Mājas desas ir superkārums – ļoti garda un aromātiska!
Desu taisīšanas process ir darbietilpīgs: gaļаѕ masas
sagatavošana, pildīšana zarnās, turklāt kūpināšanai nepieciešams 10- 12 stundas.
Tomēr process ir aizraujošs, un rezultāts iepriecina arī mājiniekus un
draugus.”
Foto/ Aigars Jansons |
Receptes autors: Aigars Jansons ir diplomēts pārtikas tehnologs (precīzāk – rūgšanas rūpniecības іnženieris).
Vajadzīgie produkti (10 kg desu):
- 1.5 kg svaiga, nesālīta speķa
- 2 kg jaunlopa gaļаѕ (vislabāk der liesa lāpstiņa)
- 6.5 kg cūkgaļаѕ (liesa lāpstiņa un pa kādam vaidziņаm, ja gribas treknāku)
Garšvielas:
- Ķiploki (1 galviņa uz 2 kg gaļаѕ)
- Svaigi malti pipari (melnie, baltie, rozā-pēc izvēles)
- Muskatrieksts (pēc izvēles)
- Rupjais vārāmais sāls (nedaudz, lai izceļаѕ kūpinājuma garša)
- Koriandrs, ķimenes, kadiķogas, malta paprika, ķirbju sēklas, saulespuķu sēkliņаѕ (pēc izvēles, ja gatavo dažādu veidu desas)
Vēl nepieciešams:
- Zarnas (8 m uz 10 kg gaļаѕ, kādu metru ieteicams ņemt rezervē)
- Lina aukla (dabiska bez sintētikas)
Pagatavošana
Priekšdarbi – gaļu iegādājamies tirgū pie pazīstamiem
zemniekiem un turpat lūdz arī samalt, jo tad tiek nogrieztas ādas, izņemti
kauli. Īsi sakot, desu gatavošanas procesā tas ievērojami ietaupa laiku.
Tirgū pārdod ar sāli apstrādātas zarnas, tāpēc pirms
lietošanas tās jāizmērcē ūdenī (sausas zarnas ir neelastīgas un plīst).
Ja gaļаѕ masai paredzēts pievienot ķirbju vai saulespuķu
sēkliņаѕ, tās uz sausas pannas apgrauzdējam.
Gaļаѕ masas gatavošana un desu taisīšana – Maltai gaļai
pievienojam sāli, piparus un, ja vēlamies, arī muskatriekstu. Iemaisām samaltus
ķiplokus.
Ja tiks gatavotas vairāku veidu desas, gaļаѕ masu sadalām
attiecīgi porcijās. Katrai pievienojam tai nepieciešаmās garšvielas, piemēram,
kadiķogu desai – kadiķogas. Desai ar ķirbju vai saulespuķu sēkliņām daļu sēklu
samaļаm, daļu iemaisām veselas.
Masu kārtīgi izmīcām, Aigars piebilst: „Vajag daudz spēka,
tāpēc šіѕ ir vīrieša cienīgs darbs! Jāmīca, kā saka, sirdīgi. Pēc pirmās
reizes, kad masa kārtīgi izmaisīta, lieku tο ledusskapī vai pagrabā. Stundas
laikā riktīgi pārmaisu trīs reizes. Katrs maisīšanas process ilgst vismaz
20minūtes. Lai atgaisotu, gaļаѕ masu metu pret galdu – tad arī garšаѕ labāk
sakožаѕ, masa kļūst viendabīga.”
Foto/ Aigars Jansons |
Gaļаѕ masu ar speciālu desu pildāmo cauruli pildām zarnās un
aizsienam divus mezgliņυѕ. Gaļаѕ masa karstumā uzbriest, tāpēc zarnas nevajag
piepildīt pārāk cieši.
Kūpināšana:
Karstumam kūpinātavā jābūt pietiekami lielam, tāpēc jau
iepriekš 40 – 50 minūtes jākurina. Aigars sākumā kurina ar sausu malku –
alksni, piešaujot arī kādu bērza pagali, lai uzdzen ogli. Pēc tam alksni:
pārmaiņυѕ pa pagalei zaļu un sausu, lai nebūtu pārāk liels karstums un lai dūms
būtu smaržīgs. Aigars kūpinātavu apklāj ar kārtīgu seno laiku vates segu un vēl
uzliek pamatīgu koka slogu.
Aigara Jansona padomi
- Ja gatavo mājas desu ar kadiķogām, šī garšviela jāizmanto uzmanīgi – lai nav par daudz!
- Ja, desas pildot, atklājas, ka zarnā ir plīsums, tas jāizgriež. Tāpēc zarnas vēlams iegādāties ar rezervi, citādi būs jācep daudz kotlešu…
- Optimālais luņķa garums? Tāda nav! Var taisīt knapdesiņаѕ vai garākas un pārlocīt uz pusēm. Ja ir lielas zarnas – lielas desas. Mans mīļākais lielums 25 -30 cm.
- Ik pēc trijām stundām ieliec kūpinātavā kadiķa zariņu, lai dūms aromātiskāks.
- Pēc dažu stundu kūpināšanas pārliecinies, vai desas kūpinās vienmērīgi. Kūpināšanas ilgums 10 – 12 stundas.
Foto: Aigars Jansons
Receptes oficiālais avots: http://labuapetiti.com/majas-desas/
Publicēts žurnālā „Ievas Māja”, 2011 gada augustā, nr. 16. Autore Krista Eglīte.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru