29.01.17

Kā pagatavot dažādu dzīvnieku aknas

Aknas ir vērtīgas uzturā, jo tajās ir aminoskābes, dzelzs, fosfors, A, E un B grupas vitamīni,tomēr ar aknām savā ēdienkartē nevajadzētu pārspīlēt, jo tajās ir  daudz holesterīna.

Aknu ABC

Vistas aknas. Ne viens vien gardēdis vistas aknas uzskata par delikatesi, taču tās rūpīgi jānotīra pirms gatavošanas, citādi ēdiens var iznākt rūgts. Lai izvairītos no veselības problēmām, vistas aknas vēlams iegādāties tikai no drošiem avotiem un pagatavot tik drīz, cik vien iespējams. Piemērotas cepšanai uz pannas, pastētes, frikadeļu gatavošanai, desu pildīšanai. Ļoti labi garšo ar ceptiem sīpoliem vai sautētu ābolu gabaliņiem.

Cūkas aknas. Tumšbrūnā vai sarkanīgi brūnā krāsā, viegli porainas, ar nedaudz specifisku piegaršu. Tā reizēm samazinās pēc mērcēšanas pienā; arī aknu tekstūra kļūst maigāka. Piemērotas cepšanai uz pannas un krāsnī, grilēšanai, bet it sevišķi – pastētēm.

Liellopa aknas. Tumši sarkanbrūnas, ar izteiktu paasu, pat rūgtenu garšu. Ir gardēži, kam tās pat ļoti patīk, jo ar to atšķiras no citiem subproduktiem. Ja šī piegarša traucē, aknas pirms gatavošanas var dažas stundas mērcēt pienā. Piemērotas grilēšanai, cepšanai uz pannas, klimpu gatavošanai.

Teļa aknas. Gaiši brūnā tonī, gludas, garša – ļoti maiga. Lielākus gabalus vēlams sagriezt strēmelītēs, pretējā gadījumā aknas gatavošanas laikā kļūs sīkstas un nebūs garšīgas.  Piemērotas cepšanai uz pannas, krāsnī, arī fritēšanai un sautēšanai. Teļa aknas izmanto arī aknu desu pildījumiem, pastētēm, no tām gatavo aknu klimpas un pildījumus pīrādziņiem.

Jēra aknas. Gluži tāpat kā gaļai, arī aknām piemīt jēram raksturīgā garša (nekādā ziņā nejaukt ar aitas gaļas aromātu!), tāpēc tās, iespējams, vairāk garšos jēra gaļas cienītājiem. Piemērotas cepšanai uz pannas, grilēšanai, vārīšanai, šmorēšanai.



Kas jāzina, lai pagatavotu garšīgus aknu ēdienus?

  • Aknas vispirms rūpīgi jānotīra no plēvēm un cīpslām.
  • Aknas vislabāk garšo ceptas, grilētas, pastētēs un salātos.
  • Ja aknas cep, visgardākās tās sanāks, ceptas sviestā. Aknas nedrīkst cept ne pārāk ilgi, ne pārāk strauji, jo tad tās kļūs sausas un arī bezgaršīgas.
  • Ja aknas cep uz iesmiņa, labāk izmantot samērcētus koka iesmiņus, nevis metāla, jo metāls pārāk sakarst un aknas kļūst cietas.
  • Aknām sāli pārkaisa pēc cepšanas, jo sāls izvelk šķidrumu un aknas kļūst sausas. Arī tad, ja aknas apviļā miltos vai rīvmaizē, sāli vēlams uzkaisīt pēc cepšanas.
  • Pienā mērcētas aknas var uzreiz likt karstās taukvielās pannā, bet var arī ļoti viegli apviļāt miltos un tad cept.

Kvalitatīvas aknas ir gludas, viegli spīdīgas un sarkanbrūnā krāsā. Arī griezuma vietas ir gludas un mitras, savukārt aromāts – patīkams. Aknas var mērcēt pienā, jo piens izvelk rūgto garšu un aknas kļūst maigākas. Ja plāno gatavot liellopa aknas, tās pēc sagriešanas gabaliņos un aknu plēvītes noņemšanas izmērcē pienā vismaz stundu (ja aknas gribas ļoti mīkstas, var pat pienā atstāt uz nakti).


Lai aknas nebūtu cietas, cep tās vien pāris minūtes labi uzkarsētā pannā. Saceptās aknas pēc tam var pasutināt katlā, klāt pievienojot, piemēram, sīpolus un krējumu. Lai aknām piešķirtu garšu, pievieno garšvielas vien tad, kad aknas jau ir uz pannas – aknu gabaliņus apkaisa ar sāls un maltu piparu maisījumu.

Garšvielas aknām: pipari,  majorāns, raudene, rozmarīns, estragons, timiāns, ķiploki, kadiķogas.

Klasiskā aknu pastēte

Sastāvdaļas:
  • 250g teļa vai cūku aknu
  • 50 g žāvēta speķa
  • 25g notīrītu garšsakņu (sīpols, pētersīļa vai selerijas sakne, burkāna šķēle)
  • 50g sviests
  • pipari, lauru lapa,
  • sāls
  • citronu sula
  • rīvēts muskatrieksts

Klasiskā aknu pastēte

Pagatavošana:
  1. Aknām atdali plēvi, tās sagriez gabaliņos. Speķi sagriez smalkos gabaliņos un katliņā apcep. Pievieno aknas un arī apcep.
  2. Pielej nedaudz ūdens vai buljona, pievieno garšsaknes, laurlapu, piparus un sāli un kādu brīdi pasautē. Pārbaudi aknu gatavības pakāpi šādi: pārgriez gabaliņu uz pusēm, ja tas zaudējis sārto toni, tad jābeidz vārīt.
  3. Aknas kopā ar speķi 2–3 reizes samal gaļasmašīnā. Ja gribi vēl viendabīgāku konsistenci, izberz caur sietiņu.
  4. Pievieno šķidrumu no katla, citronu sulu, muskatriekstu un saputo.


Grilētas vistu aknas ar bekonu

Grilētas vistu aknas ar bekonu

  1. Vistu aknas, nomazgā, pārkaisa ar sāli un pipariem (vislabāk piecu piparu maisījumu). Atstāj uz minūtēm 30. 
  2. Ietin vistu akniņas bekona šķēlē (maksimāli plānā) un liek uz iepriekš ūdenī izmērcētiem koka iesmiņiem. Grilē, līdz bekons kraukšķīgs un akniņas izcepušās.

Vistu aknas ar bekonu

*ja aknas pirms grilēšanas neietin bekona šķēlītē, tad izceptas aknas būs sausas.



Nav komentāru: