Kas gan ir šis mistiskais tofu siers, par kura
eksistenci tik daudzi cilvēki nemaz nenojauš? Tofu siers ir veģetārs produkts,
ko cilvēki bija iemīļojuši jau pirms mūsu ēras.
Pirmo reizi tofu sieru
pagatavoja Ķīnā, bet arī tur neviens nespēs atbildēt uz jautājumu "kurš
tad bija tofu siera pats pirmais izgudrotājs". Ap tofu siera rašanos ir
apvītas vairākas leģendas. Viena šāda leģenda vēsta, ka kāda galma pavārs
pagatavojis putru no sojas pupiņām un ļoti vēlējies ēdienam iešķirt aromātu.
Viņš putrai pievienojis "nigari" (kalcija sulfāts, speciāls
koagulants), un putra kļuvusi graudaina un pārvērtusies par kaut ko līdzīgu
biezpienam. Ķīniešiem šis ēdiens paticis, un viņi tam devuši nosaukumu – tofu.
Japānā tofu ieveduši budistu mūki. Iesākumā tas bija rituāls ēdiens, bet ar laiku to sāka uzturā lietot arī parastie cilvēki.
Senatnes tofu pagatavošana mazliet atšķiras no
mūsdienu tofu siera gatavošanas. Toreiz sojas pupiņas mērcēja aukstā ūdenī un,
kad tās uzbrieda, tās samala, tā iegūstot sojas pienu. Pienu vārīja un
tam pievienoja jūras sāli un ģipsi. Sojas olbaltumvielas pārtapa par biezpienu,
ko pēc tam lika zem sloga. Mūsdienās pagatavošana ir līdzīga, vien sojas pupiņu
vietā izmanto sojas pulveri un "nigari" vietā lieto etiķi vai citrona
sulu.
Veselīgais tofu
Tofu sieru uzskata par ļoti vērtīgu pārtikas
produktu visiem, kuri rūpējas par savu veselību un izskatu. Tajā ir vairāk
kalcija nekā govs pienā un daudz vitamīnu. Tofu siers ir mazkaloriju
produkts un nesatur holesterīnu. Tofu mēdz saukt par "sojas gaļu",
jo aminoskābju sastāvs tofu ir gandrīz līdzvērtīgs gaļai un pat spēj to
aizstāt. Tofu sieru cilvēka organisms ļoti viegli pārstrādā, un to ļoti bieži
lieto sportisti, kad nepieciešams uzaudzēt muskuļu masu. Arī gastrīta un
diabēta slimniekiem, kā arī cilvēkiem ar lieko svaru ir veselīgi ēst tofu
sieru.
Tofu ir nepārspējams atradums, jo satur ļoti daudz sojas olbaltumvielu, lieliski stimulē smadzeņu darbību un paaugstina darba spējas. Šīs olbaltumvielaspalīdz samazināt kopējo holesterīna līmeni par 30%, bet "slikto" holesterīnu par 35-40%, paaugstinot "labā" holesterīna līmeni.
Tofu lietošana ir kā profilakse pret miokarda infarktu,
aterotrombozi un insultu. Šis sojas produkts ir ideāls pārtikas produkts
cilvēkiem, kuri ietur kādu diētu, jo tajā nav tauku, tas satur ļoti maz
kaloriju (100 gramos ir tikai 73 kcal) un lieliski remdē izsalkumu.
Tā kā tofu sieru gatavo no sojas pupiņām, tad no tā var
gatavot ēdienus pat visstingrākās badošanās laikā. Tofu ir unikāls ar to, ka
tam pašam par sevi nav garšas. Tas, kāds būs izdevies ēdiens ar tofu - salds,
sāļš vai ass -, ir pilnībā atkarīgs no tevis, jo tofu "uzsūc" citu
ēdienu garšu. Pastāv viedokļi, ka tofu aizsargā organismu no vēža šūnu rašanās.
Lietošana
- Ar tofu sieru ir iespējams pagatavot jebko - gan saldos ēdienus, gan sāļos. Piemēram, tas der gan kā diētisku pelmeņu un pankūku pildījums, gan, ja svaigam tofu sieram pievieno augļus, ievārījumu un riekstus, tas var kļūt par mīļāko desertu.
- Tofu var cept, vārīt, sautēt, pievienot zupām un pat marinēt - gan pavisam īsu brīdi (pāris minūtes), gan arī uz 10-12 stundām, tādā veidā ļaujot tofu sieram pilnībā piesūkties ar marinādes garšu un aromātu.
- Marinējot der atcerēties sagriezto tofu ik pa laikam pagrozīt vai pa jaunam apliet ar marinādi, lai tas neizkalst.
Tofu siers spēj saglabāt savas uzturvērtības pat pēc
termoapstrādes. Lai saglabātu tofu svaigu un garšīgu, tas jāuzglabā vēsā vietā
un ik pa laikam jāaplej ar ūdeni. Tofu var arī sasaldēt. Pirms tam gan vēlams
to sagriezt gabaliņos.
Kā
pagatavot tofu sieru mājas apstākļos?
Uz nakti liec izmērcēties divas glāzes ar sauso soju
aukstā ūdenī. Nākamajā dienā soju kārtīgi nomazgā un vienu glāzi liec blenderī
un aplej ar glāzi auksta ūdens. Puto. Pēc kārtīgas saputošanas visu masu liec
traukā, virs kā izklāta marle vairākās kārtās, un izspied caur marli sojas
pienu. Kad tas izdarīts, uzvāri ūdeni (2 glāzes ūdens uz vienu glāzi sojas
piena) un pielej sojas pienu. Visu liec vārīties vēl trīs minūtes. Tad noņem no
uguns un, lēnām maisot, pievieno 1,5 tējkarotes koagulanta ("nigari"
- magnija hlorīdu vai kalcija sulfātu. Abus var aizvietot ar 2 citronu sulu).
3-5 minūšu laikā piens sāk sarecēt, un šķidrumam jākļūst caurspīdīgam. Ja piecu
minūšu laikā tā nenotiek, tad pievieno vēl mazliet citrona sulas.
Gatavo masu caur marli izspied un liec zem smaguma. Sieram jāizskatās baltam, tam jābūt cietas konsistences un bez garšas.
Gatavo masu caur marli izspied un liec zem smaguma. Sieram jāizskatās baltam, tam jābūt cietas konsistences un bez garšas.
Kā pareizi iegādāties?
Tofu jāpērk bez sāls, zaļumiem un citām piedevām. Īstam
tofu ir jāspēj sevī uzsūkt visu to produktu aromātus, kurus tam pievieno.
Cietāks tofu ir treknāks par mīkstu. Ja izvēlies tofu sieru ar lielu kalcija daudzumu, pievērs
uzmanību uzrakstam uz iepakojuma par kalcija esamību.
Pārbaudi derīguma termiņu.Tofu slēgtā papīra iepakojumā var uzglabāt istabas temperatūrā. Ledusskapī
slēgtā iepakojumā tas būs derīgs 5 mēnešus.
Tofu siers (Ķīna) |
Tofu siera veidi
"Zīda" Tofu, saukts arī par mīksto un maigo
tofu, pastāvīgi atrodas mitrumā, un tāpēc no visiem svaigajiem tofu sieriem tas
ir vismitrākais. To mēdz pielīdzināt vaniļas pudiņam, un, tā kā Ķīnā un Japānā
to praktiski nav iespējams ēst ar irbulīšiem, to ēd ar karoti. Šajā tofu sierā
olbaltumvielas sastāda 1 mg uz 100 g. Tā ir trešdaļa no cieto sieru sastāva.
Cietais Tofu pēc izskata līdzinās mūsu sieram, pēc
konsistences pielīdzināms vijīgai "gumijai" un, kad to sagriež, tas
ļoti viegli lūst.
Marinēti tofu
burciņās - šos tofu sagriež dažādas formas kubiņos un šķēlītēs, izžāvē un
lēnām ar baktērijām raudzē. Šādu tofu marinē dažādos etiķos vai sālsūdeņos
kopā ar dažādām garšvielām un pastām, pilda burkās un pārdod veikalos.
Saldētais-kaltētais Tofu - ideja nāk no kāda Japānas
budistu centra. Šo tofu ir ļoti ērti ņemt līdzi izbraukumos un ceļojumos, jo
tas ir viegli uzglabājams sapresēts, un pirms lietošanas tas jāpamērcē karstā
ūdenī. Tad tas "atdzīvosies" un iegūs sūklim līdzīgu struktūru. To
bieži izmanto zupās.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru