Citroni
Arābi
tos ieveda Eiropā (Sicīlijā) no Ziemeļrietumindijas. Augam ir daudz šķirņu un
formu.
Citrona augļos ir 5—8% citronskābes un
ābolskābes, karotīns, pektīnvielas, 40—85 mg% askorbīnskābes, B grupas
vitamīni, bioflavonoīdi ar P vitamīna aktivitāti, kumarīna atvasinājumi,
sitosterols, minerālvielas. Augļu eksokarpā ir līdz 0,6% ēteriskās eļļas,
bioflavonoīdi un citas vielas.
Augļus plaši izmanto dzērienu, konditorejas
izstrādājumu pagatavošanai, ēterisko eļļu — pārtikas un parfimērijas
rūpniecībā. Citronsulu lieto dažādu zivju un gaļas kulinārijas izstrādājumos,
kā arī daudzu tautu medicīnā.
Citronu sālīšana
Sālīti citroni marokāņu gaumē!
Sālīti citroni marokāņu gaumē!
Citronu sālīšanas
ideja nākusi no marokāņu virtuves. Es sālītos citronus pirmo reizi pagaršoju kad biju ceļojumā pa Maroku, tur arī ieguvu pirmo pieredzi to sālīšanā. Marokā, ģimenes sālītos citronus visbiežāk lieto Tadžīnos un pie dažādiem salātiem, sautējot gaļu ar dārzeņiem priekš cous-cous (Kus-kus). Sālīti citroni arābiem, indiešiem un citu silto zemju iedzīvotājiem ir tas pats, kas
mums skābēti gurķi. Sālītiem citroniem ir maiga, skābi saldena garša ar minimālu rūgtumu.
Citronu sālīšanas process ir vienkāršs,
galvenās izejvielas ir tikai divas – citroni un jūras sāls. Garšvielas pēc izvēles, var nelikt nemaz, ja jums tās negaršo!
Izvēlieties kvalitatīvus citronus! Ja iespējams, pērciet bioloģiskos citronus, jo tie nebūs apstrādāti ar vasku.
Sastāvdaļas:
- 8-9 lieli citroni,
- Jūras sāls,
- Koriandra sēklas,
- Fenkeļa sēklas,
- Smaržīgie pipari, melno piparu graudi
- Lauru lapas,
- 2 kanēļa standziņas
- Citronus noskalo ar verdošu ūdeni, dezinficējam burku,
- 4-5 citronus, sagriež gareniski četrās daļās, citrona mīksto daļu apkaisam ar sāli,
- Ieberam burkā jūras sāli,
- Visas citrona daiviņas kārtojam burkā cieši vienu pie otras, mazliet piespiežot daiviņas, pa starpām pievienojot vajadzīgās garšvielas (ja vēlas), un tā līdz burka piepildīta ar citroniem,
- No atlikušajiem citroniem izspiež sulu un pārlej pāri citroniem burkā,
- Citroniem burkā jābūt pilnībā noklātiem ar šķidrumu,
- Uzliekam burkai vāciņu un liekam leduskapī uz 2 nedēļām.
Citronus gabali ir jāiespiež kārtīgi, lai no tiem
izdalītos sula un noklātu burkā jau esošos augļus.
Sālīti citroni |
Citroni
būs gatavi lietošanai pēc 2 nedēļām (citi cilvēki raksta, ka pēc 1 mēn., bet
man garšoja jau pēc 2 nedēļām)
Tā kā izmanto citrona miziņu, tad būtu labi ja jūs
sālīšanai izvēlētos citronus ar biezāku miziņu. Jums būs nepieciešams tikai mazs gabaliņš sālīta citrona,
jo tas ir ļoti aromātisks un stiprs (pirms lietošanas ieteicams noskalot zem
tekoša ūdens).
Lieto: Sālītus
citronus izmanto ēdienos, kur jūs izmantotu citronu sulu – kuskuss, rīsi, zivs
un gaļa, cepetis, zupas un sautējumi, garšīgi ir uz sviestmaizes.
Uzglabāšana: ja neapēd, var uzglabāt ļoti ilgi! Glabājot
ledusskapī – 2 gadus. Veikalā maksā: 5 litru burka ar 10 citroniem- 20 Ls
Izmantojot šo metodi var sālīt arī laimus un
apelsīnus.
VIDEO kā sālīt citronus šeit >>>>>>>>
Sālīti
citroni krievu gaumē!
Sastāvdaļas:
- Citroni (atkarībā no trauka izmēra)
- Parastā rupjā sāls,
- Kiploki,
- Čīli pipars,
- Eļļa pārliešanai.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru