Bulgurs - veselīgākie putraimi, kas nodrošina ilgu sāta sajūtu. Pēc maltītes, kurā iekļauts bulgurs, cilvēkam ir labas darbspējas, turklāt šis produkts ir ļoti piemērots tiem, kuri ievēro diētu, uzsver uztura speciālisti.
Viena porcija jeb 25 grami nepagatavota bulgura var nodrošināt 20% no dienā uzņemamās šķiedrvielu devas.
Kā zināms, šķiedrvielas nepieciešamas, lai veicinātu zarnu motoriku, izvadītu toksiskas vielas, pasargātu no žultsakmeņiem, sirds slimībām, diabēta un pat no ļaundabīgo audzēju attīstības.
Viena porcija jeb 25 grami nepagatavota bulgura var nodrošināt 20% no dienā uzņemamās šķiedrvielu devas.
Kā zināms, šķiedrvielas nepieciešamas, lai veicinātu zarnu motoriku, izvadītu toksiskas vielas, pasargātu no žultsakmeņiem, sirds slimībām, diabēta un pat no ļaundabīgo audzēju attīstības.
![]() |
Bulgurs - veselīgākie putraimi, kas nodrošina ilgu sāta sajūtu |
Pareizi pagatavotam Bulguram raksturīga riekstu smarža, garša un viegla konsistence. To var arī apcept sviestā, tad aromāts būs izteiktāks.
KĀ BULGURU PAREIZI PAGATAVOT?
- Lai pagatavotu Bulguru, izmanto uz pusi vairāk ūdens, nekā ir Bulgura, mērot uz svara. To var vārīt uzreiz vai iepriekš izmērcēt un tad tvaicēt.
- Ja vāra, tad graudiem virsū lej karstu ūdeni vai buljonu un aizvākotā katlā vāra apmēram 10–30 minūšu (atkarībā no Bulgura izmēra).
- Ja graudus iepriekš mērcē, tad pārlej vēsu ūdeni un ļauj tiem mērcēties visu nakti. Var darīt arī tā: pārlej ar karstu ūdeni un mērcē 30 minūtes.
- Pareizi pagatavots Bulgurs arī pēc atkārtotas sildīšanas vai ilgas uzglabāšanas visu laiku būs irdens un stingrs.
- Ja pēc pagatavošanas katlā vēl ir šķidrums, Bulgurs turpina uzbriest, tāpēc gatavojot izmanto lielāku katlu.
- Pagatavots Bulgurs var stāvēt ledusskapī, un vēlāk to izmanto pēc vajadzības. Ilgāku laiku to var uzglabāt arī saldētavā.
RECEPTES
Tabulē salāti
![]() |
Tabulē salāti |
Paši populārākie salāti, kuros izmanto Bulguru, ir austrumu salāti Tabulē.
Galvenā sastāvdaļa ir Bulgurs un sasmalcināti pētersīļi. Tiem var pievienot piparmētru, tomātus, sīpolus, garšvielas. Aizdaram izmanto citrona sulu un olīveļļu, pasniedz kopā ar Pitas maizi.
![]() |
Tabulē salātu sastāvdaļas |
Sastāvdaļas:
- 150g Bulgura putraimi,
- 2 tomāti,
- 2 gurķi,
- 1 sīpols,(var arī nepievienot)
- 1 ēd.k. sasmalcinātu piparmētru,
- 2 ēd.k. sasmalcinātu pētersīļu.
Mērcei:
- 2 ķiploka daiviņas,
- 5 ēd.k. olīveļļas,
- citrons,
- sāls, pipari.
![]() |
Tabulē salātu pagatavošana |
Pagatavošana:
Pirms gatavošanas, Bulguru vēlams izmērcēt aukstā ūdenī, lai saīsinātu vārīšanas laiku un lai tas nepārvērstos putrā. Jāvāra uz lēnas uguns 15 minūtes, pēc tam atstāj to katliņā ar vāku vēl 15 minūtes. Proporcija Bulgurs : ūdens = 1 : 2 (1 glāze Bulgura, 2 glāzes ūdens).
Mērci gatavo stundu iepriekš. Ķiploku pārgriež uz pusēm, pārlej ar eļļu, citrona sulu, uzkaisa sāli, piparus. Visu sajauc, ielej burkā, aiztaisa ar vāku un uz stundu noliek.
Traukā liek novārītu Bulguru. Smalki sagriež gurķus, tomātus, sīpolu, pieliek pētersīļus un piparmētru. Pārlej ar mērci, sajauc, traukam uzliek vāku vai pārtikas plēvi un uz 2 stundām liek ledusskapī, lai savelkas.
Bulgurs ar Fetas sieru
Sastāvdaļas
- 500g dārzeņi ( brokoļi, puķu kāposti, burkāni, kukurūza)
- 400 ml Dārzeņu buljons,
- 300 g Bulgura putraimi.
- 1 gab. vidēja lieluma sīpols,
- 1 daiviņa Ķiploks,
- 200g Feta siers,
- 3 zariņi Rozmarīns,
- 3 nelieli zariņi Timiāns,
- 250 ml konservēti tomāti,
- 2-3 ēd. k. Olīveļļa
![]() |
Bulgurs ar Fetas sieru |
Pagatavošana:
Katliņā apcep sīki sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus, tad pievieno Bulguru un visu turpina cept apmēram vienu minūti.
Pārlej ar dārzeņu buljonu un gatavo atbilstoši norādījumiem uz paciņas ( parasti 10 – 15 minūtes).
Sagriež dārzeņus nelielos gabaliņos un tvaicē 5 – 6 minūtes.
Kad Bulgura putraimi izvārīti, tiem pievieno konservētos tomātus ar visu sulu un karsē vēl kādas 5– 8 minūtes.
Pievieno tvaicētos dārzeņus, parupji sakapātus garšaugus, visu katliņa saturu labi izmaisa.
Pirms pasniegšanas pievieno gabaliņos sagrieztu Fetas sieru, pārslaka ar olīveļļu un pasniedz.
Bulgurs ar tomātiem libāņu gaumē
Sastāvdaļas:
- 1 glāze Bulgura putraimu,
- 1.5 glāzes dārzeņu vai vistas buljona,
- 1 glāze sakapāta tomāta vai glāze tomātu sulas,
- 1 /3 glāzes olīveļļas
- 1 sīpols, (sasmalcināts)
- 2 ķiploka daiviņas, *sasmalcinātas,
- 1 tējk. svaiga vai kaltēta bazilika,
- 1 tējk. medus,
- 1 tējk. tomātu pastas,
- Sāls un pipari pēc garšas.
- Kajenās pipari (ja vēlas asāku)
- 2 tējk. sasmalcināta pētersīļa zaļumu,
![]() |
Bulgurs ar tomātiem libāņu gaumē |
Pagatavošana:
- Katliņā sakarsē olīveļļu (uz vidējas uguns),
- Pievieno sīpolu un cep kamēr tas kļuvis viegli zeltains, tad pievieno ķiploku un cep vēl apmēram 2 minūtes,
- Pievieno tomātus vai tomātu sulu un baziliku, turpina cept apmēram 2 minūtes, tad
- Pievieno Bulgura putraimus, (tiem jābūt nosegtiem ar šķidrumu), pievieno 1,5 gāzes dārzeņu buljona, turpina sautēt zem vāka apmēram 5 minūtes,
- Pievieno tomātu pastu, medu, sāli, piparus un Kajēnas piparus, un turpina sautēt līdz Bulgura putraimi ir mīksti un šķidrums uzsūcies, (apmēram 20 minūtes), ja putraimiem par maz šķidruma tad to var papildināt ar karstu ūdeni,
- Kad sautējums gatavs, katliņu noņem no plīts un atstāj uz apmēram 10 minūtēm.
- Pasniedzot ēdienu pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļa zaļumiem.
![]() |
Bulgura putraimi |
Bulgurs tiek gatavots, apstrādājot cieto kviešu graudus - attīrot, tvaicējot, žāvējot un samaļot īpašās akmens dzirnavās. Kas svarīgi, šīs apstrādes laikā Bulgurs nezaudē graudos esošos vitamīnus.
Uzturvērtība:
100 g sausa Bulgura ir apmēram 360 kilokaloriju,
- 12,5 g olbaltumvielu,
- 8 g šķiedrvielu,
- 69 g ogļhidrātu, tajā skaitā 0,8 g cukuru,
- 1,75 g tauku, tajā skaitā 0,2 g piesātināto taukskābju.
Reizēm Bulguru mēdz aizvietot ar Kuskusu (Cous-cous).
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru