12.10.13

Sklandrauši jeb Suitu rauši

Sklandrausis, ko parasti ēd aukstu ar tēju vai pienu, ir apaļš plācenis, gatavots no stingras rudzu miltu mīklas un pildīts kārtās ar vārītu kartupeļu un burkānu pildījumu, un tas ir viens no latviešu tradicionālajiem ēdieniem.
 
Sklandrauši jeb Suitu rauši 


Eiropas Komisija (EK) iekļāvusi sklandrausi aizsargājamo produktu sarakstā,to kā īpašu ģeogrāfiskās izcelsmes produktu turpmāk aizsargās Elīmenī.Latvijā līdz šim neviens produkts nebija saņēmis šādu sertifikātu.

Sklandrauša reģistrēšana shēmā «Garantēta tradicionālā īpatnība» ir pirmā latviešu ģeogrāfiskās izcelsmes norāde, un tā apzīmē kvalitatīvu lauksaimniecības produktu.

30 – 40 gabaliem (pamatnēm 10 – 12 cm diametrā).

Mīklai: 
  • 2 kg rudzu milti 
  • 0,5 kg kviešu milti (rullēšanai) 
  • 1 lits ūdens + ēdamkarote sāls 
  • 3 – 4 ēdamkarotes eļļa vai tauki 
  • 3 – 4 ēdamkarotes rūgušpiena 
Pirmajam pildījumam: 
  • 2 kg kartupeļu 
  • 0,3 kg biezpiena 
  • 0,7 litri uzvārīta piena 
  • 10 olas 
  • 0,5 kg krējuma 
  • 0,2 kg cukura 
  • 1 ēdamkarote sāls 
  • 1 ēdamkarote ķimeņu 
  • 1 ēdamkarote kviešu miltu 
Otrajam pildījumam: 
  • 3 – 4 kg burkānu 
  • 10 olas 
  • 0,7 kg krējuma 
  • 0,3 kg cukura 
  • 1 ēdamkarote ķimeņu 
  • 1 tējkarote sāls 
  • 2 ēdamkarotes kviešu miltu 
Pagatavošana
Palielā bļodā ielietam ūdenim pievieno sāli, taukvielas, rūgušpienu, ar koka karoti izmaisa viendabīgu. Iemaisa rudzu miltus un ar rokām samīca biezu, viendabīgu mīklu. Liek uz galda kviešu miltos un rullē ar blīvu rulli. Ļauj brīdi nobriest. Griež ar nazi pabiezās šķēlēs, ko izveltnē ar mīklas rulli 1,5 – 2 mm biezās apaļās plātnēs, 10 – 12 cm diametrā. Ar abu roku pirkstiem uzrota un notupina maliņu, kam jābūt plānai, glītai, noturīgai 1 – 1,5 cm augstai. Rindo uz cepamām plātēm. 




Pirmais pildījums – kartupeļu 

Pusi no kartupeļu daudzuma nomizo zaļus, sarīvē uz kartupeļu rīves, marlē stingri nospiestu liek bļodā, pievieno ķimenes, sāli un uzplaucē ar uzvārītu pienu. Otru pusi izvāra ar mizu, nomizo, samaļ gaļas mašīnā, izmaļ arī biezpienu. Liek bļodā masas kopā, pievieno olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus, sastrādā viendabīgu. 


Kartupeļu pildījums
Otrais pildījums – burkānu 

Burkānus vāra pusmīkstus, nomizo, sarīvē lielumu, pārējo izmaļ gaļas mašīnā (rīvēts smalkāks). Pievieno sakultas olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus, sāli, ķimenes. Labi visu samaisa. 


Burkānu pildījums
Liek pildījumu vienu pēc otra sagatavotajās mīklas formiņās. Pārkaisa nedaudz ar ķimenēm un šauj krāsnī. Cep dzelteni brūnus karstā krāsnī, lai ķimenes sprēgā un raušu maliņas skraukšķošas. Izņemtus no krāsns, nedaudz pārkaisa ar cukuru. Ēdami atdzesēti, auksti. Vislabāk otrā dienā. Pārgriežot uz pusēm redzamas trīs kārtas: rudzu maize, kartupeļu kārta, burkānu kārta. 

Ēdot garšai jāsaplūst vienā harmoniskā buķetē – rudzu maizes, kartupeļu, burkānu ar ķimeņu pieskaņu. Vienīgā garšviela – ķimenes. Neder ne kanēlis, ne vaniļa, ne arī pārsaldināts. Tas vairs nav īsts sklandrausis.


Galdā pasniedz māla traukos vai pītos groziņos. Klāt dodot aukstu pienu. Var apziest ar sviestu vai medu. 



Citas recepte

Sastāvdaļas
Mīklai:
  • 200-250 g rupjo rudzu vai kviešu miltu
  • 100 ml ūdens
  • 2 ēd.k. cūku tauku vai margarīna
  • tējkarote cukura
  • ola
  • sāls

Kartupeļu pildījumam:
  • 150 g kartupeļu
  • 2 ēd.k. piena
  • ēd.k. sviesta
  • sāls
Burkānu pildījumam:
  • 250 g burkānu
  • 3 ēd.k. medus
  • ēd.k. skāba krējuma
  • ola
  • ēd.k. kviešu miltu
  • sāls

Pagatavošana:
  1. Rudzu miltus izsijā uz galda virsmas, vidū izveido bedrīti, tajā saplucija taukus vai margarīnu, pievieno olu, siltu ūdeni, kurā izšķīdināts cukurs un sāls.Samīca stingru un labi veltnējamu mīklu.
  2. Mīklu izveltnē 2-3mm biezā plāksnē, ar glāzi izspiež apļus, katram uzloka 1-1,5 cm augstu maliņu un saliek pannā. katrā mīklas aplī liek pildījuma masu. Cep 10-15 min 200 grādu temperatūrā, līdz virspuse apcepusies zeltaina, bet mīkla sausa un kraukšķīga. Kartupeļu pildījumam nomizotus kartupeļus novāra sālsūdenī, nolej, izberž caur sietu, pievieno uzvārītu pienu, sviestu un samaisa.
  3. Pildījumam burkānus novāra ar mizu, nomizo, izberž caur sietu. Biezenim pievieno sāli, medu, olu, skābo krējumu, miltus un visu samaisa.



Nav komentāru: