22.02.14

Kā pareizi ēst sieru?


Pirms pasniegšanas sieram jābūt izturētam istabas temperatūrā (22ºC). Nav vēlams izpakot sieru kamēr tas nav sasniedzis istabas temperatūru. 

Gatavojot sieru paplāti, neaizmirstiet plāni sagriezt atvēsinātas ābolu šķēlītes, pievienojot citrona sulu (lai nepaliktu tumšāki), sagatavot vīnogas bez kauliņiem, zemenes vai melones šķēlīti, noteikti bumbieri, bet centrā izvietot maigā brī vai kamambera siera gabaliņus. Par labu papildinājumu kļūs maigā bagete vai krekeri.

Lai labāk izbaudītu dažādu siera šķirņu garšu nianses, tos pasniedz kopā ar citiem produktiem,piemēram, maizi, augļiem, riekstiem, medu, vīnu, alu un citiem dzērieniem. 

Svaigos sierus, piemēram, maigo svaigo chevre (kazas sieru) Dienvidfrancijas provincē pēc tradīcijas pasniedz ar džemu no vīģēm, savukārt pie aitas siera itāļi noteikti pasniedz augļu ievārījumu confiture d'Itxassou.

«Balto» sieru, kas līdzīgs biezam neskābam krējumam (fromage blanc) – visbiežāk ēd ar augļiem, medu un ievārījumu.


 Saldie salāti- Jums būs nepieciešams svaigs spināts, sarkanajā vīnā pasēti bumbieri, svaigas avenes un zilais siers vai Rokfors, tomēr ne Brī. Šo visu samaisām ar pāris pilieniem zemeņu sīrupa.Pirms pasniegšanas – atdzesēt.



Zilais siers
Zilais siers ir viens no tiem pasaules sieriem, kuru vai nu mīl, vai nīst. Patiesībā lielākā daļa cilvēku, kuri sākumā šo sieru nīst, pēc tam gadu gaitā to iemīļo. Šī tipa siers ir viens no obligātajiem sieriem, ko izmanto tradicionālajā siera platē kopā ar kazas, cieto un dažādiem mīkstajiem sieriem. Platēs, kuras, piemēram, Francijā vienmēr ēd maltītes beigās – desertā, bet citur pasaulē – maltītes sākumā.

Zilais siers ir ļoti dažāds – no krēmīga līdz drupanam, ar lielu pelējuma ēnas dzīslojumu, bet ir arī tādi, kuros šis dzīslojums ir mazs. Tie mēdz būt izteikti maigi, bet pretstatā – izteikti pikanti un asi. Tomēr pat tad, ja siers sākotnēji ir ass, pēcgaršā tas paliek maigs un sabalansēts.

Zilais siers daudziem ir ikdienas produkts, bet daļai cilvēku – svētku. Citi to dāvina, citi saņem dāvanā. Jebkurā gadījumā zilais siers tā visās izpausmēs un garšas niansēs ceļo pa pasauli un mūsu mājām, lai sniegtu baudu. Citam – spēcīgu un pikantu, citam – maigu un krēmīgu, to pasniedz siera platē, salātos vai pagatavo krēmīgu mērci. Lai sasniegtu vislabāko garšu, vienmēr der paturēt prātā siera garšas nianses un tekstūru, ko viegli izdarīt, ja esi sierus pagaršojis.

Nosaukums
Sastāvs
Valsts
Ražotājs
„Dorblu”
pasterizēts piens, pārtikas sāls, mikrobioloģiskais ferments, pienskābes baktēriju ieraugs, nogatavināšanas kultūras
Vācija
„Kaserei Champignon”
„Bleu long”
pasterizēts piens, pārtikas sāls, piena fermenti, kalcija hlorīds, koagulanta enzīms, penicilīns
Francija 

„Dana Blu Hamlet” 
pasterizēts piens, baktēriju kultūra, sāls, himozīns, pelējuma kultūra P. Roqueforti 
Dānija 
„MAMMEN MEJERI” A/S 
„Bleu d’Auvergne” 
pasterizēts piens, pārtikas sāls, piena fermenti, kalcija hlorīds, dzīvnieku fermenti, penicilīns 
Francija 

„Fourme d’Ambert” 
pasterizēts piens, pārtikas sāls, piena fermenti, siera fermenti, kalcija hlorīds, penicilīns 
Francija 
„Buisson”
„Gorgonzola Dolce DOP”
Govs piens, pienskābes kultūra, pelējuma sēnītes kultūra, sāls, fermenti. 
Itālija 
“Isola Fresca”
„Stilton” 
pasterizēts piens, pārtikas sāls, siera fermenti 
Lielbritānija

„Stilton”
pasterizēts piens, pārtikas sāls, siera fermenti, Penicillium roqueforti 
Lielbritānija
“Colston Bassett & District Dairy” 
„Bleu des Basques”
pasterizēts aitas piens, pārtikas sāls, piena fermenti, siera fermenti
Francija




Nosaukums
Sastāvs
Valsts
Ražotājs
„Bishop Blue Stilton”
pasterizēts govs piens, sāls, fermenti, piena kultūras, zilais pelējums
Anglija
„Cropwell Bishop”
„Blumauri”
kazas piens 50%, govs piens 50%, sāls, renīns, piena fermenti, pelējuma sēnītes izlase
Itālija
„Mauri”
„Fourme d’Ambert Tradition AOC”
pasterizēts govs piens, sāls 3%, dzīvnieku himozīns, piena fermenti, Penicilum roquefort
Francija





Kazas sieru visbiežāk gatavo no nepasterizēta kazas piena, un tas padara to par vērtīgu produktu, zināmā mērā pat pārāku par govs sieru. Kazas uzturs atšķiras no govs, un šā iemesla dēļ šim sieram ir unikāla, atšķirīga garša.

Daļai garšas dēļ šis siers šķiet gards, dažiem tas negaršo. Kazas siers ir bagāts ar vitamīniem, olbaltumvielām, mikroelementiem, dzelzi, kobaltu. Labs kālija avots, no tā nerodas nepanesamība. Kazas sierā ir daudz probiotiķu – noderīgu baktēriju, kas labvēlīgi ietekmē kuņģa – zarnu traktu, nostiprina imūno sistēmu, cīnās ar vēža šūnām. 100 gramos kazas siera ir vidēji 320 kaloriju. 

Kazas piena produktus, tajā skaitā sieru, ieteicams lietot tiem, kam ir alerģija pret govs pienu. Nereti kazas sieru uzskata par pārāk treknu, jo tajā esot daudz tauku. Kazas pienā ir daudz tauku, taču siera gatavošanas procesā vairums no tiem izšķīst. Šajā sierā ir maz holesterīna un nātrija, tāpēc tas ieteicams sirds slimniekiem. Kazas sierus iedala cietajos un mīkstajos sieros. Mīkstais siers satur mazāk sāls un ir vērtīgāks. Svaigie un pusmīkstie kazas sieri piemēroti gatavošanai uz grila, kausēšanai, pusmīkstie sieri der arī salātiem. 

Kazas sieru, kam ir izteiktāks aromāts, ieteicams izmantot uzmanīgi, to vislabāk atstāt uzkodām vai sarīvēt, lai uzkaisītu ēdienam. To var uzsmērēt uz sviestmaizes, krekera vai galetes, uzlikt virsū tomāta šķēli un uzbērt zaļumus. Kazas sieru lieliski papildina sarkanvīns.

Vēl viens kārums ar kazas sieru tika atvests no Andoras. Uz plānas bagetes vai kārtainas mīklas šķēles liekam dāsnu maigā kazas siera šķēlīti un cepam cepeškrāsnī. Pārlejam ar medu un pasniedzam uz šķīvja ar zaļajiem salātiem un žāvētajiem augļiem...


Pirmais, kas jāiegaumē kārtīgam latvietim: mascarpone nav siers, tā ir masa, kas pēc konsistences un garšas atgādina saldkrējuma un sviesta sajaukums (tīri teorētiski gan tas skaitās siers). Mascarponi izmanto tādā saldajā ēdienā kā Tiramisu, pie tam — Tiramisu mājās pagatavot nav īpaši grūti un tajā nav nekā cepama, vārāma vai citādi apstrādājama.

Šādi deserti drīzāk atgādina karstās uzkodas, vienīgi saldenas. Tomēr noteikti nevajadzētu ar sieriem eksperementēt. Ja, protams, tas nav itāļu dolcelatte (saldais piens), kas lieliski saskan ar bumbieriem un persikiem un mazkaloriju mascarpone. Šis treknais svaigais nenobriedušais baltais siers vairāk līdzinās ļoti treknam krējumam un ir ārkārtīgi izplatīts visā Itālijā. Tas parasti ir nedaudz saldināts, pasniedz kā desertu ar augļiem un ogām. Savukārt prasīgākie gatavo pasakaino «tiramisū».

Tiramisu
Tiramisu — slavenākais itāļu deserts no gaisīga biskvīta savoiardi cepuma, kas piesūcināts ar kafijas sīrupu (personīgi es iemērceju stiprā kafijā), svaigu maskarpone, kas sakults ar dzeltenumiem un sarīvētu šokolādi. Vārdu tiramisu var pārtulkot kā «pacel mani»  vai «paņem mani debesīs», un tik tiešām – tā sajūtas ikkatrs, kas kaut reizi nogaršoja, tomēr pareizai konsistencei, siera masa ir jākuļ ar rokām un lielu mīlestību.


Kamambērs

Kamambērs (franču: Camembert) ir mīksts baltā pelējuma siers, kura dzimtene ir Normandija Francijā. Tas tiek gatavots no nepasterizēta govs piena. Kamambēram ir raksturīgas dažādas gatavības stadijas - tā vidū konsistence var būt no stingras līdz tekoši krēmīgai. Kamambēra gatavošanā tiek izmantota Penicillium camemberti pelējuma sēnīte, kas dod sieram tā raksturīgo izskatu un garšu. Siers ir krēmīgs, tam piemīt maigs niansēts aromāts, kas atgādina augļus un nedaudz sēnes, bet pēcgarša var būt izteiktāka - asa, sāļa, rūgtena, nedaudz atgādinot amonjaku.

Kā izmantot 
Kamambērs ir karalis siera platēs – tas ir viens no lielā siera plates piecinieka. Bieži izmantots arī dažādos citos ēdienos, piemēram, fritē kroketēs, salātos ar pikantām salātu lapām un valriekstiem, pildīts sendvičos, kausēts mērcēs un karstmaizēs. Tomēr, ja esi iegādājies tieši AOC sieru, to vislabāk iekļaut siera plates sastāvā maltītes beigās.

Rokforas siers
Rokforas siers ir pusciets Francijas zilais siers. Tas tiek uzskatīts par vienu no vecākajiem Eiropas sieriem. 

Rokfors tiek ražots no aitas piena. Rokforam raksturīga pikanta, asa, sāļa garša, kuru tam piešķir pelējuma sēnīte Penicillium roqueforti. Rolfors un zilais brī nelielos daudzumos lieliski spēlē uz garšu kontrasta. Tos var pasniegt pat saldētā veidā...

Brie - Francijas sieru karalis
Šis siers ir visplašāk zināmais franču siers un tiek dēvēts arī par „sieru karali”. Tas ir mīkstais siers ar 45% tauku saturu, kura pagatavošanai izmanto govs pienu. Vairākus gadsimtus atpakaļ brie siers bija viena no pieprasītākajām nodevām, maksājot meslus Francijas karaļiem.

Francijā Brie ļoti atšķiras no tā siera, kurš tiek eksportēts uz ASV. Īstais franču brie ir bez stabilizatoriem un tā garša sasniedz pilnību, kad siera rituļa virsma iekrāsojas viegli brūna.

Tīri balts siers vēl nav pilnībā nogatavināts. Ja siera ritulis tiek sagriezts pirms nogatavināšanas procesa beigām, tas nekad nesasniegs savu patieso garšas kvalitāti.

Lai vai kā, eksportēšanai paredzētajam brie tiek pievienoti stabilizatori un tas netiek līdz galam nogatavināts. Šādam sieram ir daudz ilgāks derīguma termiņš un tas ir noturīgāks pret bakterioloģiskajām infekcijām.Brie - viens no izcilākajiem deserta sieriem -, tiek ražots 1 vai 2 kg lielos rituļos un iepakots koka kastēs. Lai pilnībā izbaudītu brie garšu, franči to iesaka pasniegt istabas temperatūrā kopā ar Bourgogne vīnu.

Brie au poivre

Brie au poivre
Brie au poivre ir viena no brie sieru šķirnēm, kas pazīstama ar piparoto virskārtu un aso garšu. Šis mīkstais siers ir viens no treknākajiem savā „ģimenē” (tauku sastāvs 60%) un tiek ražots no govs piena.

Brie de Meaux
Brie de Meaux
Brie de Meaux ir franču sieru karaļu karalis. Kopš viduslaikiem šis siers ir iekarojis neskaitāmu gardēžu sirdis. 19. gadsimtā tas tika atdzīts par labāko sieru Eiropā pateicoties franču valstsvīram Taleirānam, kurš to pirmoreiz pasniedza diplomātiskajās vakariņās. Brie de Meaux ražo netālu no Parīzes, kas nenoliedzami nācis par labu tā reputācijai. Siera mīkstums ir kompakts, tā tekstūras bāli dzeltenais tonis līdzinās salmiem. Toties tā virskārta atgādina baltu velvetu un krēmīgajā garšā var izšķirt klusinātu riekstu niansi. 1980. gadā sieram tika piešķirta īpašā Francijas AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) kvalitātes zīme.

Ieteicamais vīns: St. Julien, Vosne Romanee, Hermitage
Ražotājs: Societe fromagere de la Brie, 19 Avenue du Grand Morin, 77169 Saint-Simeon



Brie de Melun

Brie de Melun
Brie de Melun tiek gatavots no nepasterizēta govs piena (tauku saturs 45%). Tas ir salds un reizē viegli sāļš, krēmīgs un ar pelējuma smaržu.Brie de Melun nāk no tā paša reģiona kā Brie de Meux. Ir pieejams arī svaigs, nenogatavināts Brie de Melun, kuru sauc par Brie de Melun Bleu. 

Ieteicamais vīns: Bourgogne.


Mikrobiologi uzskata, ka sieri ir veselīgi ne vien kuņģim, bet gan visam organismam, ieskaitot mutes dobumu un zobus.Vērtīgās baktērijas, ko satur sieri, palīdz mūsu organismam sagremot maltīti. 

Siers ir bagāts ar olbaltumvielām, kas mūsu orgāniem un audiem ir nepieciešams «būvmateriāla» veidā. Aminoskābes fenilalanīns un triptofāns, ar kuriem ir bagāti vairākums sieru, nodrošina ilgstošu sātuma un psiholoģiska komforta sajūtu pēc ēšanas (tieši ar siera gabaliņu vislabāk «apmānīt» vakara apetīti).

Kalcijs un fosfors nostiprina mūsu kaulus un zobus, kā arī regulē sirds un smadzeņu darbību. Sierā ir diezgan daudz А un В2 vitamīna – tie atbild par ādas, gļotādas stāvokli, kā arī par enerģētisko apmaiņu.

Turklāt, siers tik tiešām aizsargā zobus no kariesa. Kariess attīstās, kad mutes dobumā mītošās baktērijas sāk izdalīt skābi, kas izskalo no zobu emaljas minerālās vielas. Pēc profesora L. Štossera domām, jebkuru maltīti var noslēgt ar siera gabaliņu. Eksperimentu rezultātā tika konstatēts, ka, uzņemot sieru, minerālo vielu zudums samazinās par 71%.

Sieru iedalījums

Atkarībā no nogatavināšanas ilguma:
  1. Nenogatavinātie jeb svaigie sieri (Sieri var tikt lietoti neilgi pēc to saražošanas. Garša un aromāts nav tik bagātīgs kā nogatavinātajiem sieriem).
  2. Nogatavinātie sieri (Sieri tiek turēti nogatavināšanas telpā no dažām dienām līdz pat vairākiem gadiem, kā laikā siers iegūst tam raksturīgās garšas un aromāta nianses);
  3. Sieri, kuru nogatavināšanā procesā bez pienskābām baktērijām piedalās speciāli pelējumi: virsmas pelējums (KamambērsBrī), pelējums masā (Rokfors).
Pēc tauku satura:
  • augsts tauku saturs sausnā virs 60%
  • treknie sieri – tauku saturs no 45 – 60%
  • vidēji treknie – no 25 – 45%
  • ar nelielu tauku daudzumu no 10 – 25%
  • liesie sieri zem 10%
Pēc piena sarecināšanas veida:
  1. Skābpiena sieri. Piens tiek sarecināts ar pienskābes baktēriju no laktozes pārraudzētas skābes palīdzību. (Jāņu siers)
  2. Saldpiena sieri. Piens tiek sarecināts ar recināšanas fermentu palīdzību - šī metode tiek pielietota ražojot saldpiena sierus.
Atkarībā no mitruma daudzuma:
  • Mīkstie sieri. Beztauku daļas mitruma saturs augstāks kā 60%
  • Puscietie sieri. Beztauku daļas mitruma saturs 54 – 60%
  • Cietie sieri. Beztauku daļas mitruma saturs no 50 – 59%
Par sieriem lasi >>>>>>

Nav komentāru: