Lai mīlestības pildīta Jums visiem Valentīndiena!
Marcipāna masai var piejaukt klāt sev vēlamās garšas un sastāvdaļas, savelt bumbiņās un noglazēt. Marcipāna masu var nopirkt veikalos. Tā ir pieejama gan gaišā (natural), gan dzeltenīgā tonī (golden).
Marcipāna trifeļu receptes
Marcipāna trifeles ar žāvētām dzērvenēm – mans favorīts marcipāna trifeļu sarakstā. Šeit marcipāna masai pievieno sakapātas žāvētās dzērvenes, saveļ bumbiņās un liek ledusskapī līdz glazēšanai.
Marcipāna trifeles ar žāvētiem āboliem.
Šīs trifeles man atgādina bērnību, jo vecmāmiņa mēdza mūs, mazbērnus, cienāt ar uz krāsns žāvētām ābolu šķēlītēm. Tagad ābolu šķēlītes viegli sažāvēt mūsdienīgos žāvētājos vai krāsnīs, un tā arī daru, jo maniem bērniem žāvēti āboli garšo. Ābolus (parasti žāvēju bez mizas) sagriežu mazākos gabaliņos, pievienoju marcipāna masai, sajaucu un veidoju bumbiņas. Pēc tam bumbiņas lieku ledusskapī.
Marcipāna trifeles ar pistāciju riekstiem un rumu. Marcipāna masai klāt pievieno sakapātus pistāciju riekstus (nesālītus) un dažas karotes ruma. Ja trifeles baudīs arī bērni, tad rumu var nelikt klāt. Masu sajauc, veido lodītes un liek ledusskapī.
Krāsainās marcipāna trifeles. Šīs trifeles vizuāli izskatās interesanti, jo marcipāna masai var pievienot pārtikas krāsvielas, piem., zaļu vai zilu, sarkanu, violetu vai kādu citu krāsu. Samīca un veido krāsainas marcipāna lodītes.
Marcipāna trifeles ar ķiršiem rumā. Kaltētos ķiršus iepriekšējā vakarā iemērc rumā. Nākamā dienā sietiņā notecina, ķirsim «uzvelk» marcipāna mētelīti jeb ietin marcipāna masā, veidojot bumbiņu. Bumbiņas liek ledusskapī. Šīs trifeles nebūs paredzētas bērniem.
Kamēr saveltās bumbiņas stāv ledusskapī, pagatavo masu trifeļu glazēšanai un trifeļu dekorēšanai nepieciešamās lietas – sagriež strēmelītēs aprikozes (ar tām mēs dekorēsim aprikožu trifeles), sagriež uz pusēm dzērvenes (dzērveņu trifelēm), izmeklē visglītākās un mazākās kaltēto ābolu šķēlītes (ābolu trifelēm), sasmalcina pistācijas (pistāciju trifelēm), sagatavo krāsainus cukura graudiņus (nopērkami veikalā jau gatavi) krāsainajām marcipāna trifelēm, žāvētie ķirši – ķiršu/ruma marcipāna trifelēm.
Trifeles var glazēt baltajā vai tumšajā šokolādē.
Ar balto šokolādi jābūt uzmanīgākiem, jo, ja tā nebūs labas kvalitātes, kausēšanas procesā tā var kļūt par putrai līdzīgu masu. Līdz ar to iesaku glazēšanai izvēlēties šokolādi ar augstu kakao saturu – 50-70%. Šokolādi salauž gabaliņos un saber traukā, kuru liek otrā traukā ar karstu ūdeni. Maisot izkausē, un trauku ar šokolādi izņem no karstā ūdens peldes.
Trifeļu glazēšanai var izmantot speciālus instrumentus, bet ja tādu nav, tad noder visparastākā virtuves dakšiņa. Uz tās uzliek trifeli, to iemērc izkausētajā šokolādē, tad pret šokolādes trauka malu nedaudz pasit, lai notek liekā šokolāde, un glazēto trifeli novieto uz cepampapīra. No tā viegli būs trifeles noņemt, kad šokolāde būs sacietējusi. Kamēr šokolāde - glazūra vēl nav sacietējusi, trifeli rotā atbilstoši izvēlētajam veidam. Ja ābolu, tad uzliek šķēlīti kaltētā ābola, ja dzērveņu, uzliek divas, trīs dzērveņu pusītes. Tā pa vienai noglazē visas trifeles un liec ledusskapī, lai šokolāde sacietē.
Valentīndienas marcipāna trifeles |
Kad glazūra ir sacietējusi, saliec trifeles mazajās mafinu papīra formiņās un glīti kārto dāvanu kastītē.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru