17.08.14

Rucavnieku ēdieni

Rucavnieku ēdieni ir sātīgi un trekni. Vienam tā ir bērnības garša, citam jaunatklājums. Tas ir ēdiens, kādu Rucavas sievas joprojām gatavo savējiem un ciemiņiem, – vienkāršs, sātīgs, gards. 


Rīvētu kartupeļu klimpas ar ceptas gaļas mērci 

Vārītas rīvētu kartupeļu klimpas, ko pārlej ar čurkstināta cauraudža un krējuma mērci un vasarā pārkaisa ar zaļumiem. Ikdienas ēdiens, ko taisīja tad, kad kaut kas bija jāēd. 

4–8 porcijas 
1 stunda 20 minūtes pagatavošanai 


Sastāvdaļas:

  • 20    lieli zaļi kartupeļi 
  • 5 lieli vārīti kartupeļi 
  • Sauja diļļu un loku, kapātu 
  • Sāls 
MĒRCEI 
  • 350 g kūpināta cauraudža 
  • 200 ml skābā krējuma 
  • 200 ml saldā krējuma 
  • Sāls, pipari pēc garšas 
Vārītas rīvētu kartupeļu klimpas

PAGATAVOŠANA 
1.     Nomizo un sarīvē vai samal gaļasmašīnā zaļos kartupeļus. Liec marlē un nospied lieko šķidrumu, taču to neizlej, bet ļauj, lai nostājas; stērķeli (kartupeļu ciete pa rucavnieku modei) vajadzēs vēlāk. 
2.     Vārītos kartupeļus sastampā. Liec tiem klāt svaigos rīvētos, stērķeli, sāli, visu rūpīgi samaisi un samīci. Masai jābūt biezai. 
3.     Ar rokām veido nelielus kukulīšus. Uzvāri ūdeni, kam pievienots nedaudz sāls. Verdošā ūdenī uz 40 minūtēm liec vārīties kukulīšus. Gatavs, kad kukulīši uzpeld un tad nogrimst. 
4.     Gaļu sagriez mazos gabaliņos, sacep uz pannas, līdz tā viegli brūna, un tajā iemaisi gan skābo, gan saldo krējumu, pasāli, sapiparo. Maisot karsē, līdz viss tumīgi savārās kopā. 




Bimbaltīre 


Bimbali
Bimbali ir sastampāti kartupeļi ar speķi. “Rucavā uz pannas čurkstinātus gaļas gabaliņus sauc par bimbaliem  vai circeņiem” .

6–8 porcijas 
30 minūtes pagatavošanai 


Sastāvdaļas:

  • 12 kartupeļi 
  • 300 g kūpinātas gaļas, sagrieztas mazos kubiņos 
  • 250 ml saldā krējuma 
  • Sauja diļļu, loku, kapātu 
  • Sāls, pipari 

PAGATAVOŠANA 
1.     Kartupeļus nomizo, novāri, nosūc (nokās), sagrūd (sastampā). 
2.     Pannā sačurkstini gaļu, pārlej pāri kartupeļiem, izmaisi. Tad vēl pieliec krējumu un izmaisi. 
3.     Pārkaisi ar zaļumiem un pasniedz. 


Riezis (rieziks, kuģelis) 


Tas ir zaļu rīvētu kartupeļu sacepums ar speķi un sīpoliem. Sātīgs ēdiens lielai saimei – to cep malkas krāsnī lielā cepampannā un pēc tam griež gabalos. 

12–16 porcijas 
1 stunda sagatavošanai (ja rīvētāju vairāk, ies daudz ātrāk!) + 1 stunda 20 minūtes cepšanai 


Sastāvdaļas:

  • ¾ spaiņa kartupeļu 
  • 700–800 g kūpināta cauraudža 
  • 3–4 sīpoli 
  • 300 ml saldā krējuma 
  • Skābais krējums – pasniegšanai 
  • Sāls, pipari pēc garšas 
Kuģelis


PAGATAVOŠANA 
1.     Nomizo un sarīvē kartupeļus, mazos kubiņos sagriez cauraudzi, sakapā sīpolus. Visu samaisi. Pievieno krējumu un atkal samaisi. 
2.     Sakarsētā krāsnī liec cepties stundu un 20 minūtes. Pasniedz ar skāba krējuma piku. 




Rupjmaizes pudiņš 

Vienkārši pagatavojams ciemiņu saldēdiens, ko bauda kopā ar aukstu pienu. Ļoti sātīgs, tāpēc pasniedz, sagrieztu mazos gabaliņos. Rotāšanai izmanto to, kas mājas kārtībā ir pie rokas, – pašu dārza augļus vai ogas.

16 porcijas 
1 stunda pagatavošanai + atdzesēšanai 


Sastāvdaļas:

  • 6 glāzes rīvētas rudzu maizes 
  • 400 g sviesta 
  • 400 g cukura 
  • 400 ml saldā krējuma, uzputota 
  • 6 olas 
  • 100 – 150 ml ruma 
  • ½ l–¾ l sacukurotu ogu (ērkšķogu, ķiršu) vai ievārījuma pēc gaumes un rocības 
  • rīvēta citrona miza, apelsīna miza, kanēlis, maltas krustnagliņas – pēc garšas 
Rupjmaizes pudiņš

PAGATAVOŠANA 
1.     Sviestu, cukuru, olas saputo. Pievieno rupjmaizi un garšvielas, samaisa un vēlreiz uzputo. Masu sadala divās vienādās daļās. 
2.     Pusi masas liek ar sviestpapīru izoderētā un ietaukotā cepamplātē. Tai virsū liek sacukurotās ogas, uz tām – atkal rupjmaizes pudiņa masu. 
3.     Cep aptuveni 30 minūtes sakarsētā, taču ne pārāk karstā krāsnī (vislabāk 160 grādos). 
4.     Izņemot no krāsns vienmērīgi pārslaka ar rumu un liek atdzist. Pirms pasniegšanas pārsmērē ar saputotu krējumu un izrotā ar ogām. Griež nelielos gabaliņos. Visgardāk ēst ar aukstu pienu. 


 (Avots: Kasjauns.lv)

Nav komentāru: