![]() |
Foto: Skābi kāposti |
Sastāvdaļas:
- 300 g žāvēta cauraugusi cūkgaļa (krūtiņa, vaidziņš, stilbiņš)
- 2 vidēji sīpoli
- 1 sauja miežu putraimu
- 0,5 - 0,7 kg skābu kāpostu
- 1,5 - 2 l (cik nu bieza zupa patīk) ūdens
- 3 lieli burkāni (neņemt milzīgus, citādi būs tik pat cik kāpostu, bet vajag apmēram 1/3 - 1/2 no kāpostu masas)
- 3 ēd. k. sviesta (katram burkānam -1)
- kartupeļi - pēc ieskatiem
- sāls, cukurs - pēc garšas
- zaļi sīpoli, sinepes, lociņi
![]() |
Foto: Cūkas stilbiņš |
Pagatavošana: 60 min.
- Žāvēto gaļu sagriež mazos kubiciņos, kopā ar pāri palikušo ādiņu katlā apčurkstina kāmēr paliek brūngana.
- Pieliek sasmalcinātus sīpolus un turpina cept kāmēr tie ir caurspīdīgi.
- Sasmalcina kāpostus (lai gari gali no mutes ārā nekarājas ;)) un liek katliņā pie gaļas un sīpoliem, drusku apcepties.
- Uzber sauju putraimu un uzlej ūdeni. Vāra uz vidējas uguns kamēr kāposti gandrīz mīksti.
- Kamēr kāposti vārās, nomizo un uz rupjās rīvēs sarīvē burkānus.
- Uz pannas izkausē sviestu un apcep burkānus. Nepiededzināt!
- Pieliek apceptos burkānus zupai un vāra gatavus.
Par kartupeļiem
- ir variācijas:
- Sagriezt kartupeļus mazos kubiciņos un likt zupā kopā ar burkāniem (tā ir atrēdamāzupa, jo atsildot pievārītie kartupeļi to var padarīt nedaudz glumu);
- Kartupeļus ar mizu izvārīt atsevišķi, nomizot un katrs ēdājs piegriež klāt savai porcijai cik vēlas;
- Piekost klāt pie zupas ar mizu vārīto vai krāsni cepto kartupeli maizes vietā;
- Ja kāposti pagadījušies dikti skābi, zupai var pielikt drusku cukuru un sāli, taču parasti pietiek ar gaļas sāļumu un burkānu saldumu.
Man tā zupa
garšo kāda nu ir pamatā, bet daži cilvēki pēc savas gaumes zupai savā šķivītī
bez kartupeļiem piegrieza vēl zaļu sīpolu vai lociņus, iemaisīja sinepes. Gaumes
lieta!
Zupas autors: augstākās kategorijas pavārs.
Receptes avots: Laimdota, Receptes.lv
![]() |
Foto:apollo.lv |
Lai izdodas un garšo!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru