Kas tas ir- Gvakamole (Guacamole)?
Gvakamole ir pikants avokado biezenis.
Gvakamole |
Gvakamole lieto: pie tradicionālajiem meksikāņu kukurūzas čipsiem, dažādu veidu pildītajām pankūkām, grauzdētas maizes, arī kā mērce svaigiem vai grilētiem dārzeņiem.
Pavārs Havjers Garsija iesaka!
Sastāvdaļas:
- 2 gatavi avokado
- 0,5 baltā sīpola
- 1 ķiploka daiviņa
- 1 buntīte svaiga koriandra (kindzas)
- 1 laima sula
- 1 gatavs tomāts, bez mizas un sēklām
- 1 ēdk. labas olīveļļas
- 0,25 svaiga halapenjo čili (uzmanīgi ar šo aso piparu!)
- rupjais jūras sāls
Avokado |
- Svarīgākā gvakamoles sastāvdaļa ir avokado. Havjers uzskata, ka vislabākie ir „Hass” šķirnes avokado, kuras augļi atšķirībā no citu šķirņu prāvajiem, zaļajiem bumbiera veidīgajiem ir augumā necili, ar sarkanbrūnu, sīkkrunkainu miziņu.
- Ar nazi iegriez visapkārt avokado līdz pat sēklai, atver, ar asu nazi, kam nelokas asmens, strauji iedur kaulā (pareizāk – sēklā) un izņem to, bet neizmet. Kauls, ielikts gatavajā mērcē, četras stundas neļaus tai brūnēt.
- Ar karoti izgreb augļa mīkstumu, liec bļodā, pievieno smalki sagrieztu sīpola pusīti, tomātu, sakapātas koriandra lapas, ķiploka daiviņu un čili.
- Pielej laima sulu, olīveļļu un pieber šķipsnu sāls.
- Visu ar dakšiņu samīci, tas ir gaumes jautājums – maigā putriņā vai ne tik viendabīgā masā.
Gvakamole |
2.recepte: (latviešu gaumē)
- 1 avokado (mīksts)
- 1ēd. olīveļļa
- 2 daiviņas ķiploks
- 1tējk.citrona sula
- sāls, pipari
- šķipsniņa cukurs
- tabasco mērce
- Avokado ar dakšiņu saspaida un pievieno sāli, piparus,piespiež ķiploku.
- Pievieno citrona sulu,cukuru, dažus pilienus tabasco mērci un olīveļļu. Visu labi samaisa.
Pavārs Havjers Garsija, īstens meksikānis, skaidro, ka gvakamole
(guacamole) ir Latvijā ieviesies anglicisms, kurā apvienoti divi spāņu vārdi:
„agvacate” (avokado) un „mole” (Meksikā ar to saprot biezu, ļoti tumīgu mērci). Ja vēlies izzināt meksikāņu virtuvi, meklē Havjera
Garsijas grāmatu „Gatavots a la Mexicana”! (Avots: Kasjauns.lv)
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru