Foto: Vārīta, netīrīta karaliskā garnele |
Garneles-
vismazākās no vēžveidīgajiem, kas mazliet atgādina vēžu gaļas garšu, bet ir
maigāka.
Garneles var lietot kā piedevu zivs mērcei vai zivju zupai,salātiem vai uzkodām, bet var izmantot arī kā pamatēdienu.
Garneles var lietot kā piedevu zivs mērcei vai zivju zupai,salātiem vai uzkodām, bet var izmantot arī kā pamatēdienu.
Garneles iedala auksto ūdeņu un silto ūdeņu garnelēs. Ziemeļatlantijas garnelēm ir svaiga garša, tās ir koši sarkanas. Visaugstvērtīgākās no šo garneļu grupas ir Grenlandes garneles, jo tās mīt visaukstākajos ūdeņos un, lēni augot un attīstoties, iegūst niansētu garšas buķeti. Auksto ūdeņu garneles visbiežāk pārdod netīrītas (ar čaulām) un sagatavotas (novārītas). Tās var būt notīrītas un saldētas, safasētas vakuuma iesaiņojumā.
Silto ūdeņu garneles meklējamas Vidusjūrā, Āzijas, Āfrikas un Meksikas piekrastē. Atšķirībā no auksto ūdeņu garnelēm tās ir lielākas, sāļākas un gaļīgākas. Šajos produktos ir vairāk joda.
Silto ūdeņu garneles var dalīt
dziļūdens un saldūdens garneļu grupā. Vispopulārākās no silto ūdeņu garnelēm ir
tīģergarneles. Tās ir vislielākās, līdz pat 33cm garas un, pateicoties krāsai un
svītrojumam, pēc izskata patiešām atgādina tīģeri. Pēc novārīšanas
tīģergarneles kļūst koši sarkanas.
Avots: www.irlaiks.lv
Avots: www.irlaiks.lv
Foto: Notīrītas Garneles |
Avokado un
garneļu salāti
- 1 mīksts avakado
- 1 vārīta ola
- Vārītas, sālītas garneles
- baltmaize vai sāļie groziņi
- majonēze
- ķiploks
- garšvielas pēc vajadzības
Pagatavošana:
- Avokado un olu sagriež smalkos kubiņos.
- Ja garneles ir saldētā veidā, aplej ar verdošu ūdeni un pēc tam nokāš. Garneles var pārgriez uz pusi vai arī atstāt veselas un pievienot sasmalcinātajam avokado un olai.
- Salātiem pievieno ķiploku un majonēzi.
Foto: espati.lv
Garneļu salāti ar greipfrūtu
Sastāvdaļas:
- 10 iztīrītas tīģergarneles
- 1 greipfrūts
- 1 avokado
- 1 ābols
- 4 ēdamkarotes zaļo zirnīšu
- daži koriandra zariņi
- 1 citrona sula
- sāls
- pipari
- olīveļļa cepšanai
Mērcei:
- 4 ēdamkarotes citrona sulas
- 2 ēdamkarotes brūnā cukura
- 6 ēdamkarotes olīveļļas vai sezama eļļas
- mazs ingvera gabaliņš
- sāls
Pagatavošana:
- Mērcei ingveru sasmalcina un visas sastāvdaļas sajauc, sāli pievieno pēc garšas.
- Garneles olīveļļā apgrozot izcep, pārkaisa ar sāli, pipariem, pārlaista ar citrona sulu.
- Porciju trauciņos katrā liek pa 1 – 2 greipfrūta šķēlēm, virs tām kārto ābola un avokado šķēlītes, zirnīšus, koriandra zariņus, pārlej ar sagatavoto mērci. Virsū liek ceptās garneles.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru