Rakletes aparāts ir speciāla sildierīce, kurā var kausēt rakletes sieru. Kausēta raklete, pārlieta pār vārītiem kartupeļiem, ir raksturīgs Alpu ganu ēdiens.
Piedzīvojums būs šo ēdienu pasniegt no rakletes grila (kas nu jau ir nopērkams arī Latvijā).
Rakletes grils ir neliels galda grils ar speciālām siera kausēšanas lāpstiņām, grila virspusē var pasildīt kartupeļus un citus dārzeņus, bet lāpstiņās izkausēt sieru.
Mana rakletes grila manuālī rakstīts, ka bez rakletes siera šim nolūkam var izmantot arī Appenzeller un Tilsit sierus.
Kartupeļiem arī iesaka smalkas šķirnes, kā Bintje, Charlotte or Raclette, bet ticiet man, derēs jebkuri mūsu veikalos nopērkamie. Un savukārt tiem kas nepiekrīt minimālismam, bez tradicionāliem sīpoliem un gurķiem, galdā ar izkusušo sieru var celt olīvas un jebkādus citus dārzeņus, šķiņķi, ceptu gaļu un visu ko varat iedomāties notiesāt kopā ar sieru.
Tradicionāli šo ēdienu ēd ar vārītiem vai apceptiem kartupeļiem, marinētiem sīpoliem un mazajiem pipargurķīšiem. Raklete tiek uzskatīta par visiemīļotāko šveiciešu nacionālo ēdienu.Tiek novārīti kartupeļi un izkārtoti uz šķīvja.
Foto: Kausēts Rakletes siers ar kartupeļiem |
Sagriežam rakletes sieru kārtīgās šķēlēs un izkausējot to pārlej vārītiem kartupeļiem, nedaudz apber ar dillēm un voilā – Šveices Alpi tavās mājās. Tas ir diezgan sāļš ar spēcīgu garšu un vēl spēcīgāku smaržu.
Starp citu, lai arī cik tas būtu dīvaini, bērniem šis ēdiens ļoti garšo, jo visa tā ņemšanās ar kausēšanu ir gana interesanta.
Stone Raclette Grill
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru