23.02.17

Mājās gatavoti Sibīrijas pelmeņi

Pelmeņi ir neraudzētas mīklas izstrādājums ar pildījumu. Pagatavo no kviešu miltiem, pievienojot olu, sāli un garšvielas, plāni izrullējot. Pildījumam izmanto gaļu (cūkgaļu, liellopa gaļu, aitas gaļu, vistu; nereti izmanto arī žāvētu gaļu, zivi, medījumus, retāk kartupeļus, kāpostus, augļus, sēnes u.c.); pildījumam jābūt ap 50% no izstrādājuma tilpuma.

Uzglabā saldētā veidā. Pagatavo vārot ūdenī vai buljonā līdz uzpeldēšanai, turpinot vārīt 2—3 minūtes; nereti apcep vai nu pēc vārīšanas vai saldētus; var pagatavot arī tvaicējot. Pasniedz ar skābo krējumu, etiķi, sinepēm, mārrutkiem pēc gaumes.

Pelmeņu nosaukums aizgūts no krievu valodas пельмени, kurā tas savukārt ienācis no komiešu valodas nosaukuma пельнянь — ‘maizes auss’.

Mīklai:


  • 2 olas
  • 180 ml ūdens
  • 1 šķipsniņa sāls
  • aptuveni 1 kg miltu

Pildījumam:
  • 600 g jauktas maltās gaļas (cūkas, liellopa, teļa)
  • 1/2 glāze piena
  • sāls, svaigi malti melnie pipari
  • 1 liels sīpols
Sibīrijas pelmeņi

Pagatavošana:

  • Glāzē iesit abas olas un pievieno ūdeni. Nedaudz samaisi ar dakšiņu.
  • Lielā bļodā iesijā miltus, vidū izveido bedrīti un tajā ielej olas ar ūdeni. Sākot no vidus, jauc miltus olu un ūdens masā. Kad šķiet, ka milti vairs nejaucas, mīklas pikuci izgāz uz galda.
  • Turpini mīcīt un spaidīt mīklu. Vislabāk to atspiest ar plaukstas pamatni. Mīklu mīci diezgan ilgi, līdz tā kļūst viendabīga, gluda un spīdīga. Gatavību pārbaudi, tajā iespiežot ar pirkstu. Mīklai jābūt elastīgai, lai pēc iespiešanas tā nedaudz paceltos uz augšu.
  • No mīklas izveido garenu kukulīti un sagriez 5 daļās. Katru daļu izrullē tievā desiņā un sagriez 2-2,5 cm garos gabaliņos. Katru gabaliņu ar pirkstiem saplacini un plāni izrullē.
  • Notīri sīpolu, bļodā uz smalkās dārzeņu rīves sarīvē. Pievieno malto gaļu un sajauc, pieber sāli un piparus un iejauc gaļā. Gaļu vēlreiz izmal gaļas maļamajā mašīnā.
  • Pievieno pienu un samīci viendabīgu masu. Kad šķiet, ka gaļa samīcīta, nogaršo, vai pietiek sāls un pipari.
  • Uz katra mīklas aplīša liec gaļas pildījumu un pārloki mīklas aplīti uz pusēm. Rūpīgi saspied kopā maliņas, lai pelmenis līdzinās speķa pīrādziņam. Tad savieno pīrādziņa galus, pārliekot vienu pāri otram un saspied tos kopā - veidojas mazi apaļi pelmenīši.



Uz katra mīklas aplīša liec gaļas pildījumu un pārloki mīklas aplīti uz pusēm.


Atceries!
  • Katru mīklas pikuci vari izrullēt ar rulli plānu un tad ar glāzi izspiest ripulīšus.
  • Ja mīkla ir par stingru, samērcē rokas ūdenī un pamīci mīklu. Tā vari atkārtot, līdz mīkla kļūst pietiekami elastīga. Laba mīkla ir tāda, kas nelīp pie rokām un plāni izrullēta neplīst.


Ko darīt tālāk?

* Vāri uzreiz. Pa vienam met tos verdošā ūdenī, kam pievienoti piparu graudi un lauru lapa. Pelmeņus vari vārīt buljonā, tad būs pelmeņu zupa. Ar ko ēst? Ar skābo krējumu, ar sinepēm vai mārrutkiem.

* Sasaldē. Ja pelmeņus gribi saglabāt, saliec tos vienā kārtā uz koka dēlīša, kas pārkaisīts ar plānu miltu kārtiņu, un liec uz stundu ledusskapī. Sastingušos pelmeņus saliec kārbiņās vai pārtikas maisiņos un sasaldē. Vārot tos neatlaidini, bet met pa vienam verdošā ūdenī un vāri, līdz visi ir uzpeldējuši, tad pakarsē uz mazas uguns vēl 3-5 minūtes.

* Ja paliek pāri... Parasti ir grūti precīzi noteikt mīklas un pildījuma attiecību, un visbiežāk kaut kas paliek pāri. No mīklas vari pagatavot mājas nūdeles. Mīklu viegli pārkaisi ar miltiem un sarullē, tad ar nazi sagriez šaurās ripiņās, kuras atritinot iegūsi garas un tievas nūdeles. Tās vari vārīt buljonā uzreiz, sasaldēt, tāpat kā pelmeņus, vai izkaltēt. No pāri palikušās gaļas izveido mazas frikadelītes un novāri buljonā.

Avots: Kasjauns.lv.



Nav komentāru: