23.08.13

Ģī sviesta pagatavošana (Ghee butter)

Ghee sviests
Ģī (Ghee) jeb dzidrinātais sviests ir tīri piena tauki, ko ļoti plaši izmanto Indijas virtuvē, it īpaši tās ziemeļos. Galvenais Ģī radīšanas iemesls bija sviesta uzglabāšana Indijas klimatiskajos apstākļos. Tas ir uzglabājams istabas temperatūrā vairākas nedēļas, ledusskapī ilgāk par sešiem mēnešiem, bet saldētavā ilgāk par gadu. Sākotnēji Gī sviests tika gatavots tikai no sviesta, kas iegūts no bifeļgovs piena. Mūsdienās šo dzidrināto sviestu gatavo no jebkura nesālīta sviesta, piemēram, Nepālā šo sviestu gatavo no jaku piena. 

Indijas arheoloģiskajos izrakumos ir atrasts Ģī sviests, kas bija nogulējis pazemē māla podos vairāk kā 300 gadus, pie tam pilnīgi nesabojājies un lietojams.

Ģī sviestu sauc arī par kausēto sviestu un ražo arī Latvijā ar nosaukumu «Zelta sviests» vai «Ģī sviests». 

Ģī pagatavošana salīdzinājumā ar parastu dzidrinātu sviestu tiek pagarināta, vārot to uz lēnas uguns, kamēr viss mitrums izgaro un piena cietās daļiņas sāk brūnēt, piešķirot iegūtajam sviestam riekstainu karameļu smaržu un garšu. Īsu brīdi apcepot šajā dzintardzidrajā sviestā citus produktus, Gī izpauž savu unikālo spēju izcelt jebkuras lietotās garšvielas aromātu. Gī ir tik tīrs, ka pat neliela tā piedeva spēj paaugstināt ēdiena kvalitāti . 

Cepot ēdienus eļļā, pārtikas sula parasti iztek pannā, bet, cepot Gī sviestā, sula no produkta neiztek, līdz ar to tas ir sulīgs un saglabā savu vērtību.

Ģī (Ghee) sviests

Sastāvdaļas:
1 - 5 kg nesālīta sviesta (saldkrējuma)

Pagatavošana:
  1. Sviestu ieliek katlā un karsē uz vidējas uguns, līdz tas sāk vārīties.
  2. Kad virspusē parādās baltas putas, samazina uguni, cik vien iespējams, un turpina vārīt (bez vāka). Ja Gī ir vārīts pārāk ilgi vai uz pārāk lielas uguns, tas iegūst nepatīkamu asu smaržu un kļūst tumšs. Gatavam Gī jābūt zeltainam un skaidram, lai no augšas varētu redzēt katla dibenu. Kamēr sviests nav atdzisis, vāku nedrīkst likt virsū.
  3. Gatavo kausēto sviestu izfiltrē traukā, kur tiks glabāts. Sviesta filtrēšanas procesā vēlams izmantot 4 - 5 kārtās salocītu marli, un pēc tam ļauj sviestam atdzist līdz istabas temperatūrai.
Lai kausēts sviests iegūtu maigu un patīkamu riekstu aromātu, tas ilgi un lēni jākarsē, lai no tā pilnīgi iztvaikotu ūdens, uzpeldot virspusē, atdalītos cietās piena daļas un paliktu tikai tīrs, zeltains Ģī.

Skaties kā pagatavot mājās Ģī (Ghee) sviestu.




Ģī sviesta gatavošanas ilgums ir atkarīgs no sviesta daudzuma:
Ja kausē 1 kg sviesta, tad nepieciešamais laiks ir 1 stunda un iegūst 0.8 kg Ģī sviesta, bet kausējot 2,5 kg vajadzīgas 3 stundas un iegūstam 2.2 kg Ģī sviesta. 5 kg sviesta kausēšanai nepieciešamas- 5 stundas.

Ja Gī ir pagatavots pareizi tas iegūst patīkamu riekstu aromātu, un tajā gatavotais ēdiens ir ļoti gards. Pareizi pagatavotam Gī ir jābūt dzidram un caurspīdīgam,  to glabā noslēgtos traukos vēsā un sausā vietā, un tas nesabojājas mēnešiem ilgi.

Lietošana:

  • Gī sviestu lieto gan uzturā un veselības uzlabošanā (mazina holesterīna līmeni asinīs, der kā nomierinoša ziede brūcēm un apdegumiem, tulznām, var izmantot siltu sviestu nomierinošām masāžām), gan ķermeņa kopšanā (kā ķermeņa krēmu, ja ir sausa āda, matos, ja ir sausi, trausli mati).
  • Gī palīdz organismam uzsūkt barību un uzlabo zarnu trakta darbību. Tas ir dabisks antioksidants, kas pasargā šūnas no brīvajiem radikāļiem un satur daudz A, D un E vitamīna.
  • Gī sviests ir ieteicams maziem bērniem, sākot mazuļa piebarošanu ar pirmajiem dārzeņiem, jo tajā nav piena olbaltuma, kas varētu izraisīt alerģiju.
  • Cepot ēdienus eļļā, pārtikas sula iztek pannā, bet, cepot Ģī sviestā, sula no produkta neiztek, līdz ar to tas ir sulīgs un saglabā savu vērtību. Gī sviests der gan gaļas, gan dārzeņu cepšanai. 
  • Gī sviestu var lietot kā piedevu dārzeņu sautējumiem, rīsiem, putrām, dārzeņu zupām, garšvielu apcepšanai, vistas, zivs cepšanai.
  • Indijā Gī sviests tiek uzskatīts par dāsnas viesmīlības pazīmi. Šo produktu izmanto arī hindu reliģiskajos rituālos, piemēram, Džanmāstamī – Krišnas dzimšanas svētkos un Ārtī jeb uguns aizdegšanas ceremonijā. 
Pagatavot Ģī sviestu iesācējam nav tik viegli, bet rezultāts ir tā vērts. Gī sviests ir garšīgs un ilgi uzglabājams.


Nav komentāru: