25.01.17

Mājās gatavoti Tortilja plāceņi

Tortilja (spāņu: tortilla) ir maizes paveids, plaši izplatīts kā ikdienas ēdiens Meksikā un ASV dienvidos, kā meksikāņu virtuves sastāvdaļa — citur pasaulē. Gatavo no neraudzētas kukurūzas vai kviešu miltu mīklas. Cep vai nu kā plāceņus (galvenokārt no kviešu miltu mīklas) vai čipsus (no kukurūzas miltu mīklas).

Izmanto dažādu meksikāņu ēdienu pagatavošanai, tortiljā ievīstot dažādus ingredientus (gaļu, dārzeņus, olas, zivis, sieru, gvakamoli u.c. — burito, tako, enčilada, fahita u.c.). Čipsus izmanto galvenokārt kā piedevu dažādiem ēdieniem (chili con carne) maizes vietā. Tortiljas izmanto arī dažādu citu ēdienu (kanapē, ruletes, sendviča) pagatavošanai.

Centrālamerikas indiāņi tortiljas no kukurūzas miltiem cepuši jau kopš seniem laikiem un navatlu valodā to nosaukums ir tlaškalji (tlaxcalli).

Mūsdienu nosaukuma izcelsme saistāma ar spāņu konkistadoriem, kuriem šie plāceņi atgādināja omletes, ko Spānijā apzīmē ar vārdu tortilla.

Ja iemācīsies tortilju plāceņus pagatavot mājās, tad vienmēr varēsi turēt saldētavā vai ledusskapī pāris iepakojumus šī universālā produkta, kas lieti noderēs, lai ātri pagatavotu gardas un daudzveidīgas maltītes.

10 tortilja plāceņu pagatavošanai 

Tortilja plāceņi

Sastāvdaļas:

  • 250 g kviešu miltu
  • 1,5 tjk. sāls;
  • 3 ēd,k, augu eļļas;
  • 240 ml ūdens.

Pagatavošana

  1. Bļodā iesijā miltus, pievieno sāli un iemaisi.
  2. Pievieno ūdeni, eļļu un maisi, līdz iegūsti elastīgu mīklu.
  3. Sadali mīklu 8–10 vienādās bumbiņās.
  4. Pārkaisi darba virsmu ar miltiem, izrullē katru mīklas bumbiņu 15–17 cm diametrā. Ja vēlies, lai tortiļu malas ir nevainojami līdzenas, tad, izmantojot attiecīga izmēra šķīvi vai bļodiņu, ar nazi nogriez liekās mīklas maliņas.
  5. Kārtīgi uzkarsē čuguna vai citu pannu ar biezu apakšu. Apcep katru plāceni sausā pannā aptuveni minūti no katras puses.
  6. Pildi plāceņus ar sev tīkamiem pildījumiem un pasniedz siltus.

Tortilju plāceņu uzglabāšana un atkārtota sildīšana

  • Ja vēlies plāceņus uzglabāt, atdzesē tos, ievieto vairākkārt aiztaisāmā plastmasas maisiņā un uzglabā ledusskapī vai saldētavā.
  • Kad vēlies izmantot plāceņus, ietin tos folijā un aptuveni 5 minūtes uzsildi līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī.
  • Tortilju plāceņus vari uzsildīt arī mikroviļņu krāsnī, ietinot samitrinātā papīra dvielī.





Izmantot gan vakariņu pagatavošanai, pildot tortiljas ar gaļu, kraukšķīgiem dārzeņiem un mērci vai izmantojot kā pamatni ātrās picas pagatavošanai.

Darba ballītei no tām vari pagatavot gardas uzkodas, piemēram, siera salātu vai kūpināta laša rullīšus, bet bērni priecāsies par tortilju plāceņos ievīstītiem ceptiem banāniem ar putukrējumu.



Nav komentāru: