 minūtes.


* Tas ir ļoti svarīgi – sekojiet līdzi, lai paprika nepiedegtu, jo savādāk gulašam radīsies rūgtena garša! Un uzmanīgi ar ūdeni, mums vajag, lai gaļa sautētos, nevis vārītos.
**Mīklu maisiet ar dakšu! Tas ir svarīgi, jo mīkla “čipetku” gabaliņu gatavošanai iznāk gaisīga, neraugoties uz savu stingrumu.


Nav komentāru: