14.11.12

Garneles

Foto: Vārīta, netīrīta karaliskā garnele

Garneles- vismazākās no vēžveidīgajiem, kas mazliet atgādina vēžu gaļas garšu, bet ir maigāka.
Garneles var lietot kā piedevu zivs mērcei vai zivju zupai,salātiem vai uzkodām, bet var izmantot arī kā pamatēdienu.

Garneles iedala auksto ūdeņu un silto ūdeņu garnelēs. Ziemeļatlantijas garnelēm ir svaiga garša, tās ir koši sarkanas. Visaugstvērtīgākās no šo garneļu grupas ir Grenlandes garneles, jo tās mīt visaukstākajos ūdeņos un, lēni augot un attīstoties, iegūst niansētu garšas buķeti. 
Auksto ūdeņu garneles visbiežāk pārdod netīrītas (ar čaulām) un sagatavotas (novārītas). Tās var būt notīrītas un saldētas, safasētas vakuuma iesaiņojumā.

Silto ūdeņu garneles meklējamas Vidusjūrā, Āzijas, Āfrikas un Meksikas piekrastē. Atšķirībā no auksto ūdeņu garnelēm tās ir lielākas, sāļākas un gaļīgākas. Šajos produktos ir vairāk joda. 

Silto ūdeņu garneles var dalīt dziļūdens un saldūdens garneļu grupā. Vispopulārākās no silto ūdeņu garnelēm ir tīģergarneles. Tās ir vislielākās, līdz pat 33cm garas un, pateicoties krāsai un svītrojumam, pēc izskata patiešām atgādina tīģeri. Pēc novārīšanas tīģergarneles kļūst koši sarkanas.

Avots: www.irlaiks.lv


Foto: Notīrītas Garneles


Avokado un garneļu salāti

Foto: Avokado


Sastāvdaļas:
  • 1 mīksts avakado
  • 1 vārīta ola
  • Vārītas, sālītas garneles
  • baltmaize vai sāļie groziņi
  • majonēze
  • ķiploks
  • garšvielas pēc vajadzības

Pagatavošana:
  1. Avokado un olu sagriež smalkos kubiņos.
  2.  Ja garneles ir saldētā veidā, aplej ar verdošu ūdeni un pēc tam nokāš. Garneles var pārgriez uz pusi vai arī atstāt veselas un pievienot sasmalcinātajam avokado un olai.
  3.  Salātiem pievieno ķiploku un majonēzi.
 Pasniedz ar baltmaizi vai pilda sāļajos groziņos.


Foto: espati.lv

Garneļu salāti ar greipfrūtu 

Sastāvdaļas:
  • 10 iztīrītas tīģergarneles
  • 1 greipfrūts
  • 1 avokado
  • 1 ābols
  • 4 ēdamkarotes zaļo zirnīšu
  • daži koriandra zariņi
  • 1 citrona sula
  • sāls
  • pipari
  • olīveļļa cepšanai


Mērcei:
  • 4 ēdamkarotes citrona sulas
  • 2 ēdamkarotes brūnā cukura
  • 6 ēdamkarotes olīveļļas vai sezama eļļas
  • mazs ingvera gabaliņš
  • sāls

Pagatavošana:
  1. Mērcei ingveru sasmalcina un visas sastāvdaļas sajauc, sāli pievieno pēc garšas. 
  2. Garneles olīveļļā apgrozot izcep, pārkaisa ar sāli, pipariem, pārlaista ar citrona sulu.
  3. Porciju trauciņos katrā liek pa 1 – 2 greipfrūta šķēlēm, virs tām kārto ābola un avokado šķēlītes, zirnīšus, koriandra zariņus, pārlej ar sagatavoto mērci. Virsū liek ceptās garneles.




Nav komentāru: