1. Vienmēr mīklai pievienojiet izšķīdinātus kartupeļu cieti
– bulciņas un pīrāgi būs gaisīgi un mīksti pat nākamajā dienā! Galvenais
garšīgu pīrāgu nosacījums ir gaisīga, labi uzrūgusi mīkla: miltus vajag
izsijāt, no tiem tiek izkratīti blakus masījumi, un tie sijājoties bagātinās ar
skābekli.
2. Jebkurā mīklā (izņemot pelmeņu, kārtaino, vārīto,
smilšu), tas ir, pīrāgu, pankūku, maizes, uz puslitru šķidruma vienmēr
pievienojiet aptuveni 1 ēdamkaroti (ar kaudzīti) manna. Mūķenes mācīja: „ Agrāk
viskvalitatīvāko maizi gatavoja no makaronu miltiem. Tā ilgi nesakalta un bija
pufīga. Tagad makaronu miltu nav, tāpēc pievienojiet 1 ēdamkaroti (ar kaudzi)
mannas un rezultāts vienmēr būs labs.“ Lūk, tāds nenovērtējams padoms.
3. Mīklai pievienojiet ne tikai pienu, bet arī pusglāzi
minerālūdens. Izšķīdiniet tējkaroti sodas pusglāzē ūdens un nedaudz dzēst to ar
citronskābi vai etiķi. Rezultāts patiešām sanāk superīgs. Pat nākamajā dienā ir
pufīgs.
4. Telpā, kur tiek gatavota mīkla, nedrīkst būt caurvējš:
tas veicina ļoti cietas garozas veidošanos uz pīrāga.
5. Rauga mīklas taisīšanā visiem produktiem jābūt siltiem
vai istabas temperatūrā, jo produkti no ledusskapji kavē mīklas celšanos.
6. Rauga mīklas izstrādājumiem šķidrums vienmēr jāuzsilda
līdz 30-35ºС, jo rauga sēnītes pārāk zemas vai augstas temperatūras šķidrumā
zaudē savu aktivitāti.
7. Kad jūs mīcāt mīklu, rokām jābūt sausām.
8. Pirms izstrādājuma likšanas cepeškrāsnī, ļaujiet tam
pastāvēt 15-20 minūtes. Pirms cepšanas ļaujiet mīklai pilnībā nostāvēties. Ja
tā ir nepilnīgi nostāvējusies, tad slikti celsies un pīrāgi ilgi neizcepsies.
9. Pīrāgus uz plāts cept uz vidējas uguns, lai nesakaltu
pildījums.
10. Mīklai (rauga vai sviesta) labāk tomēr pievienot
nekausētu saldkrējuma sviestu, jo izkausēts sviests pasliktina mīklas
struktūru.
11. Pīrāgi, kuri taisīti no piena, ir daudz garšīgāki un
aromatiskāki, to garoza pēc cepšanas ir spīdīga un skaistas krāsas.
12.Raugam priekš mīklas jābūt svaigam, ar patīkamu spirta
aromātu. Raugu pārbaudiet iepriekš. Sagatavojiet nelielu porciju rauga un
apkaisiet to ar miltiem. Ja pēc 30 minūtēm neparādīsies plaisas, tad raugs ir
sliktas kvalitātes.
13. Ja mīklā ir pārāk daudz cukura, tad pīrāgi ātri
apbrūninās un pat piedeg. Palēninās rauga mīklas fermentācija un pīrāgi nesanāk
tik gaisīgi.
14. Taukvielas, kas sakulti līdz skāba krējuma konsistencei,
mīklai pieliek pašās beigas vai mīklas mīcīšanas laikā. Tā mīklas fermentācija
uzlabojas.
15.Lai gatavie pīrāgi būtu maigāki un trauslāki, mīklai
pievienojiet tikai olu dzeltenumus.
16. Augstus pīrāgus cep uz mazas uguns, lai tie vienmērīgi
izceptos.
17. Pīrāgu mīkla, kas jācep uz plāts, izrullē pēc iespējas
plānāku, lai labāk varētu sagaršot pildījumu.
18. Lai pīrāga apakša būtu sausa, pīrāga zemāko slāni viegli
apberiet ar kartupeļu cieti, un pēc tam lieciet pildījumu.
19. Ne mīklai, ne raugam nevajag ļaut pārstāvēties, jo tā
pasliktinās mīklas kvalitāte. Pietiek ar 3 stundām, bet obligāti siltumā.
20. Rauga mīklas pīrāgus var apsmērēt ar pienu un, ja ir
vēlēšanās, apkaisīt ar sāli, magonēm, ķimenēm.
21. Slēgtos pīrāgus pirms cepšanas apsmērē ar sakultu olu,
pienu, cukurūdeni. Pateicoties tam uz gatava pīrāga veidojas apetitelīgs
spīdums. Vislabākais spīdums sanāk, ja apsmērē ar olu dzeltenumiem.
22. Pīrāgus, kurus apber ar pūdercukuru, tāpat apsmērē ar
sviestu – tas piedos tiem patīkamu aromātu.
23. Pīrāgiem, kas apsmērēti ar olu baltumiem, cepšanas laikā
veidojas brūna garoziņa.
24. Ja mīklai pielikts pārāk daudz sodas, tad pīrāgs sanāks
tumšāks un ar nepatīkamu aromātu.
25. Plānu mīklu viegli izrullēt, ja mīklas rullim aptin lupatu.
26. Ja mīkla ir pārāk mitra, uzlieciet uz tās cepamo papīru
un rullējiet caur t0.
27. Smilšu mīklas pīrāgus no formas ārā ņemt atdzisušus.
28. Pirms pievienot mīklai rozīnes, tās vajag apviļāt
miltos.
29. Miltiem sāli vienmēr pievieno tikai tad, kad raugs jau
uzrūdzis.
30. Ja mīkla jau uzrūgusi, bet jums nav laika to likt
cepeškrāsnī, tad pārklājiet mīklu ar labi samitrinātu papīru, pirms tam to
izpurinot.
31. Jo vairāk mīklā ir tauku un mazāk šķidruma, jo trauslāki
sanāk izstrādājumi.
32. Karstu pīrāgu labāk negriezt. Ja nu tas ir nepieciešams,
tad nazis jāuzsilda karstā ūdenī, ātri jānoslauka un jāgriež.
33. Ja pīrāgs nenāk nost no plāts, tad to var noņemt nost ar
diega palīdzību.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru