15.12.13

Laminārija jeb jūras kāposts

Laminārija (Japāna)
Maz izplatīts, bet vērtīgs pārtikas produkts ir jūras kāposti. Šo augu valsts produktu mums dod jūra. Ķīnā, Korejā, Japānā jūras kāpostus lieto uzturā ik dienas. Patiesībā ir daudz dažādu jūras aļģu sugu, kuras var lietot uzturā. Jūras kāposts jeb laminārijas ir vienas no populārākajām, un arī tām ir aptuveni 30 veidu. 

Laminārijas ir ļoti augstvērtīgs produkts, kas bagāts ar vitamīniem, polisaharīdiem, olbaltumvielām un minerālvielām. Īpaši ieteicams cilvēkiem ar novājinātu veselību, veģetāriešiem. 

Jūras kāposta olbaltumvielās ir atrodamas vairāk nekā 20 aminoskābes. Laminārijas ir arī unikāls joda avots, tajās ir daudz dzelzs. Turklāt šīs aļģes satur algīnskābi, kurai ir īpaša spēja izvadīt no organisma smagos metālus, toksīnus. 

Jūras kāposti ir ļoti bagāts mikroelementu avots. Tajos ir kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs utt. n Visvērtīgākais šajā elementu sarakstā ir jods. Viena tējkarotīte sasmalcinātu jūras aļģu dienā - un joda devas dienas norma tiek uzņemta. 

Jods cilvēka organismam ir vajadzīgs normālai vairogdziedzera darbībai. Tas izstrādā specifiskus hormonus un, ja ir joda problēma, tad nenotiek hormonu sintēze un ir inertāka (lēnāka) vielmaiņa. Tradicionālā resnu cilvēku taisnošanās taču vienmēr ir tāda - man ir nepareiza vielmaiņa. Tāpēc jau jūras kāpostus tirgū izvēlas dāmas, kas vēlas veicināt vielmaiņu, regulēt savu svaru.

Laminārijās ir B grupas vitamīni. Jūras kāpostos pietiekami lielā koncentrācijā ir kālijs. Jūras kāposti lieliski var aizstāt sāli. Laminārijās ir kālija hlorīds, kas ir labāks par nātrija hlorīdu. Kādreiz no jūras kāpostiem tika taisīts pat sāls aizvietotājs.

Vai tiešām šīs aļģes dabiski ir tik sāļas? Izrādās, viss atkarīgs no laika apstākļiem. Ja laiks ir labs, okeāna dzīlēs iegūtās laminārijas uzreiz izžāvē. Bet, ja ir lietains, tās nežūst, tāpēc tās iesāla un tikai tad žāvē. Tāpēc ir sāļākas un mazāk sāļas laminārijas.

 Šo produktu var  izmantot kaltētā veidā, pēc tam samaļot kafijas dzirnaviņās un kā garšvielu vai piedevu pievienojot dažādiem salātiem.

Tas ir labs pretradiācijas un pretsaindēšanās līdzeklis. Uztur nervu sistēmas darbību, labi der bērniem, samazina sklerotisko veidojumu attīstību asinsvados. Fosfora daudzums jūras kāpostos ir 2 reizes lielāks nekā parastajos, dzelzs ir 16 reizes vairāk, nātrija – 40 reizes.

Gadā ieteicams apēst 2 kg jūras kāpostu. Tas pasargātu cilvēkus no zobu sāpēm, ateresklerozes, kuņģa un zarnu trakta slimībām, no vairogdziedzera saslimšanas. Dienas deva nedrīkst pārsniegt 300 g. Ja šo normu pārsniedz, cilvēks var saslimt ar zarnu trakta darbības traucējumiem. Lai izvairītos no saslimšanas, jūras kāpostus vēlams lietot kopā ar rīsiem vai majonēzi.


Kaltēti jūras kāposti
Tie jūras kāposti, kas jau gatavi ēšanai, nopērkami veikalā, bieži vien ir sabojāti ar eļļu vai majonēzi. Lai iznāktu lētāks produkts, tiek pievienota ne tās augstākās kvalitātes eļļa, tāpēc arī salāti nav tik garšīgi. Sagatavojot pašam mājās jūras kāpostus, to garša ir ievērojami labāka.


Kaltēti jūras kāposti
Kā pagatavot jūras kāpostus
Lai pats varētu pagatavot jūras kāpostus, ir jādabū izejmateriāls. Tas ir nevis nori lapas, bet gan kaltēti jūras kāposti mazos iepakojumos. Svaigas laminārijas ir grūti pārvadāt, tās bez apstrādes bojājas, tāpēc aļģes pēc ievākšanas okeāna dzīlēs izžāvē, tādējādi iegūstot viegli transportējamu produktu. Arī lielie ražotāji jūras kāpostus gatavo no kaltētām aļģēm, tās mērcējot, vārot un pievienojot dažādas piedevas. Laminārijas pats par sevi ir ļoti lēts pārtikas produkts. Ir daudz izdevīgāk tos pašam pagatavot, turklāt tad nebūs ne konservantu, ne etiķa, ne citu veselību neveicinošu piedevu. Var iegādāties arī pulverī samaltas kaltētas laminārijas, kas labi aizstāj sāli un papildina ēdienu ar vērtīgiem mikroelementiem. 

Kaltēti jūras kāposti

Kvalitatīvi jūras kāposti ir labi izžāvēti, tie patīkami smaržo, ir bez piesmakām un piegaršām, kā arī nav ļoti sāļi.

Žāvētus 10 – 12 stundas mērcē aukstā ūdenī (uz 1 kg jūras kāpostu ņem 7 – 8 litrus ūdens). Pēc tam nomazgā. Saldētus atlaidina aukstā ūdenī, nomazgā un novāra. Kāpostus liek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni, strauji uzkarsē un 15 – 20 min. vāra. Ja ir nepieņemama jūras kāpostu specifiskā smarža un garša, var ūdeni nokāst, pieliet svaigu ūdeni un vēl pavārīt 10 – 15 minūtes. Tas mazliet samazinās vērtīgo vielu koncentrāciju produktā, bet uzlabos garšu.


Ja ūdens tiek nomainīts trešo reizi un kāposti uzvārīti, jūtami uzlabojas garša, smarža un krāsa, bet zūd jods. 



Uztura lieto svaigi saldētus un žāvētus jūras kāpostus. Jūras kāpostus var vārīt un sautēt. Šādi pagatavotus, tos izmanto kā pamatēdienu, pievienojot citiem dārzeņiem vai rīsiem. 

Jūras kāpostiem ir specifiska garša.  Ko darīt? Viss ir atkarīgs no gatavošanās paņēmieniem. Var ēst tāpat, bet var arī uzlabot garšu katrs pēc savas gaumes. Tikai nekādā gadījumā nevajag šim produktam kaisīt sāli, pietiks, ja mazliet uzkaisīs pipariņus. 
  • Jūras kāpostus var sasmalcināt un pievienot citiem salātiem kā piedevu, sāls aizvietotāju vai uztura bagātinātāju. 
  • Jūras kāpostiem pievieno sasmalcinātus sarkanos vai dzeltenos piparus. Būs interesanta garša un salāti arī lieliski izskatīsies. 
  • Jūras kāpostu garšu maigāku darīs, ja tiem pievienos konservēto kukurūzu. 
  • Jūras kāpostus ēd, sajauktus ar dažādām majonēzēm vai salātu eļļām. 
  • Jūras kāpostus salātos sajauc ar svaigiem burkāniem. 
  • Tiem, kas vēlas pikantāku uzkodu, zinātāji iesaka laminārijai pievienot t.s. korejiešu burkānus (ar ķiplokiem un garšvielām marinētus burkānus). 


Ātri pagatavojami jūras kāposti
Jūras kāpostu salāti
Sastāvdaļas:
  • 300 g jūras kāpostu,
  • 1 sīpols,
  • 1 ēdamkarote olīveļļas,
  • 1 ēdamkarote citrona sulas,
  • 1 tējkarote cukura,
  • ¼ tējkarotes maltu melno piparu.
Pagatavošana:
Izmērcē un novāra jūras kāpostus. Pievieno maltus melnos piparus, cukuru, citrona sulu, smalki sagrieztus sīpolus un augu eļļu. Samaisa. Lai garša būtu piesātinātāka, cukura vietā var izmantot ēdamkaroti kļavu sīrupa.

 
Jūras kāposti ar āboliem

Sastāvdaļas:
  • 300 g Jūras kāposti,
  • 200 g skābenu ābolu,
  • 50 g rozīņu,
  • 1 – 2 ēdamkarotes medus vai kļavu sīrupa.
Jūras kāpostu salāti
Pagatavošana:
Izmērcē un novāra jūras kāpostus, ābolus sarīvē, rozīnes aplej ar karstu ūdeni un nokāš. Visu samaisa ar medu. Ābols dod patīkamu skābenumu, kas kontrastē ar medus saldo garšu. Sulīgi, aromātiski un garšīgi!


Marinēti jūras kāposti

Sastāvdaļas:
600 – 700 g svaigi saldēti jūras kāposti.

 Marinādei:
  • 2 – 3 glāzes ūdens, cukurs,
  •  sāls, etiķis, 
  • krustnagliņas,
  •  lauru lapas

Marinēti jūras kāposti
Pagatavošana:
Jūras kāpostus vāra, kā aprakstīts iepriekš. Pārlej ar marinādi un tur 8 – 10 stundas. Izlieto kā piedevas gaļas un zivju ēdieniem, salātu pagatavošanai.
Marinādei: ūdeni uzvāra, izšķīdina sāli, cukuru, pieliek krustnagliņas, lauru lapas un vāra 10 – 15 minūtes uz lēnas uguns. Pielej etiķi, karsēšanu pārtrauc. Marinādi atdzesē.



Vitamīnu salāti

Sastāvdaļas:
  • 100 – 150 g marinēti jūras kāposti,
  • 1 svaigs vai 2 skābēti gurķi,
  • 3 burkāni, 
  • 2 āboli, 
  • 1 ola, 
  • 2 glāzes krējums, 
  • sāls, zaļumi
Pagatavošana:
Jūras kāpostus sagriež, svaigus vai skābētus gurķus burkānus, ābolus sagriež šķēlēs, cieti vārītu olu kvadrātiņos. Gatavai mērcei pakāpeniski pievieno visus produktus. Rotā ar gurķi, āboliem, zaļumiem.


Jūras kāpostu un zivju salāti

Sastāvdaļas:
  • 250 g zivs fileja,
  •  150 g marinēti jūras kāposti, 
  • 4 kartupeļi, 
  • 2 skābēti gurķi, 
  • 4 ēd.k. konservēti zaļie zirnīši, 
  • 1 ola, 
  • 1 glāze krējums vai majonēze, 
  • zaļumi
Pagatavošana:
Zivju fileju izvāra, atdzesē, sagriež šķēlēs. Vārītus kartupeļus, skābētus gurķus arī sagriež šķēlēs. Mērcei pieliek gurķus, zirnīšus, jūras kāpostus un olu. Zivju fileju un kartupeļus iecilā pēdējos. Rotā ar zaļumiem un citiem produktiem.


Jūras kāposti ar majonēzes mērci

Sastāvdaļas:
  • 150 g marinēti jūras kāposti, 
  • ½ glāze majonēze,
  • 1 sīpols, 
  • ½ vārīta ola,
  • 1 ēd.k. sasmalcināti zaļumi
Pagatavošana:
Marinētus kāpostus sakapā, sīpolus sagriež salmiņos. Produktus pakāpeniski pievieno mērcei. Rotā ar vārītas olas ripiņām un zaļumiem.


Jūras kāpostu un biešu salāti
Sastāvdaļas:
  • 1 – 2 galda bietes, 
  • 1 glāze vārīti jūras kāposti, 
  • 3 ēdamkarotes sīpolu loki vai 1 sīpols, ķimenes,
  • 2 –3 ēdamkarotes 3% etiķis, cukurs,
  •  sāls, krustnagliņas, 
  • 3–4 ēdamkarotes eļļa
Pagatavošana:
Nomazgātas bietes izvāra, atdzesē, nomizo un sagriež šķēlēs, liek pagatavotajā marinādē, uzkarsē līdz 80 C, atdzesē. Marinādi nolej. Bietes pievieno sakapātiem jūras kāpostiem, sīpolu lokiem vai kvadrātiņos sagrieztiem sīpoliem, pieliek eļļu. Rūpīgi izmaisa. Kārto salātu traukos, rotā ar zaļumiem.


Rasols ar jūras kāpostiem

Sastāvdaļas:
  • 1 glāze marinēti jūras kāposti,
  • 1 glāze smalki sagriezta vārīta gaļa,
  •  2 ar mizu vārīti kartupeļi,
  • 1 skābēts gurķis, 
  • 3 ēd.k. konservēti zaļie zirnīši, 
  • 3 cieti vārītas olas, 
  • 1 glāze skābais krējums
Pagatavošana:
Visus produktus sasmalcina, pieliek zaļos zirnīšus un pārlej ar skābo krējumu.



Zupa ar jūras kāpostiem

Sastāvdaļas:
  • 200 g jūras kāpostu,
  • 2 burkāni,
  • 1 sīpols,
  • 1 paprika,
  • 1 daiviņa ķiploka,
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas,
  • ½ tējkarotes malta kumīna,
  • ⅓ tējkarotes malta muskatrieksta,
  • ⅓ tējkarotes kurkumas,
  • zaļumi.

Zupa ar jūras kāpostiem
Pagatavošana
Jūras kāpostus iepriekš izmērcē un novāra. Burkānus, sīpolus un papriku sagriež gabaliņos. Pannā uzkarsē eļļu, uz 30 sekundēm apcep tajā garšvielas, tad pievieno sagrieztos dārzeņus un viegli apcep. Pēc tam pārlej ar 1,2 litriem verdoša ūdens un vāra uz vidējas uguns aptuveni 10 – 15 minūtes, līdz dārzeņi mīksti. Pievieno smalki sakapātu ķiploku un jūras kāpostus. Pavāra vēl trīs minūtes, noslēdz uguni un pievieno zaļumus. Iznāk viegla, aromātiska un diētiska zupiņa. Mazliet neparasta garša pievienoto jūras kāpostu dēļ.


Kā iegūst Nori
 lapas
Nori ir japāņu nosaukums dažādām ēdamajām sarkanajām jūraszāļu sugām no Porphyra dzimtas. Šīs trauslās, plānās lapas gatavo no aļģēm, tās sasmalcinot, sapresējot, izžāvējot un nedaudz apcepot. Gatavais produkts izskatās pēc tumši zaļas plānas papīra loksnes.

Suši Nori lapas

Kvalitāte un tās noteikšana 
Suši Nori lapām

Suši nori lapām ir dažāda kvalitāte, kas norādīta uz iepakojuma, tāpēc arī cenas var atšķirties pat 3 reizes! 

Šīs kvalitātes gradācijas ir Gold – Silver – Red – Green vai attiecīgi A – B – C – D. 

Gold pēc kvalitātes ir vislabākās lapas, ar līdzenām un taisnām malām bez bārkstiņām, skatoties pret gaismu, nav redzami nekādi caurumi, nav tā, ka dažās vietās spīd vairāk cauri un citās mazāk. Tam ir zeltainas krāsas mirdzums.

Red ir ar sarkanīgu spīdumu, bet Green ir zaļas. Pēc tam kvalitāti pārbauda ar locīšanu, nori lapa nedrīkst būt pārkaltēta, tai jābūt elastīgai. Pēc tam no nori lapas jāatrauj gabaliņš, tam jābūt viegli noraujamam, un jāliek mutē, ja ir košļājamās gumijas sajūta, tad nav laba kvalitāte. Lapai ir labi jākošļājas. Mutē jābūt aromātiskai, apceptai nedaudz jodētai garšai, bez jebkādām citām piegaršām. 

Silver jau pieļauj caurumu esamību, tas ir biezāks vai plānāks par Gold variantu, bet tam ir visas pārējās Gold kvalitātes pazīmes. Green lapas suši pagatavošanai neizmanto, tas nav ēdams tīrā veidā, šo kategoriju izmanto kā piedevu dažādiem ēdieniem. 

Pirms izmantošanas nori lapu horizontālā plāksnē iesaka paturēt virs karstas virsmas 2 – 3 sekundes, bet ne virs atklātas uguns, tad lapai ir pikantāka garša. Nori lapas ir ļoti jutīgas pret mitrumu, tāpēc atverot iepakojumu, tas jāglabā sausā vietā, citādi lapas sačokurējas un sabojājas. 

Nav iespējams no nori lapām dabūt jūras kāpostus, sanāks vien nebaudāma putriņa.

Avots:  žurnāls “Praktiskais Latvietis”

Informācijai:

  1. Kaltētus jūras kāpostus var nopirkt veikalā uz Gogoļa ielas pretī Zinātņu akadēmijai, kur tirgo sojas produktus . Kaltētie jūras kāposti ir bez piedevām - izmērcē ūdenī un var lietot. Veikalos nopērkamajiem un jau izmērcētajiem (dažādi sagatavotajiem) visiem klāt ir E211!
  2. Centrāltirgū- sakņu paviljonā arī tirgo kaltētus jūras kāpostus.
  3. Pulverī samaltas laminārijas var iegādāties aptiekās, kā arī “Biotēkā” un citās uztura bagātinātāju tirgošanas vietās. Kaltētas un samaltas laminārijas (300 gramu iepakojums) maksā aptuveni 7 latus.


Nav komentāru: