22.02.14

Rīsu- kokospiena pudiņš

Nepieciešams:
  • Apaļgraudu rīsi – 80 g
  • Brūnais cukurs – 1 ēdamk.
  • Kokosa piens – 120 ml
  • Citrona sula – 1 ēdamk.

Dekoram:
  • Pūdercukurs –1 ēdamk.
  • Svaigas ogas pēc izvēles – 2 saujas

 Rīsu- kokospiena pudiņš
Pagatavošana:
  1. Noskalo rīsus;
  2. Sakarsē cepeškrāsni līdz 160°C;
  3. Uzvāri kokosa pienu kopā ar cukuru un citrona sulu;
  4. Rīsus ber pudiņa trauciņos līdz pusei;
  5. Rīsiem virsū lej uzvārīto kokosa pienu, tā, lai tas nosedz rīsus 1 cm;
  6. Liec virsū vāciņu un cep cepeškrāsnī 15 – 20 minūtes;
  7. Kad gatavs, noņem vāciņu, uzber pūdercukuru. Ja cepeškrāsns atbalsta grila funkciju, ieslēdz un nedaudz apdedzini pūdercukuru;
  8. Pudiņu pasniedz ar svaigām ogām;

Ieteikums! Pagatavo rīsu pudiņu, izmantojot citus citrusaugļus, cukura vietā liec medu vai bērzu, kļavu sīrupu!


Rīsu saldais ēdiens ar zemenēm


Sastāvdaļas
  • 125 g apaļgraudu rīsu (piemēram, arborio)
  • 500 ml pilnpiena
  • 60 g cukura
  • 2-4 olu dzeltenumi vai nedaudz salda krējuma
  • 15 g sviesta
  • šķipsniņa sāls
  • sēkliņas no vaniļas pāksts vai tējkarote vaniļas cukura
  • no 1 citrona norīvēta miziņa
  • nedaudz citrona sulas
  • apmēram 300 g zemeņu
  • 50 g cukura
  • pēc izvēles nedaudz laima sulas
  • pēc izvēles nedaudz gaišā ruma (ja saldo ēdīs tikai pieaugušie)

Pagatavošana

Rīsus aplej ar aukstu ūdeni un uzvāra uz vidējas liesmas, vāra 5 minūtes. Rīsus nokāš un skalo zem auksta ūdens strūklas.

Rīsus pārliek karstumizturīgā lēzenā traukā, pārlej ar pienu, pievieno cukuru, sāli, sviestu un sapututus olu dzeltenumus (vai neputota salda krējuma), visu samaisa. Trauku ievieto 180 grādu karstā cepeškrāsnī un karsē 25-35 minūtes. 

Ja cepeškrāsns nav, pudiņu liek katliņā un to karsē ūdens peldē. Šķidrums lēnām uzsūksies rīsos, bet tiem nevajag būt sausiem, bet krēmīgi sulīgiem un mīkstiem. Pēc vēlēšanās var pievienot nedaudz vairāk piena, ja šķiet, ka rīsi uzsūkuši visu škidrumu un vēl ir nedaudz cieti.

Zemenes sablendē ar cukuru, pēc garšas pievieno laima sulu un gaišo rumu, ja saldo ēdīs tikai pieaugušie.

Pudiņu ēd nedaudz siltu vai atdzisušu ar sablendētajām ogām, skābenu ogu mērci vai ķīseli, vai pārkaisītu ar kanēli.

Nav komentāru: