10.05.15

Kičarī - ēdiens kas attīra organismu

Klasiskais Kičarī

Sastāvdaļas:
  • 1 krūze  brūnie rīsi
  • 1 krūze lēcas 
  • 1 ēd.k. Gī sviesta
  • 6-8 krūzes ūdens (atkarībā, cik šķidru kičarī vēlas)
Lēcas 

Vairāk informācija par lēcām šeit >>>

Garšvielas (tējkarote no katras garšvielas)
  • melnās sinepju sēklas,
  • kumīns (Indijas ķimenes)
  • kanēlis 
  • fenugrīku sēklas,
  • koriandrs, 
  • fenhelis
  • kurkuma,
  • šķipsna krustnagliņu un asafoteīdas (tiek lietots ķiploka un sīpola vietā)
  • 1 ēd.k. svaiga ingvera
  • 3 lauru lapas
  • citrona vai laima sula
  • jūras sāls (minimāli)
Dārzeņi pēc izvēles:
  • Burkāns
  • Puķkāposts
  • Brokolis
Piezīme:
  • Vari likt klāt jebkādus dārzeņus, zaļumus. Kičarī ir pilnīga proteīna avots, kas ātri un viegli sagremojas nodrošinot ķermeni ar nepieciešamajām uzturvielām! 
  •  
  • Recepte nodrošina veselu paēdušu ģimeni jeb vienu vidēji lielu vārāmo katlu!


 
Klasiskais Kičarī
Pagatavošana:
  1. Rīsus un lēcas nomazgā un iemērc uz 2 – 3 h aukstā ūdenī.  (Ja gatavo ar Red lentils, tad tikai  iemērc rīsus). 
  2. Visas garšvielas samaisa kopā, izņemot sāli un lauru lapas.
  3. Katliņā(vai pannā) uzkarsē Gī sviestu, pievieno garšvielas, un pacepina dažas minūtes, ik pa laikam apmaisot.
  4. Tad pievieno noskalotos un notecinātos rīsus un lēcas, apmaisa.
  5.  Pievieno ūdeni, lauru lapas un atstāj uz lielas uguns līdz sāk vārīties.
  6. Vāra 15min, tad samazina uguns liesmu, liek vāciņu virsū un vāra līdz rīsi un lēcas mīksti(aptuveni 30 min). 
  7. Pievieno sāli, un kičarī gatavs!
Ja izvēlies pievienot dārzeņus, tos, sagrieztus gabaliņos, pievieno 20 minūtes pirms kičarī gatavs.



Kičarī – attīrīšanās noslēpums!

Kičarī tiek plaši lietots Indijā, kā dziedniecisks, detoksificējošs, visu došu balansējošs ēdiens Ājurvēdas ārstniecības sistēmā. Cilvēki visā Indijā to ēd kā ikdienišķu maltīti, kas neprasa kulināra iemaņas un milzu līdzekļus, toties nodrošina nepieciešamās uzturvielas un sāta sajūtu.

Kas ir Kičarī?
 Kičarī parasti ir pirmais ēdiens, ko mātes visā Indijā pēc krūts barošanas dod saviem mazuļiem. Tas ir ne tikai tāpēc, ka kičarī ir ārkārtīgi viegli asimilējams un sagremojams, bet arī tāpēc, ka tam piemīt dziedinošas un zarnu trakta nomierinošas īpašības.

Kāds labums no Kičarī lietošanas uzturā?
  • Kičarī satur pilnvērtīgās olbaltumvielas, tas nozīmē, visas neaizvietojamās aminoskābes, kā arī citas- aizvietojamās;
  • Attīra gremošanas traktu no sārņiem un toksīniem;
  • Palīdz nomierināt ķermeni un prātu, ieteicams to lietot stresa periodos, vai tad, kad emocionāli jūties nestabils;
  • Palīdz atgūt spēku, enerģiju, jo ir viegli asimilējams un neprasa piepūli no organisma;
  • Nodrošina pretiekaisuma īpašības, jo satur kurkumu, ingveru un krustnagliņas, pēc izvēles arī citas- ķiploku, pētersīļus un melnos piparus;
Ajūrvēdā vesela gremošanas sistēma ir vitāli svarīga, lai nodrošinātu labu veselību. Kičarī šajā medicīnas sistēmā tiek izmantots kā līdzeklis, kas ļauj atpūsties gremošanas traktam, tādā veidā stimulējot ķermeņa pašdziedināšanās mehānismu. 

Par attīrīšanos 
Pančakarma (tulkojumā "piecas darbības") ir viena no pazīstamākajām Ajūrvēdas procedūrām, kas sekmē organisma totālu attīrīšanos, atveseļošanos un atjaunošanos. Kičarī kopā arī Ghī sviestu šīs procedūras laikā (kas ilgs vairākas dienas, pat nedēļas) ir galvenā ēdiena sastāvdaļa, visbiežāk kalpojot par attīrošo mono-diētas maltīti. Attīrīšanās laikā tiek ēsts tikai kičarī, pagatavots ar ghī sviestu. To ēd visas dienas garumā, vai pat vairākas dienas pēc izvēles. Tā kā kičarī ir bagāts ar uzturvielām, uzturot šādu diētu pat vairākas dienas ķermenī neradīsies izsalkuma trauksme, un tas netiks badināts, tieši pretēji nodrošinot ķermeni ar dziedniecisku maltīti, pilnu uzturvielām, pilnvērtīgām olbaltumvielām, kas palīdzēs just stāta sajūtu.

Jo komfortablāk Tu jutīsies, jo ātrāk notiks toksīnu izvade no ķermeņa, svara samazināšanās un atveseļošanās. Kad ķermenis ir diskomfortā un tiek patstāvīgi turēts badā, tas palēnina vielmaiņu un sāk veidot rezerves. 

Vai esi kādreiz nodomājis- kāpēc man ir tik slikts noskaņojums, kāpēc esmu tāds īgņa vai trūkst motivācijas, bet visu pārdomājot, dzīve nemaz tik slikta neliekas? Iespējams, atbilde ir Tavā gremošanas sistēmā.

 Tā kā 95% serotonīna, laimes hormona, rodas zarnu traktā, un tikai 5% smadzenēs, ir svarīgi gremošanas traktu turēt tīru un veselu. Tomēr ne tikai nesabalansēts uzturs un konservanti pārtikā spēj nelabvēlīgi ietekmēt zarnu trakta veselību, tas ir arī patstāvīgs, hronisks stress, dusmas, neapmierinātība ar sevi un ar dzīvi kopumā.

 Šīs destruktīvās emocijas vistiešākajā veidā noārda veselās šūnas zarnu trakta sieniņās, apgrūtina zarnu peristaltiku, veido toksīnus šūnās un rada skābu vidi, tādā veidā nodrošinot labvēlīgu mitekli mikrobiem, parazītiem un nelabvēlīgajām baktērijām.  Kičarī attīrīšanās laikā ķermenis netiek pakļauts stresam, jo tiek nodrošināts ar sabalansētām uzturvielām.

Attīrīšanās pazīmes:
  • Uzlabojies miegs;
  • Uzlabojusies enerģija;
  • Mirdzoša, tīra āda;
  • Mundrums no rīta;
  • Uzlabojusies gremošana;
  • Tīras domas, tīrs, satvisks prāts, miers sirdī;
  • Palielinājies komforts ķermenī.
Pazīmes, kas var liecināt, ka šī metode Tev neder:
  • Palielinājusies agresija, nervozums;
  • Aukstuma sajūta, it īpaši pēdās un plaukstās;
  • Vēdera pūšanās;
  • Nestabils miegs, mošanās naktī;
  • Apetītes zudums;
  • Aizcietējumi;
  • Dziļš nogurums;
  • Noturīgas ķermeņa sāpes, pastiprinātas krakšķošas locītavas. 
Šīs pazīmes var liecināt arī par ķermeņa detoksikācijas stadiju pirmo 3 dienu laikā, šādā gadījumā attīrīšanos ļoti ieteicams turpināt, jo tas liecina par attīrīšanās efektivitāti, tomēr vislabāk vienmēr ieteicams konsultēties ar ārstu vai atbildīgo speciālistu. 

 Kičarī recepti meklē šeit!



Methi Seed (Fenugreek, sieramoliņa sēklas)
 
Methi Seed (Fenugreek, sieramoliņa sēklas)
Dzeltenīgās Trigonella foenum-graecum sēkliņas, dažreiz dēvētas arī par šambalu, sauktas arī par grieķu trigonelu, vai sierāboliņu, ir rūgtenas. 


Tās apcep un pavisam nelielos daudzumos pievieno galvenokārt dārzeņu ēdieniem un uzkodām, kā arī izmanto Indijas garšvielu maisījumos, kā karijs vai pančmasāla. 





Nav komentāru: