Sklandrausis, ko parasti ēd aukstu ar tēju vai pienu, ir
apaļš plācenis, gatavots no stingras rudzu miltu mīklas un pildīts kārtās ar
vārītu kartupeļu un burkānu pildījumu, un tas ir viens no latviešu
tradicionālajiem ēdieniem.
Eiropas Komisija (EK) iekļāvusi sklandrausi aizsargājamo
produktu sarakstā,to kā īpašu ģeogrāfiskās izcelsmes produktu turpmāk aizsargās
Elīmenī.Latvijā līdz šim neviens produkts nebija saņēmis šādu sertifikātu.
Sklandrauša reģistrēšana shēmā «Garantēta tradicionālā
īpatnība» ir pirmā latviešu ģeogrāfiskās izcelsmes norāde, un tā apzīmē
kvalitatīvu lauksaimniecības produktu.
30 – 40 gabaliem (pamatnēm 10 – 12 cm diametrā).
Mīklai:
Mīklai:
- 2 kg rudzu milti
- 0,5 kg kviešu milti (rullēšanai)
- 1 lits ūdens + ēdamkarote sāls
- 3 – 4 ēdamkarotes eļļa vai tauki
- 3 – 4 ēdamkarotes rūgušpiena
- 2 kg kartupeļu
- 0,3 kg biezpiena
- 0,7 litri uzvārīta piena
- 10 olas
- 0,5 kg krējuma
- 0,2 kg cukura
- 1 ēdamkarote sāls
- 1 ēdamkarote ķimeņu
- 1 ēdamkarote kviešu miltu
- 3 – 4 kg burkānu
- 10 olas
- 0,7 kg krējuma
- 0,3 kg cukura
- 1 ēdamkarote ķimeņu
- 1 tējkarote sāls
- 2 ēdamkarotes kviešu miltu
Palielā bļodā ielietam ūdenim pievieno sāli, taukvielas, rūgušpienu, ar koka karoti izmaisa viendabīgu. Iemaisa rudzu miltus un ar rokām samīca biezu, viendabīgu mīklu. Liek uz galda kviešu miltos un rullē ar blīvu rulli. Ļauj brīdi nobriest. Griež ar nazi pabiezās šķēlēs, ko izveltnē ar mīklas rulli 1,5 – 2 mm biezās apaļās plātnēs, 10 – 12 cm diametrā. Ar abu roku pirkstiem uzrota un notupina maliņu, kam jābūt plānai, glītai, noturīgai 1 – 1,5 cm augstai. Rindo uz cepamām plātēm.
Pirmais pildījums – kartupeļu
Pusi no kartupeļu daudzuma nomizo zaļus, sarīvē uz kartupeļu rīves, marlē stingri nospiestu liek bļodā, pievieno ķimenes, sāli un uzplaucē ar uzvārītu pienu. Otru pusi izvāra ar mizu, nomizo, samaļ gaļas mašīnā, izmaļ arī biezpienu. Liek bļodā masas kopā, pievieno olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus, sastrādā viendabīgu.
Otrais pildījums – burkānu
Burkānus vāra pusmīkstus, nomizo, sarīvē lielumu, pārējo izmaļ gaļas mašīnā (rīvēts smalkāks). Pievieno sakultas olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus, sāli, ķimenes. Labi visu samaisa.
Liek pildījumu vienu pēc otra sagatavotajās mīklas formiņās. Pārkaisa nedaudz
ar ķimenēm un šauj krāsnī. Cep dzelteni brūnus karstā krāsnī, lai ķimenes
sprēgā un raušu maliņas skraukšķošas. Izņemtus no krāsns, nedaudz pārkaisa ar
cukuru. Ēdami atdzesēti, auksti. Vislabāk otrā dienā. Pārgriežot uz pusēm
redzamas trīs kārtas: rudzu maize, kartupeļu kārta, burkānu kārta.
Ēdot garšai jāsaplūst vienā harmoniskā buķetē – rudzu maizes, kartupeļu, burkānu ar ķimeņu pieskaņu. Vienīgā garšviela – ķimenes. Neder ne kanēlis, ne vaniļa, ne arī pārsaldināts. Tas vairs nav īsts sklandrausis.
Avots: http://www.suitunovads.lv
Citas recepte
Sastāvdaļas
Mīklai:
- 200-250 g rupjo rudzu vai kviešu miltu
- 100 ml ūdens
- 2 ēd.k. cūku tauku vai margarīna
- tējkarote cukura
- ola
- sāls
Kartupeļu pildījumam:
- 150 g kartupeļu
- 2 ēd.k. piena
- ēd.k. sviesta
- sāls
- 250 g burkānu
- 3 ēd.k. medus
- ēd.k. skāba krējuma
- ola
- ēd.k. kviešu miltu
- sāls
Pagatavošana:
- Rudzu miltus izsijā uz galda virsmas, vidū izveido bedrīti, tajā saplucija taukus vai margarīnu, pievieno olu, siltu ūdeni, kurā izšķīdināts cukurs un sāls.Samīca stingru un labi veltnējamu mīklu.
- Mīklu izveltnē 2-3mm biezā plāksnē, ar glāzi izspiež apļus, katram uzloka 1-1,5 cm augstu maliņu un saliek pannā. katrā mīklas aplī liek pildījuma masu. Cep 10-15 min 200 grādu temperatūrā, līdz virspuse apcepusies zeltaina, bet mīkla sausa un kraukšķīga. Kartupeļu pildījumam nomizotus kartupeļus novāra sālsūdenī, nolej, izberž caur sietu, pievieno uzvārītu pienu, sviestu un samaisa.
- Pildījumam burkānus novāra ar mizu, nomizo, izberž caur sietu. Biezenim pievieno sāli, medu, olu, skābo krējumu, miltus un visu samaisa.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru