01.12.12

Sālīti citroni


Citroni

Arābi tos ieveda Eiropā (Sicīlijā) no Ziemeļrietumindijas. Augam ir daudz šķirņu un formu. 

Citrona augļos ir 5—8% citronskābes un ābolskābes, karotīns, pektīnvielas, 40—85 mg% askorbīnskābes, B grupas vitamīni, bioflavonoīdi ar P vitamīna aktivitāti, kumarīna atvasinājumi, sitosterols, minerālvielas. Augļu eksokarpā ir līdz 0,6% ēteriskās eļļas, bioflavonoīdi un citas vielas.


 Augļus plaši izmanto dzērienu, konditorejas izstrādājumu pagatavošanai, ēterisko eļļu — pārtikas un parfimērijas rūpniecībā. Citronsulu lieto dažādu zivju un gaļas kulinārijas izstrādājumos, kā arī daudzu tautu medicīnā.

Citronu sālīšana 
Sālīti citroni marokāņu gaumē!

Citronu sālīšanas ideja nākusi no marokāņu virtuves.  Es sālītos citronus  pirmo reizi pagaršoju kad  biju  ceļojumā pa  Maroku, tur arī ieguvu pirmo pieredzi to sālīšanā.  Marokā,  ģimenes  sālītos citronus visbiežāk lieto Tadžīnos un pie dažādiem salātiem, sautējot gaļu ar dārzeņiem priekš  cous-cous (Kus-kus). Sālīti citroni arābiem, indiešiem un citu silto zemju iedzīvotājiem  ir tas pats, kas mums skābēti gurķi.  Sālītiem citroniem ir maiga, skābi saldena garša ar minimālu rūgtumu. 

Citronu sālīšanas process ir vienkāršs, galvenās izejvielas ir tikai divas – citroni un jūras sāls. Garšvielas pēc izvēles, var nelikt nemaz, ja jums tās negaršo! 

Izvēlieties kvalitatīvus citronus! Ja iespējams, pērciet bioloģiskos citronus, jo tie nebūs apstrādāti ar vasku.

Sastāvdaļas:
  •  8-9 lieli citroni,
  • Jūras sāls,
  • Koriandra sēklas,
  • Fenkeļa sēklas,
  • Smaržīgie pipari, melno piparu graudi
  • Lauru lapas,
  • 2 kanēļa standziņas
Sagatavošana sālīšanai:
  1.  Citronus noskalo ar verdošu ūdeni, dezinficējam burku,
  2.   4-5 citronus, sagriež gareniski četrās daļās, citrona mīksto daļu apkaisam ar sāli,
  3. Ieberam burkā jūras sāli, 
  4. Visas citrona daiviņas kārtojam burkā cieši vienu pie otras, mazliet piespiežot daiviņas, pa starpām pievienojot vajadzīgās garšvielas (ja vēlas), un tā līdz burka piepildīta ar citroniem,
  5. No atlikušajiem citroniem izspiež sulu un pārlej pāri citroniem burkā,
  6. Citroniem burkā jābūt pilnībā noklātiem ar šķidrumu,
  7. Uzliekam burkai vāciņu un liekam leduskapī uz 2  nedēļām.
Citronus gabali ir jāiespiež kārtīgi, lai no tiem izdalītos sula un noklātu burkā jau esošos augļus.


Sālīti citroni
Citroni būs gatavi lietošanai pēc 2 nedēļām (citi cilvēki raksta, ka pēc 1 mēn., bet man garšoja jau pēc 2 nedēļām)

Tā kā izmanto citrona miziņu, tad būtu labi ja jūs sālīšanai izvēlētos citronus ar biezāku miziņu. Jums būs nepieciešams tikai mazs gabaliņš sālīta citrona, jo tas ir ļoti aromātisks un stiprs (pirms lietošanas ieteicams noskalot zem tekoša ūdens).

Lieto: Sālītus citronus izmanto ēdienos, kur jūs izmantotu citronu sulu – kuskuss, rīsi, zivs un gaļa, cepetis, zupas un sautējumi, garšīgi ir uz sviestmaizes.

Uzglabāšana: ja neapēd, var uzglabāt ļoti ilgi! Glabājot ledusskapī – 2 gadus. 

Veikalā maksā: 5 litru burka ar 10 citroniem- 20 Ls
Izmantojot šo metodi var sālīt arī laimus un apelsīnus.


VIDEO kā sālīt citronus šeit >>>>>>>>



Sālīti citroni krievu gaumē!

Sastāvdaļas:
  • Citroni (atkarībā no trauka izmēra)
  • Parastā rupjā sāls,
  • Kiploki,
  • Čīli pipars,
  • Eļļa pārliešanai.

Sālīti citroni krievu gaumē

Pagatavošana:
  1. Citronu sagriež apaļās šķēlītēs,
  2. Pirms likšanas traukā, katru citrona šķēlīti apviļājam sālī,
  3. Liekam traukā, kurā jau ir iebērts sāls, pievienojam sasmalcinātu ķiploku, čili piparu,
  4. Kad trauks ir piepildīts ar citronu šķēlītēm uz ¾, no atlikušajiem citroniem izspiežam sulu, un ar  to pārlejam citronu šķēlītes lidz sula pilnībā nosedz trauka saturu.
  5. Trauka saturu pārlejam ar eļļu, kas pasargās no pelējuma, saglabās aromātu un garšu.
  6. Trauku ar citronu šķēlītēm, 2 nedēļas vai līdz brīdim kamēr citroni kļūs caurspīdīgi, tur gaismā, (var turēt uz palodzes), bet pēc tam glabājiet vēsā vietā vai ledusskapī.


Piebilde: Nezinu, kurš izgudroja šo recepti, bet arābi citroniem pievieno vienīgi sāli un citronu sulu! Pēc tam trauku novieto tumšā vietā.

Pagaidām neesmu mēģinājusi šo metodi.




Nav komentāru: