Vai grūbas ir veselīgas?
Grūbās ir bagātīgas melatonīna rezerves. Lai arī cilvēka
organisms šo hormonu izstrādā pats, īpaši nakts laikā, tā bieži mēdz trūkt, un
tieši melatonīna trūkums rada bezmiegu un trauksmes sajūtu. Tādēļ grūbas
mērenos daudzumos ir ieteicams iekļaut vakariņu ēdienkartē. Miežu graudi, no
kuriem ražo grūbas, visvairāk no visiem graudiem satur fluoru un selēnu, kā arī
lielu daudzumu lizīna, kas nostiprina cilvēka imūnsistēmu un veicina kolagēna
dabīgo veidošanos. Medicīnas darbinieki grūbas iesaka mazasinības, aizcietējumu,
zarnu iekaisuma gadījumos, kā arī cilvēkiem ar tieksmi uz aptaukošanos.
Lai izvairītos no tā, ka grūbu ēdiens iegūst nepatīkami zilganu vai tumšu nokrāsu, pirms gatavošanas grūbas rūpīgi jānoskalo vairākos ūdeņos, kamēr skalojamais ūdens vairs nav blāvi duļķains, bet dzidrs. Noskalotās grūbas vismaz pāris stundas mērcē, lai graudaugi piebriest un trīskāršo savu apjomu.
Grūbas izmanto zupu, sautējumu, putru un citu ēdienu pagatavošanai, turklāt iepriekš novārītas grūbas noderēs svaigo salātu garšas bagātināšanai.
Grūbu zupa
Sastāvdaļas:
- 200 g grūbu
- 200 g pupiņu
- 1/4 žāvētas cūkas galvas
- sīpols
- 2 burkāni
- pētersīļa sakne
- sāls
- pipari
- ēd.k. sviesta
- skābs krējums
- zaļumi
Grūbu zupa
|
Pagatavošana:
- Cūkas galvu nomazgā, sadala gabalos, aplej ar aukstu ūdeni, vāra. Gaļu noputo, tai pieliek grūbas un izmērcētas pupiņas.
- Sīpolu sagriež smalki, apcep sviestā, pieliek rīvētus burkānus un pētersīļa sakni, apcep. Visu pieliek zupai. Zupu sāla un piparo, vāra līdz pupiņas un grūbas mīkstas.
- Gaļu atdala no kauliem, sagriež mazos gabaliņos un liek zupā.
- Zupu pasniedz ar skābu krējumu un zaļumiem.
Koča jeb ķūķis
Sastāvdaļas:
- 300 g grūbas
- 200 g žāvēts speķis
- 2 gab. sīpoli
- 2 l ūdens vai buljons
- sāls
Pagatavošana:
- Speķi ar sīpoliem sagriež gabaliņos un apcep uz pannas.
- Pannu liek uz uguns un uzkarsē. Uz pannas uzber grūbas un maisot apgrauzdē zeltaini brūnas.
- Tad katliņā, kuru var likt cepeškrāsnī, ieber vienu kārtu grūbu, uzliek smalki sagrieztu un ar sīpoliem apceptu speķi, atkal grūbas un speķi, nobeidz ar grūbām.
- Visu pārlej ar karstu sālsūdeni vai buljonu un cep bez maisīšanas maizes krāsnī vai cepeškrāsnī, pēc vajadzības lejot šķidrumu klāt.
- Gatavai kočai jābūt irdenai un pilnīgi sausai.
Rasoļņiks
Sastāvdaļas:
- 1 kg liellopa ribiņas
- 5 gab. kartupeļi
- 300 g grūbas
- 5 gab.sālīti gurķi
- 1 gab.burkāns
- 1 gab.sīpols
- melno piparu graudi
- sāls
- garšvielas (Hmeli-suneli, malts koriandrs, raudene, ķiploki)
- lauru lapas
- zaļumi *dilles)
Pagatavošana:
- Liellopu gaļas ribiņas liek aukstā ūdenī un uz lielas uguns vāra, līdz uzvārās, tad noņem putas un turpina vārīt uz mazas uguns, līdz gaļa mīksta. Pievieno sāli, piparu graudiņus.
- Kamēr gaļa vārās grūbas ieber sietā, aplaucē ar verdošu ūdeni, tad noskalo aukstā ūdenī, līdz tas vairs nav miltains. Saber traukā un aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uzbriest ~ 1-2 stundas.
- Burkānus sarīvē uz rupjās sakņu rīves, sīpolus sagriež gabaliņos.
- Uz sakarsētas pannas liek piciņu sviesta. Apcep no sākuma burkānus, tad sīpolus pievieno un visu sacep līdz burkāni maina krāsu un sīpoli paliek zeltaini. Tad pannu ar saceptajām saknēm noliek.
- Kartupeļus sagriež kubiņos. Sālītus gurķus sagriež kubiņos. Liek katliņā aplej ar ūdeni, lai ūdens nosedz gurķus un nedaudz vairāk, sautē 10 minūtes.
- Kad gaļa mīksta, to izņem no buljona un atdzesē. Atdzisušu atdala no kauliem un sagriež gabaliņos.
- Buljons ar grūbām turpina vārīties. Kad grūbas pusmīkstas, pievieno kartupeļus un burkānus ar sīpoliem. Kad tas pavārījies 20 minūtes, liek klāt gurķus, gan lauru lapas un garšvielas pēc izvēless, es liku hmeli-suneli, maltu koriandru, raudeni, ķiplokus kaltētus, kaltētas dilles. Visu vāra līdz gatavs.
- Ja zupa prasās nedaudz stiprāka, nedaudz pielej 9% etiķi, bet nedaudz.
Grūbu risotto
Sastāvdaļas:
- 2 glāzes grūbas
- 1 l buljons
- 250 ml saldais krējums
- 3 sīpoli
- 50 g sviests
- 1-2 Ēd.k.kausētais siers
- 1-2 Tējk. rīvēts cietais siers
- olīveļļa
- sāls, cukurs
Pagatavošana:
- Uz 2h iemērc grūbas, pēc izmērcēšanas tās nokāš.
- Karsē buljonu, smalki sakapā un apcep sviestā sīpolus.
- Ber dziļā pannā vai katlā nokāstās grūbas, apmaisa un uz vidējas liesmas, ik pa laikam apmaisot, karsē aptuveni piecas minūtes.
- Pēc 5 minūtēm pievieno 2-3 kausiņus karstā buljona. Pirms pievieno karsto buljonu, pielej klāt baltvīnu. Buljons: gan dārzeņu vai vistas. Pielejot klāt buljonu, un lēnām ik pa laikam apmaisot karsē, līdz viss šķidrums uzsūcies grūbās.
- Kad buljons iesūcies grūbās, lej nākamos 2-3 kausiņus un karsē, līdz iesūcies. Šo procesu atkārto, līdz viss buljons izmantots. Grūbas tad ir jau gandrīz gatavas.
- Lej klāt saldo krējumu un, lēnām maisot, ļauj lielākajai daļai iesūkties putraimos. Tad pievieno abus sierus, samaisa un pagaršo, vai sāls un cukura daudzums ir pieņemams.
- Pārklāj trauku ar vāku un atstāj uz vēl 5 minūtem. Gatavs!
- Grūbām jābūt mīkstām, vidū saglabājot tādu kā kraukšķi. Tās nekādā gadījumā nav izšķīdušas un nav arī cietas.
Sātīgs, krēmīgs un gards.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru