20.02.10

Kūkas "Vecrīga"


Nepieciešams mīklai:
  • 125 ml piena
  • 125 ml ūdens
  • 100 g sviesta
  • pustējkarote sāls
  • 1 tējkarote cukura
  • 150 g miltu
  • 4 olas


Biezpiena krēmam:
  • 600 g biezpiena /ņēmu 9% pilnpiena biezpienu/
  • 500 ml saldā krējuma (35%)
  • 150 g pūdercukura (pēc garšas)
  • pustējkarote rīvēta citrona miziņa /aizvietoju ar nepilnu tējkaroti citrona miziņas aromatizatora/
  • Vaniļas cukurs pāris tējkarotes


Pagatavošana:

(Plaucētās mīklas recepte)

  1. Katliņā lej ūdeni, pienu, pievieno sviestu, sāli un cukuru. Uz mazas uguns karsē līdz sviests izkusis un piens sāk vārīties. Iesijā miltus un kārtīgi maisa, līdz masa sagājusi viendabīgā mīklā un atlēkusi no katliņa malām. Uguni izslēdz un mīklu atstāj atdzist. Kad tā atdzisusi, pa vienai iesit olas un maisa. Mīklai jāsanāk gludai un spīdīgai, pēc konsistences līdzīgai vārītam krēmam. 
  2. Uz plātī ieklāta cepampapīra ar konditorejas maisiņu ne pārāk tuvu vienu otrai spiež mazas kūciņas /ja maisiņa nav, tad mīklu uz cepampapīra liek ar karoti/. (cepoties tās krietni palielināsies apjomā)
  3. Plāti liek iepriekš līdz 200 C uzkarsētā cepeškrāsnī un cep ~20 minūtes. 
  4. Krēma pagatavošanai biezpienu samaļ /vai izberž caur sietu/. Saldo krējumu, pūdercukuru un citrona miziņu sakuļ stingrās putās. Mikseri noregulē uz vismazāko ātrumu un, turpinot kult, pamazām pievieno biezpienu.
  5. Atdzisušām kūciņām nogriež micīti /visērtāk to izdarīt ar speciālo maizes nazi/ un pilda ar biezpiena krēmu. Krēma pildīšanai var izmantot arī konditorejas maisiņu. Ja kūciņas pilda pirms pasniegšanas, tās būs kraukšķīgas. Bet, ja labāk garšo mīkstākas - tad ar biezpiena krēmu jāpilda kādu laiku iepriekš. 
  6. Pasniedzot kūciņas var pārkaisīt ar pūdercukuru.

SVARĪGI - pirmās 15 minūtes cepeškrāsni atvērt nedrīkst. kūkām jāizcepas brūnām, sausām, stingrām.

 Vecrīgām- pamatnītē ar nazīti izveido  caurumiņus, tad ar konditorejas uzgali iepilda biezpiena pildījumu. Ja iecerēts sāļais pildījums, tad  pamatnīti neaiztiek, bet nogriež augšpusē vāciņus. Pēc šādas apstrādes kūkas vēlams apžāvēt cepeškrāsnī aptuveni 5 minūtes.

Plaucētās mīklas bumbiņas lietojamas ne vien iemīļotajām un ierastajām Vecrīgām, bet arī ļoti daudziem citiem pildījumiem - sāļiem salātiem (ideāli ar siera salātiem, garneļu salātiem u.c.)

Recepte: http://solomajai.blogspot.ie



Nav komentāru: