03.06.17

Grūbu sautējums

Grūbas izvada no organisma zarnu traktā esošās šlakvielas, adsorbē toksīnus, kas uzkrājušies zarnu patogēnas mikrofloras nosacījumos dzīves laikā.

Grūbas ir tipisks seno latviešu ēdiens. Grūbas var izmantot gan putrās, gan zupās, ļoti garšīgs sanāk grūbu risoto. Garšīgu grūbu biezputru izvārīt nav nemaz tik vienkārši un ātri, jo grūbas ir jāmērcē iepriekš vismaz 2h un vairakkārt jānokāš ūdens, lai nesanāk pelēka netīra masa.

Grūbas ir bagātīgs vitamīnu un minerālvielu avots. Grūbās esošās augu olbaltumvielas, apvienojot ar papildus pārtikas grupu produktu olbaltumvielām, sniedz vērtīgu uzturvielu devu. 100 g grūbu enerģētiskā vērtība sastāda 324 kalorijas, kas ir aptuveni piektā daļa no nepieciešamās dienas devas. Grūbas ir arī labas ādai, jo grūbās esošās vielas veicina kolagēna veidošanos organismā, kas ir ļoti svarīga viela ādas veselībai un novecošanās aizkavēšanai.

Tāpat grūbās atrodamas tādas svarīgas uzturvielas kā mangāns, selēns, dzelzs. Amerikā aprēķināts, ka krūzīte grūbu sniedz cilvēkam 12% no Amerikā rekomendētā ikdienas dzelzs daudzuma, 24% diētisko šķiedru.

Grūbas
Grūbas - Nolobīti, veseli vai šķelti miežu graudi.

Sastāvdaļas:

  • • 350- 400g malta vistas gaļa (var aizvietot ar cūkgaļu/liellopa/jēra/tītara gaļu)
    • 200g grūbas
    • 3 bundžiņas  sasmalcinātu organisko tomātu savā sulā
    • 3 paprikas
    • 3 seleriju kāti
    • 2  lieli burkāni
    • 2 ķiploku daiviņas
    • 1 liels sīpols
    • Sāls
    • Melnie pipari
    • Šķipsniņa kajēnas piparu
    • Saldās paprikas pulveris
    • 1 tējk. olīveļļa
    •  lauru lapas
Grūbu sautējums

Pagatavošana:

  1. Iepriekš izmērcētus grūbu putraimus (aptuveni 2 stundas), noskalo aukstā ūdenī vairākas reizes un liek vārīties uz lēnas uguns.
  2. Smalki sagriež sīpolu, selerijas, papriku, burkānu sarīvē.
  3. Pannu liek uz vidējas uguns, pieliek 1 tējk. olīveļļas. Vispirms pievieno sīpolus un sautē kamēr gaiši brūni, tad pievieno burkānus, papriku, seleriju un visu kārtīgi samaisa. Pievieno malto gaļu un sāli, visu kārtīgi samaisa, liek virsū vāku un sautē 5 minūtes ik pa 1 minūtei dārzeņus apmaisot.
  4. Pievieno garšvielas, tomātus savā sulā, ķiplokus un visu kārtīgi samaisa. Uzliek vāku un sautē uz lēnas uguns 10 līdz 15 min.
  5. Pievieno grūbas un visu kārīgi samaisa. Uzliek vāku un turpina sautēt vēl 5 minūtes.
Grūbas var aizvietot ar brūnajiem rīsiem.
Pagatavošana:65-70 min.

Nav komentāru: