23.08.14

Po Čā jeb tibetiešu sviesta tēja

Po Ča jeb tibetiešu tēja ir kas vairāk kā vienkārši slāpes remdējošs šķidrums. Tibetieši tēja ir ļoti labs dzēriens tieši aukstajos Himalaju reģionos, jo tā sasilda, baro un uzmundrina. No malas skatoties, tas varētu izskatīties amizanti – bērt tējai klāt sāli.Viesojoties tibetiešu mājā tev vienmēr piedāvās Po Čā, pat, ja būsi vien ieskrējis uz pāris minūtēm. Tas ir viens no galvenajiem dzērieniem arī Tibetas Budisma klosteros, mūki to ir iecienījuši gan lūgšanu starplaikos, gan kā maltītes aizstājēju. Ļoti bieži retrītos ēdiena daudzums ir ierobežots, un tieši šī tēja ir jogu galvenais spēka un enerģijas avots.

Tibetā un Āzijas valstīs to gatavo no īpašas melnās tējas, kas safasēta cietos klučos, sāls, Jaka piena un sviesta. 

Šī īpašā tēja tiek lietota tikai un vienīgi sviesta tējas pagatavošanai un jebkuram rietumos dzīvojošam tibetietim tā būs vislabākā dāvana no mājām. Rietumos, kur šī tēja nav pieejama, tibetieši izlīdzas ar parasto melno tēju, visbiežāk dzelteno Lipton.



Tējas recepte ir ļoti vienkārša. Vispirms šī īpašā tēja tiek vārīta katliņā ilgu laiku, iegūstot stipru uzlējumu. Tad to noglabā kādā traukā vai atstāj turpat katliņā un pēc vajadzības lieto tējas pagatavošanai. 

Tibetieši sviesta tēju dzer katru dienu, viņi sagatavo lielu termosu, reizēm pat vairākus un dienas laikā tos iztukšo. Dzērienu nekad nelieto atdzisušu vai nākamajā dienā. Tēja vienmēr tiek gatavota svaiga un jāteic, ka termosi tukšojas ātri. 

Tibetā šis dzēriens ir iecienīts savu sildošo īpašību dēļ, tāpat jāatzīst, ka tas ir kalorijām bagāts un barojošs dzēriens, kurš pavisam noteikti var aizstāt maltīti.

Šī tēja sniedz enerģiju, tonizē, paaugstina asinsspiedienu (tāpēc to iesaka dzert tiem, kam tas ir zems).

Ārpus Tibetas un Āzijas valstīm ir grūti iegūt autentiskas šīs tējas sastāvdaļas, taču mēs varam izlīdzēties arī ar rietumos pieejamām sastāvdaļām –melno tēju, pienu, sviestu un sāli.

Sastāvdaļas:
  • 4 krūzes ūdens
  • 2 ēdamkarotes melnās beramās tējas (bez aromatizētājiem)
  • ¼ tējkarotes sāls (pēc garšas)
  • ½ krūzes piena (daudzumu var variēt pēc garšas patikas, taču pienu ieteicams lietot pēc iespējas treknāku)
  • 2 ēdamkarotes kārtīga sviesta
Po Čā jeb tibetiešu sviesta tēja
Kā pagatavot:
  • Vispirms katliņā uzvāra ūdeni
  • Pievieno melno tēju un pavāra vēl dažas minūtes (jo ilgāk vārīsi tēju, jo tā būs stiprāka, taču tās stimulējošais efekts mazināsies)
  • Atstāj 15. min ievilkties
  • Izkāš tēju caur sietiņu un ielej blenderī
  • Pievieno sāli, sviestu un pienu
  • Blendē visu 2-3 min jeb jo ilgāk jo labāk
Dzērienam jābūt karstam un kārtīgi saputotam. Tibetieši mīl, ja virspusē ir maza putiņa.
Tas palīdz, ja karstuma dēļ sareibst galva vai ķermenis jūtas noguris. Tas ātri palīdz organismam saņemties, kad nepieciešams piesiet dūšu. 

Nogaršo arī tu un sajūti Tibetas iecienītāko garšu!
Avots: yogi.lv

Nav komentāru: