Pamatam vajadzīgs:
- 150g mīksta sviesta,
- 20g baltā cukura,
- 20g brūnā cukura,
- mazliet vaniļas ekstrakta,
- 150g miltu,
- 30g rīsu miltu (vai maltu rīsu) vai mannas;
Pildījums:
- 1,5 kārbas kondensētā piena ar cukuru,
- 5-6 banāni (atkarībā no lieluma),
- 400ml saldā krējuma (ļoti ieteicams lauku saldais krējums, ko var atšķaidīt ar veikalā nopērkamo),
- 1 tējk. šķīstošas kafijas,
- 1 ēdk. cukura.
1. Vispirms
sagatavo karameļu pildījumu. Novāri kondensēto pienu (vislabāk darīt to jau
iepriekšējā dienā) – ieliec divas kārbas ar kondensēto pienu pietiekami lielā
katlā un pārlej ar ūdeni tā, lai tas kārbas pilnībā nosegtu. Uzliec vāku, uzvāri
un uz mazas uguns vāri aptuveni trēs stundas, ik pa laikam uzmanot, lai katlā
pietiktu ūdens. Protams, vari izmantot arī veikalā nopērkamo versiju.
2. Kūkas
pamatam sakul sviestu ar abiem cukuriem un vaniļas ekstaktu. Izsijā un pievieno
miltus un rīsu miltus vai mannu, samaisi. Ja ir laiks, noliec ledusskapī uz 30
minūtēm vai ilgāk (arī mīklu pagatavot un izcept vari jau iepriekšējā dienā).
3. Uzkarsē
cepeškrāsni līdz 140 grādiem. veidni ar noņemamu apakšu (ap 24cm diametrā)
iezied ar sviestu un izkaisi ar miltiem vai arī izlāj ar cepamo papīru. Ieliec
mīklu veidnē un ar rokām piespaidi veidnes apakšā (ja nepieciešams, rokas
nedaudz pamērcē miltos). Sadursti mīklu ar dakšiņu. Liec Veidni ar mīklu
cepeškrāsnī un cep 40-50 minūtas, līdz tā gaiši zeltaini brūna. Izņem no
cepeškrāsns un atdzesē.
4. Īsi pirms
kūkas pasniegšanas, liec to kopā. Uz pamata uzzied no kondensētā piena izvārīto
karameli (būs vajadzīgs ap pusotras kārbas, atlikušo vari izmantot dekorēšanai
vai līdz vienai nedēļai uzglabāt ledusskapī pārliktu nemetāla traukā). virsū
kārto nomizotus un šķēlēs sagrieztus banānus, izšķīdini kafiju vienā ēdamkarotē
karsta ūdens, atdzesē. Saputo saldo krējumu ar cukuru, veigās pievieno
izšķīdināto kafiju. Liec putkrējumu uz banāniem, ja vēlies, dekorē ar atlikušo
karameli un banānu šķēlītēm unpasniedz, vēlams, ar rūgtu kafiju.
10-12 gabaliņi
3,5 stundas sagatavošanai
Info: http://laumate.wordpress.com/2010/09/28/bananu-karamelu-kuka/
2. variants
Smilšu mīklai:
300g miltu
200g auksta
sviesta
80g cukura
1/4 tējk. sāls
1 olas dzeltenums
ēdamk. auksta
ūdens
Pildījumam:
3 vai 4 banāni
1 kārba
iebiezinātā piena ar cukuru
50g sviesta
edamk. brūnā
cukura
300g salda krējuma
paciņa vaniļas
cukura
tāfelīte tumšās
šokolādes
Cepam pamatni! Ieber bļodā miltus, gabaliņos
sagrieztu sviestu, cukuru un sāli, līdz izveidojās rupjai rīvmaizei līdzīgas
drupatas. Tad pievieno ēdamkaroti auksta ūdens un olas dzeltenumu, un samīca
viendabīgu mīklu. To saveļ bumbā un uz 10min ieliek ledusskapī. Ņem laukā un
klāj veidnē, ta lai visas sānu maliņas būtu noklātas. Kad tas ir darīts, ar
dakšiņu izdur caurumus pamatnei. Pārklāj ar cepamo papīru, kuru piespiež pie
mīklas, lai tā neapdeg un liek cepeškrāsnī uz 15-20 min 180°C grādiem cepties.
Mīklu atdzesē. Var ņemt laukā no veidnes, bet es atstāju iekšā.
Pildījumam! Pannā izkausē sviestu, pievieno
brūno cukuru. Karsē līdz cukurs ir izkusis. Nogriez uguni uz mazāku liesmu un
pievieno iebiezināto pienu. Lēnām karsē 10-15min, nepartraukti maisot. Karamele
ir gatava, kad piens kļūst gaiši brūns, ir nedaudz sabiezējis un vijīgs.
Nesatraucies ja tas šķiet šķidrs, kad tas sāks atdzist, kļus tvirts kā gotiņkonfektes
pildījums. Karameli lej smilšu mīklas groziņā kamēr karsta, un jāizlīdzina.
Pārrīvē pāri šokolādi, kura tūliņ pat izkusīs.
Noslēgums. Bananus sagriež 1cm biezās, garenās
ripiņās, kārto virs karameles, katru ripiņu viegli piespiežot, lai ta ielīp
karamelē. Saputo saldo krējumu ar paciņu vanilīna cukura, pārklāj bananu kārtai
un izlīdzina. Pa virsu izrīvē šokolādi, lai veidotos skaists dekoriņš un
piedotu kūkai nelielu rūktumiņu.
Tad nu tā lieliskā kūka ir gatava. Kopējais
laiks 1h30min.
Lai pagatavotu pīrāgu 10 cilvēkiem Tev būs vajadzīga 26-27cm veidne.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru