10.11.13

Mārtiņdienas zoss cepetis

Sastāvdaļas
  • zoss
  • rupjais sāls
  • kadiķa ogas
  • antonovka vai skābi āboli
  • žāvētas plūmes
  • krustnagliņas
  • brendijs

Zoss cepetis pildīts ar plūmēm
Zoss pildīta ar plūmēm

PAGATAVOŠANA:
  1. Zosi ierīvē ar rupjās sāls un saberztu kadiķa ogu maisījumu. 
  2. Izņem ārā liekos taukus kurus var noplēst nost. 
  3. Sagriež antonovkas, pieliek žāvētas plūmes, krustnagliņas, brendiju. Noliek, lai savelkas.Zosi noliek vēsumā.
  4. Uz 1 kg putna ir jārēķina 1 stunda cepšanas. Putniņu pilnībā ietin folijā. Liek krāsnī uz restēm pie 200*C un cep 3/4 no paredzētā laika.
  5. Palieciet apakšā pannu, kur taukiem tecēt un uzlieciet izkausēties uz tās liekos taukus, kurus izņēmāt ārā no zoss vēdera. (Uz tiem vēlāk varēs cept gardus kartupeļus). Pēc noteiktā laika izņem putnu, noņem foliju un liek krāsnī apbrūnināt
Zosi pasniedz ar visu pildījumu, un kā piedevas pasniedz-brūkleņu zapti un ceptus kartupeļus. 



Pildīta zoss ar kāpostiem
Sastāvdaļas
  • Zoss
  • 1 kg skābētu kāpostu
  • 2 sīpoli
  • 8 āboli
  • 6 burkāni
  • 8 kartupeļi
  • Garšvielas – sāls, cukurs, malti melnie pipari

Pagatavošana:
Zoss cepeša pildījums
Sagriež sīpolu, apcep un tad sautē kopā ar skābajiem kāpostiem. Pieber cukuru, sāli un pievieno 3 daiviņās sagrieztus ābolus, mazliet vēl pasautē. Zoss pildījums ir gatavs!

Zoss pildīta ar kāpostiem

  1. Zoss ķermeni no abām pusēm ieberzē ar sāli un melnajiem pipariem.
  2. Ņemam ietaukotu cepamo plāti, liekam uz tās zosi. Kāpostu un ābolu pildījumu pilda zoss vēderā. Kad tas izdarīts, zosi aizšujam ar diegu. Ja nepieciešams, kakla daļu saspraužam ar koka irbulīšiem, lai pildījums nekrīt ārā.
  3. Zosi pagriežam uz vēdera, pielejam nedaudz ūdeni un liekam cepeškrāsnī. Sākumā cepam 220 grādos, pēc tam – 180 grādos. 

Ja zoss trekna, tad cepot iztek daudz tauku. Tie jānosmeļ, lai tā nesadegtu. Lai cepetis būtu irdenāks, ieteicams zosi 20 minūtes pirms gatavības pārlaistīt ar dažām karotēm auksta ūdens. Zoss cepšanas ilgums ir atkarīgs no zoss vecuma un lieluma.

Zoss pildīta ar āboliem
Zoss cepetis
Sastāvdaļas
  • 4 kg zoss
  • 4  kartupeli, nomizoti
  • 2 lieli āboli, serdes iztīrītas un sagriezti palielos gabalos
  • 3 lielas ķiploku daivas, smalki sakapātas
  • 60 g sīpoli, smalki sakapāti
  • 10 zari timiāna
  • 10 lapinas salvijas
  • 2 tējk. pipari
  • 1 tējk. sāls
  • 50 g medus
  • jūras sāls ierīvēšanai
  • svaigi malti melnie pipari, ierīvēšanai

Pagatavošana:
  1. Katliņā uzvāri ūdeni un kad tas vārās liec iekšā kartupeļus, kuri sagriezti 6 daļās. Vāri 20 minūtes, kamēr tie mīksti. Nolej ūdeni un ļauj atdzist.
  2. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Sagatavo dziļu pannu, jo zosij iztek daudz tauku.
  3. Nomazgā un nosusini zosi no iekšpuses un ārpuses. Iekšpusē ierīvē ar sāli un pipariem.
  4. Bļodā sajauc ābolus, sīpolus, kartupeļus, ķiploku, timiānu, salviju, piparus un sāli ar medu. Pildi to visu zoss vēderā. Sasiet ar diegu zoss kājas un spārnus.
  5. Liec zosi pannā. Sadursti visapkārt ar dakšiņu, ierīvē ar sāli un pipariem. Liec krāsnī, tuvāk apakšai un cep 3 stundas. 
  6. Lai zoss neapdegtu, īsu brīdi vari pārklāt ar folliju. Kad zoss gandrīz gatava, noņem folliju un pacep vēl 5-10 minūtes,  lai āda nedaudz apcepas un paliek kraukšķīga.
  7. Izņem ārā, atdzesē 10 minūtes un pasniedz.

Avots: http://www.cetrassezonas.lv

Nav komentāru: