24.12.13

Ziemassvētku ēdienu receptes


Ziemassvētku galdā jābūt deviņiem ēdieniem un arī jāēd Ziemassvētkos deviņas reizes. Kāpēc? Kā vēsta latviēsu ticējumi, tas garantē pārticību un bagātību nākamajā gadā. Obligāts ēdiens svētku galdā ir maize, lai tās nākamgad nepietrūktu.Tradicionālie ziemassvētku ēdieni ir cukas šņukurs, štovēti kāposti, speķa pīrādziņi, koča (grūbu biezputra), piparkūkas un taukšķēti zirņi.


CŪKAS ŠŅUKURS AR VĀRĪTIEM KARTUPEĻIEM

Sastāvdaļas:
  • Svaiga vai kūpināta cūkas galva,
  • 2 lieli sīpoli,
  • 2-3 lauru lapas,
  • 8 smaržīgie pipari,
  • 10 melnie pipari,
  • 4-5 ķiploku daiviņas,
  • sāls.

Cūkas šņukurs
Pagatavošana:
  1. Cūkas galvu liek katlā un pārlej ar ūdeni. Kad ūdens sāk vārīties, pievieno visas garšvielas un vāra, kamēr gaļa gatava (apmēram 3 stundas). Buljonu pēc tam var izmantot mērces pagatavošanai. 
  2. Kartupeļus novāra sālsūdenī atsevišķā katlā.
  3. Labi garšo kopā ar štovētiem kāpostiem, marinētiem ķirbjiem, brūkleņu ievārījumu vai burkānu- ķiploku salātiem.


TAUKŠĶĒTI ZIRŅI

Sastāvdaļas:
  • 200g pelēko zirņu,
  • 600 g žāvēta speķa,
  • sīpoli,
  • sāls.

Pelēkie zirņi
Pagatavošana:
  1. Izmērcētus zirņus liek katlā, novāra un, kad gatavi – nokāš.
  2. Kad zirņi nokāsti, tos apber ar sāli, uzber uz pannas un apcep.
  3. Var pievienot gabaliņos sagrieztu speķi un sasmalcinātus sīpolus.


ŠTOVĒTI KĀPOSTI AR GRŪBĀM

Sastāvdaļas:
  • 1kg skābētu kāpostu,
  • 0,5kg cauraugušas cūkgaļas,
  • 1 liels sīpols,
  • 2 - 3 ķiploka daiviņas,
  • 50g grūbu,
  • sāls,
  • cukurs.

Štovēti kāposti

Pagatavošana:
  1.  Cūkgaļu sagriež nelielos gabaliņos, sīpolu un ķiplokus sasmalcina, liek katlā. Ja kāpostus grib treknākus, tad jāizvēlas treknāka gaļa, taču liesākam gala rezultātam lieliski noder arī svaigas cūkgaļas ribiņas.
  2. Visu pārlej ar ūdeni, lai produkti būtu pilnībā ar to apņemti. Sautē uz mazas liesmas.
  3. Kad virums sāk vārīties, visu samaisa, pievieno grūbas, sāli un cukuru pēc garšas. Turpina vārīt, ik pa laikam apmaisot.
  4. Kāposti ir gatavi, kad gaļa ir mīksta. 
  5. Pasniedz ar kartupeļiem un gaļas ēdieniem. Jo biežāk kāposti tiek sildīti, jo tie ir garšīgāki!

Vistas cepetis ar burkāniem un selerijām

Sastāvdaļas:
  • 1 vista,
  • 1 liels burkāns,
  • 1 selerijas sakne,
  • 1 paciņa sviesta,
  • sāls,
  • pipari,
  • garšvielu maisījums vistas gaļai,
  • 2 -3 lauru lapas.

Vistas cepetis

Pagatavošana:
  1. Vistu sagriež porciju gabalos, nedaudz sasāla, sapiparo, ierīvē ar garšvielām.
  2. Burkānu un selerijas sakni nomizo, sagriež nelielos gabaliņos.
  3. Katliņā vai dziļā pannā izkausē sviestu, pielej nedaudz ūdens un pieliek lauru lapas. Iegūtajai mērcei pievieno vistu un dārzeņus, sautē uz nelielas uguns aptuveni 40 minūtes, kamēr gaļa un dārzeņi ir mīksti.
  4. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, makaroniem, rīsiem pēc izvēles.


CŪKGAĻAS RULETE AR ŽĀVĒTĀM PLŪMĒM

Sastāvdaļas:
  • 600g cūkgaļas filejas,
  • 40g lobītu pistāciju,
  • 150g žāvētu plūmju,
  • 2 vidēji kabači vai cukīnī,
  • 2 - 3 ķiploku daiviņas,
  • sāls,
  • ķimenes,
  • kaltēta salvija,
  • eļla.

Cūkgaļas rulete
Pagatavošana:
  1. Plūmes aplej ar brendiju un atstāj ievilkties.
  2. Uz filejas kārto riekstus un plūmes, uzkaisa ķimenes un salviju un cieši satin ruletē. Malas sasprauž ar zobu bakstāmajiem irbulīšiem avi arī ruleti notin ar diegu. Apcep uz pannas un turpina cept cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes.
  3. Cukini sagriež plānās šķēlēs un apcep. Pievieno sasmalcinātus ķiplokus un sāli.
  4. Ruleti griež porciju gabalos un pasniedz kopā ar cukini.


 CEPEŠKRĀSNI CEPTA KARPA

Sastāvdaļas:
  • 1 liela karpa,
  • sāls,
  • pipari,
  • ķiploki,
  • krējums vai majonēze (pēc vēlēšanās)

Cepta karpa
Pagatavošana:
  1.  Karpu notīra, izķidā, ierīvē ar sāli, pipariem un ķiplokiem, tad liek uz ietaukotas cepešpannas un cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 20-30 minūtes.
  2. Kad karpa gandrīz gatava, tai uzpiež krējumu vai majonēzi un cep līdz gatavībai.


 BIEŠU SALĀTI

Sastāvdaļas:
  • 2 kartupeļi,
  • 1 biete,
  • 1 sīpols,
  • 2 marinēti vai skābēti gurķi,
  • 1 liels saldskābs ābols,
  • 200 g vārītas liellopa gaļas,
  • 4 siļķu filejas,
  • 1 cieti vārīta ola,
  • 100g majonēzes,
  • 100g skābā krējuma,
  • sāls,
  • cukurs,
  • pipari.

Biešu salāti
Pagatavošana:
  1. Kartupeļus ar mizu izvāra, nosusina, atdzesē un nomizo. Sagriež strēmelītēs vai kubiņos. Arī sīpolu, ābolu, gurķus, liellopa gaļu un siļķu filejas sagriež gabaliņos.
  2. Sajauc majonēzi ar krējumu, pēc garšas pievieno sāli, cukuru un piparus. Mērci pārlej sagrieztajiem produktiem, visu viegli izcilā. Vismaz uz stundu noliek aukstumā.
  3.  Olu sakapā, pirms pasniegšanas pārkaisa salātiem.


ĀTRI PAGATAVOJAMI GAĻAS PĪRĀDZIŅI

Sastāvdaļas:
Mīklai
  • 3 ēdamkarotes eļļas,
  • 1 glāze ūdens,
  • 400 g miltu,
  • sāls pēc garšas.
Pildījumam
Izvēlies to, kas tev garšo
Pīrādziņi
Pagatavošana:
  1. Ielej glāzē trīs ēdamkarote eļļas; pielej glāzi līdz augšai ar ūdeni un pieber sāli.
  2. Ieber bļodā 400 g miltu un šķidrumu no glāzes pievieno tiem. Samīci stingru mīklu, izveltnē to un ar glāzi izveido no mīklas ripiņas.
  3. Katrā ripiņā liec pildījumu, kāds tev garšo (kāposti, gaļa, kartupeļi, olas u.c.), aizspied pīrādziņam malas.
  4.  Liec pīrādziņus uz pannas, pārsmērē ar eļļu un ūdeni.
  5. Liec cepeškrāsnī un cep 200 grādu temperatūrā gatavus!


BRŪKLEŅU KŪKA AR RIEKSTIEM

Sastāvdaļas:
  • 200g brūkleņu,
  • 125g miltu,
  • 150g cukura,
  • 100g kapātu valriekstu,
  • 120g sviesta,
  • 1 ola,
  • 1/2 tējk. kanēļa,
  • 1/2 tējk. cepamā pulvera.

Brūkleņu kūka
Pagatavošana:
  1. Olu sajauc ar 100 gramiem cukura, miltiem, cepamo pulveri, kanēli un 80 gramiem kausēta sviesta.
  2. Riekstus samaisa ar 50 gramiem cukura un 40 gramiem kausēta sviesta.
  3. Brūklenes liek cepešpannā, kurā ieklāts cepamais papīrs un pārklāj ar riekstu masu. Virsū lej pašķidro mīklu, liek krāsnī 200 grādu temperatūrā un cep apmēram 30 minūtes.
  4. Kūku apgāž, ļauj atdzist, var pārkaisīt ar pūdercukuru.

Pīrādziņi ar žāvētu gaļu.

Sastāvdaļas:
  • ½ žāvētas gaļas,
  • ½ paciņa rauga,
  • ½ paciņa sviesta,
  • 4 glāzes miltu,
  • 1 glāze piena,
  • 2 olas,
  • 2 ēdk. cukura,
  • ½ tējk. sāls.

Pīrādziņi ar žāvētu gaļu

Pagatavošana:
  1. Samaisa olu, raugu, cukuru un sāli. Glāzē piena iesilda sviestu. Visu samaisa, iesijā 2 glāzes miltu. Ļauj, lai mīkla mazliet uzrūgst.
  2. Tad iesijā vēl 2 glāzes miltu un mīca, kamēr mīkla ‘’atlec’’ no bļodas. Ļauj uzrūgt, līdz mīklas daudzums dubultojas.
  3. Pa to laiku sīkos gabaliņos sagriež žāvētu gaļu. Veido pīrādziņus, liek uz pannas un apziež ar sakultu olu.
  4. Cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā apmēram 15 – 20 minūtes.
Avots: Tavavirtuve.lv 

Visiem gaišus un mīlestības pilnus Ziemassvētkus!


Nav komentāru: