Sastāvdaļas:
- 2,5 kg liellopa šķinķis
- 100gr Čedaras siers
- 100gr cūkgaļas speķis
- 2 šķēles rupjmaize (Lāču maize)
- 100 gr lauku sviests
- 1 sauja žāvētas aprikozes
- 1 sauja žāvētas plūmes
- 1 ēd sēzama sēklu eļļa
- Melnie pipari,sāls,paprikas pulveris
- Liellopa buljons
Gaļas sagatavošana:
- Gaļu sagriež 1 cm šķēlēs (griež pret šķiedru).
- Ņem gaļas āmurīti un katru gaļas gabalu kārtīgi izdauza no abām pusēm. Ik pa laikam āmurīti iemērc aukstā ūdenī, lai gaļa neliptu klāt. Gaļas šķēles ir jāizdauza vismaz divas reizes lielākas, īpašu rūpību jāpievērš gaļas šķēles malām, lai, veltnīti satinot, tas turētos kopā arī bez veltnīša nosiešanas ar diegu.
Pildījums veltnīšiem:
- Sarīvē Čedaras sieru(uz rupjās rīves),
- Cūkgaļas speķi -smalki sagriež,
- Rupjmaizi sagriež garenos stienīšos,
- Plūmes un aprikozes sagriež stienīšos.
Veltnīšu pagatavošana:
- Gaļas šķēli liek uz dēlīša vai galda vertikāli pret sevi un apslaka ar sēzama sēklu eļļu.
- Uz gaļas šķēles, tās īsākās malas galā, liek pildījumu: (siers, speķis, rupjmaize, plūmes un aprikozes), un aizloka īsāko maliņu ciet.
- Tad gaļu stingri satin visā garumā rullītī. Ja šķiet, ka rullīši neturēsies kopā, ņemiet diegu un nosieniet katru veltnīti kā sainīti.
- Kad visi veltnīši satīti, tos vēlreiz ar mitrām rokām izlīdzina, lai visi ir aptuveni vienādi un maliņas nenāk vaļā.
- Pannā uzkarsē lauku sviestu, un apcep sagatavotos veltnīšus no visām pusēm brūnus.
- Kad visi veltnīši apcepti, tiem pārkaisa sāli un piparus, uzlej glāzi silta liellopu gaļas buljona, liek virsū vāku un sautē ~1 stundu. Sautēšanas laikā ir jāuzmana, lai traukā visu laiku ir mazliet ūdens.
Liellopa gaļas veltnīši |
Veltnīši
ir gatavi, kad tajos iedurot dakšiņu, gaļa viegli sadalās. Gatavos veltnīšus
liek servējamā traukā.
Tajā
pašā cepamajā pannā sagatavo mērci. Šķidrumā, kurā sautēti veltnīši, iemaisa 1
ēdamkaroti miltu, pievieno 200 ml saldā krējuma un visu izmaisa.
Pasniedz
pārlietus ar mērci, karstiem vārītiem kartupeļiem un štovētiem kāpostiem vai rīsiem. Labi garšo kopā ar Rissoto.
Iznākums: 10-12 gaļas veltnīši
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru