29.03.13

Dzēriens "Majito"-pasaules vispopulārākais kokteilis

Mojito ir ievērības cienīgs dzēriens.

Lai pagatavotu šī brīža populārāko un pieprasītāko kokteili “Mojito”, jums būs nepieciešamas tikai pāris minūtes. Taču, “Mojito” pasaulē gatavo dažādi. Piemēram, meksikāņi „Ruma” vietā izmanto „Tekilu”. Zināms ir arī Netīrais „Mojito” - kur baltā cukura vietā izmanto brūno.


Kas apvieno visus pasaules Mojito kokteiļus?

Oriģinālā Mojito ir 5 sastāvdaļas: baltais rums, cukurs (tradicionāli - cukurniedru sula), laims, sodas ūdens un piparmētras.

Kokteilim "Mojito" ir viegla mentola garša ar mazliet skābu pieskārienu, smalcināts ledus padara šo kokteili par vasarīgu dzērienu. Mojito kokteiļa dzēriens ir caurspīdīgs, tam ir jābūt tādam , lai var tā saturu saskatīt glāzē.

Mohito var taisīt blenderī ar svaigiem vai sasaldētiem augļiem, ogām.

Brūno cukuru kokteilī var aizstāt ar piparmētru sīrupu vai citiem sīrupiem (liķieriem) tādā veidā mainot Mojito garšas.

Laima sulu var aizstāt ar presētām laima (citrona) daiviņām.


Kā pagatavot Mojito mājas apstākļos?

Šī Mojito kokteiļu recepte ir oriģināla. Šādu Mojito kokteili dzēra kubieši pirms  vairākiem desmitiem gadu.

 Kokteilis "Mojito"

Sastāvdaļas:
  • 50 ml gaišais rums vai Havana club (rums)
  • 8 svaigas piparmētru lapas;
  • 2 tējk. brūnais cukurs;
  • 1 Laims
  • sodas ūdens (minerālūdens)
  • 250 ml sasmalcināts ledus

 Pagatavošana:
  • Ņemam augstu glāzi, ieberam 2 tējk.brūno cukuru,
  • Pievienojam  6 piparmētru lapiņas,
  • No Laima glāzē izspiež 25 ml sulu (tas ir aptuveni ½ laima) ,
  • Visu sapresē  ar bāra stampiņu, tad pievieno daudz sasmalcinātu ledu, virsū uzlejiet 50 ml gaišo rumu un visu vēlreiz apmaisiet, glāzes saturu pārlejiet ar sodas ūdeni vai minerālūdeni.
  • Dzērienu izmaisa un rotā ar piparmētru lapiņām (galotnīti).




Gadījumā, kad pagatavo “Majito” bez alkohola, to sauc par “Nevainīgo Mojito”. 


Dzēriens "Mojito" ir  ir medicīniski profilaktisks līdzeklis.

Veselības dzēriens "Majito"

Sastāvdaļas:
  •  1 Laims
  • 1Ingvera sakne (neliela)
  • Citronmētra
  • Brūnais cukurs
  • Piparmētras (jo vairāk, jo labāk).
  • Bērzu sulas vai avota ūdens
Veselības dzēriena "Majito" pagatavošana

Pagatavošana:
  •  Sagriežam laimu smalkās šķēlītēs vai sasmalcinām, liekam to speciālā traukā, uzberam brūno cukuru pēc vajadzības, un ar stampiņu saspaidām, tad pievienojam 3-4 šķēlītes ingvera saknes, smalki sagrieztu citronmētru, piparmētru lapiņas,
  •  Ņemam dzērienu krūzi (vēlams stikla) un pārliekam visu krūzē, pievienojam bērzu sulas vai avota ūdeni (veselības nolūkos), jeb attīrītu ūdeni, visu kārtīgi izmaisām un ievietojam ledusskapī. Var pievienot sasaldētu un pēc tam atkausētu ledus ūdeni.
  •  Speciālos ledus gatavošanai paredzētos trauciņos ievietojam piparmērtu lapiņas, uzlejam no krūzes  dzērienu un liekam saldētavā, bet pašu dzēriena krūzi ledusskapī.
  •  Ņemam kokteiļu glāzi, ievietojam tajā mūsu sagatavotos ledus gabaliņus ar piparmētru lapiņām, uzlejam dzērienu no krūzes, rotājam ar piparmērtu lapiņu un laima šķēlītēm!
Veselības dzēriens "Majito"


“Kas var būt labāks par šo”, saka Mārtiņš Rītiņš

Atspirdzinošs, veselīgs un garšīgs dzēriens karstai vasaras dienai gan bērniem, gan pašiem! Veselīgs un skaists dzēriens svētku galdam!



Leģenda, izcelšanās versijas un nosaukums 

Tiek uzskatīts, ka Mojito, dēvēts arī par Mohito vai Moxito, radies 19.gs.beigās Kubā. Nosaukums saistīts ar mojo - kubiešu mērci, kas gatavota no laima, un tiek izmantota dažādu ēdienu papildināšanai. Cita versija par nosaukuma izcelsmi saistīta ar vārdu "mojado", kas tulkojumā nozīmē "slapjš", pamazināmo formu. 

Leģenda par Mojito rašanos sniedzas līdz 16.gs., kad līdzīgu dzērienu radīja Karību jūrā sirojošais angļu pirāts Ričards Dreiks.

 Lai varētu iedzert stipro kubiešu ruma priekšgājēju aquardiente (tulkojumā no spāņu valodas - degošs ūdens), viņš jaucis klāt laimu, citronu un piparmētras. Dzērienu viņš dēvēja par Drakonu. 19.gs. 

Drakons īpaši iecienīts bija strādājošo kubiešu vidū - to dzēra visi un uzskatīja, ka tas ir medicīniski profilaktisks līdzeklis.   

Pirāta kokteiļa recepte mainījās aptuveni tajā pat laikā, kad 1862.gadā dons Fakundo Bakardi Maso radīja uzņēmumu "Bacardi Company" un aquardiente pārtapa kvalitatīvā rumā. 

Tomēr daļa vēsturnieku uzskata, ka mojito 19.gs. beigās radījuši afrikāņu vergi, kas strādājuši Kubas cukurniedru laukos - viņiem svaiga cukurniedru sula bija populārs dzēriens. Tiesa,šī versija saistās arī ar cita kokteiļa - Daiquiri dzimšanu.Arī tas ir populārs kubiešu kokteilis, ko gatavo no ruma, citronu sulas un cukura. 

Kaut arī Mojito radies krietni ātrāk, tomēr Kubas galvaspilsētā Havanā daiquiri sākotnēji bija krietni populārāks. 

Amerika ”Mojito” iepazina 30.gados, par ko zināma atbildība attiecināma uz Ernestu Hemingveju - viņš bijis kaislīgs šī dzēriena cienītājs. 1928.gadā viņš pārcēlās uz Kubai netālo Keivestu un dažus gadus pavadīja arī Kubā, kur varēja iegādāties lielisku rumu, kokteiļus, alu un cigārus. 

Par neoficiālo mojito dzimšanas vietu tiek uzskatīts 1942.gadā Havanā atvērtais populārais bārs un restorāns La Bodeguita del Medio. Tur līdzās citiem kokteiļiem pasniedza Mojito. Papildus reklāmu radīja bohēmiski noskaņotā jaunatne, kas tur pulcējās, viņu vidū arī Hemingvejs, Bridžita Bordo un mūziķis Nats Kings Kols. Bārs un restorāns darbojas arī šodien.  




Nav komentāru: