28.03.15

Fuagrā(foie gras) no vistu aknām

Fuagrā (foie gras) ir viens no franču virtuves kulta ēdieniem. Fuagrā gatavo no zosu vai pīļu aknām. 
Putni tiek speciāli pārbaroti un tiem veidojas ļoti lielas aknas ar specifisku garšu.
Fuagrā vēsture ir sena un interesanta. Šī franču delikatese bija pazīstama jau senajā Ēģipte, gandrīz 5000 gadus atpakaļ. Senie ēģiptieši bija diezgan vērīgi un viņi pamanīja, ka ziemas beigās zosis pirms tālā ceļa uz citām vietām pastiprināti barojas un tām ap aknām veidojasmaigs un ļoti garšīgs tauku slānis.
No ēģiptiešiem šo mīlestību uz zosu aknām pārņēma romieši. Leģendu par to, ka Romu izglāba zosis ir dzirdējuši visi un iespējams tieši zosu aknu dēļ romieši zosis turēja ļoti lielos daudzumos.
No romiešiem šī atkarība no zosu aknām pārgāja uz Franciju. Viduslaikos mode uz fuagrā bija ļoti populāra un tā turpinās līdz pat mūsdienām.
Lai zosīm izveidotos šīs lielās aknas, tām ir speciālas „diētas”. Ir vairākas šīs diētas. Vālrieksti un milti, vīģes un miežu milti, kukurūza.
Fuagrā ir diezgan dārga, taču pavāriem ar attapību arī viss ir kārtībā. Pagatavosim fuagrā no vistu aknām pēc Iļjas Lazersona receptes. 
Fuagrā(foie gras)
Sastāvdaļas:
  • Vistu aknas 300g
  • Olas 2 gab.
  • Saldais krējums 80g
  • Konjaks 40ml
  • Sāls

Pagatavošana:
  1. Vistu aknas sablenderējam un izberžam caur sietiņu, lai atdalītu rupjās daļiņas.
  2. Pieberam nedaudz sāls, pieliekam klāt 2 olu dzeltenumus un atkal sablenderējam.
  3. Pielejam klāt saldo krējumu, atkal sakuļam. 
  4. Pievienojam konjaku un atkal sakuļam.
  5. Masu salejam formas trauciņos un liekam sakarsētā cepeškrāsnī (120 grādi). 
  6. Karsējam mūsu fuagrā apmēram 40-50 minūtes, atdzesējam un pasniedzam kopā ar grauzdētu maizi.
Recepte ir ļoti vienkārša, ātri pagatavojama. Kā saka Iļja, tad pagatavojot pareizi šo recepti iegūstam vistu aknu pastēti, kura pēc garšas īpaši neatšķiras no īstas fuagrā.
Iesaku pagatavot! 

Nav komentāru: