22.02.14

Kotletes

Kotletes ukraiņu gaumē
Sastāvdaļas
  • 500g aknas
  • 70g speķa
  • 80g rudzumaizes grauzdiņu
  • 2 vistas olas
  • 2 t.k. augstākā labuma milti
  • 2 t.k. augu eļļas
  • 2 t.k. sviesta
  • maltie melnie pipari
  • sāls
Aknu kotletes
Pagatavošana:
  1. Aknas kārtīgi nomazgāt. Sagriezt mazās daļās un izlaist caur gaļas mašīnu.
  2. Speķi sagriezt ļoti mazās daļās un pievienot aknas gaļas faršam.
  3. Turpat pievienot smalkā rīvē sarīvētus rudzumaizes grauzdiņus, 2   olas, sāli un maltos piparus.
  4. Masu kārtīgi samaisīt, sadalīt kotletēs, apviļāt miltos un cept uz   pannas augu eļļā.
  5. Kotletes pasniedz ar ceptiem kartupeļiem moldāvu gaumē.

Vistas gaļas kotletes ar sēnēm

Sastāvdaļas
  • 700g vistas gaļas
  • 200g sēņu
  • 100g baltmaizes
  • 1/2 glāzes piena
  • 3 ēdamkarotes sviesta
  • 1 sīpols
  • 1 ola
  • sāls
  • rīvmaize
  • tauki
Vistas gaļas kotletes ar sēnēm
Pagatavošana:
  1. Vistas gaļu divas reizes samaļ gaļas maļamajā mašīnā. Otrreiz maļot, pievieno sviestā apceptu, sasmalcinātu sīpolu, vārītas sēnes (vai arī nevarītas baravikas vai šampinjonus), pienā izmērcētu baltmaizi. 
  2. Masai pievieno izkausētu sviestu, sakultu olu, sāli un to labi samīca.
  3. Veido kotletes, apviļā rīvmaizē un cep karstos taukos.



Pildītas kotletes

Sastāvdaļas
  • 1 kg jauktas maltās gaļas
  • 3 lieli sīpoli
  • 3 olas
  • 5–7 šķēles mērcētas baltmaizes
  • zaļumi un garšvielas pēc garšas
Pildījums:
  • 3 vārītas olas, smalki sagrieztas
  • 3 sīpoli, vidēji smalki sagriezti un sacepti


Pildītas kotletes
Pagatavošana:
  1. Malto gaļu sajauc kopā ar garšvielām, labi samīca un atstāj uz 20 minūtēm. Pēc tam no mīklas izveido bumbiņas. Pildījumu samaisa un pilda izveidotajās kotletēs, kuras liek uz pannas un apcep. Pēc tam cepeškrāsnī apbrūnina.
  2. Kotletes var pildīt arī ar lasi, garnelēm, dārzeņiem un sieru.



Mājas kotletes

Sastāvdaļas
  • malta gaļa 
  • baltmaize 2 - 5 šķēles,
  • sīpols, 
  • sāls, pipari,
  • eļļa cepšanai 

Pagatavošana: 
  1. Ja jums ir baltmaizes šķēles, lieciet tās bļodā, aplejiet ar ūdeni vai pienu tā, lai kārtīgi ir izmērcētas. Ja mājās ir iekrājusies sakaltusi baltmaize, tad varat to samalt blenderī vai kafijas dzirnaviņās rīvmaizē un bērt bļodā rīvmaizi. Rīvmaizei arī jāpielej nedaudz ūdens, tā apmēram, lai viss izmirkst. 
  2. Lieciet klāt malto gaļu. Pievienojiet smalki sasmalcinātu sīpolu, sāli, piparus, un kārtīgi samīciet viendabīgā masā. Daži pievieno skābu krējumu. 
  3. Kad masa kārtīgi samīcīta, veidojiet kotletes un lieciet cepties uz labi izkarsētas pannas.
  4.  Pannā ielejiet uzkarsējiet eļļu. Sākumā uz lielas uzguns apcepiet kotletes no abām pusēm, līdz parādās brūna garoziņa, tad uzlieciet pannai vāku, nogrieziet mazu liesmu un pasutiniet kotletes kādas 10 minūtes.
Pasniedziet ar dārzeņu piedevām: svaigu kāpostu salātiem un kartupeļu biezputru ar krievu sinepēm. 

Šobrīd Maskavā ļoti populāri pasniegt kartupeļu biezeni ar vasabi - ar japāņu sinepēm. Samīcītai kartupeļu biezputrai, kas jau sašķaidīta ar pienu vai saldo krējumu, pievieno kādu vienu divas tējkarotes sinepju un kārtīgi izmaisa. 

Padomi: 
  • Ja liek olu, kotletes ir sausākas. Es iesaku olas vietā ēdamkaroti labas majonēzes un tējkaroti kartupeļu miltu. Obligāti jāpierīvē muskatrieksts (nekādā gadījumā nepērciet jau maltu - tas vispār nesmaržo), es vienmēr lieku arī cukuru 1/2 tējk. un kārtīgu šķipsnu ķimenes.
  • Tad ,kad baltmaizes šķēle ir izmirkusi,es kārtīgi to izmīcu ar stampiņu,obligāti pielieku klāt arī kādu olu un kādu karoti kartupeļu cieti ,vienmēr sanāk sulīgaas un gardas !


Nav komentāru: