13.11.12

Banānu – karameļu kūka (Banoffee)



Pamatam vajadzīgs:
  1. 150g mīksta sviesta,
  2. 20g baltā cukura,
  3. 20g brūnā cukura,
  4. mazliet vaniļas ekstrakta,
  5. 150g miltu,
  6. 30g rīsu miltu (vai maltu rīsu) vai mannas;


Pildījums:
  1. 1,5 kārbas kondensētā piena ar cukuru,
  2. 5-6 banāni (atkarībā no lieluma),
  3. 400ml saldā krējuma (ļoti ieteicams lauku saldais krējums, ko var atšķaidīt ar veikalā nopērkamo),
  4. 1 tējk. šķīstošas kafijas,
  5. 1 ēdk. cukura.


1. Vispirms sagatavo karameļu pildījumu. Novāri kondensēto pienu (vislabāk darīt to jau iepriekšējā dienā) – ieliec divas kārbas ar kondensēto pienu pietiekami lielā katlā un pārlej ar ūdeni tā, lai tas kārbas pilnībā nosegtu. Uzliec vāku, uzvāri un uz mazas uguns vāri aptuveni trēs stundas, ik pa laikam uzmanot, lai katlā pietiktu ūdens. Protams, vari izmantot arī veikalā nopērkamo versiju.

2. Kūkas pamatam sakul sviestu ar abiem cukuriem un vaniļas ekstaktu. Izsijā un pievieno miltus un rīsu miltus vai mannu, samaisi. Ja ir laiks, noliec ledusskapī uz 30 minūtēm vai ilgāk (arī mīklu pagatavot un izcept vari jau iepriekšējā dienā).

3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 140 grādiem. veidni ar noņemamu apakšu (ap 24cm diametrā) iezied ar sviestu un izkaisi ar miltiem vai arī izlāj ar cepamo papīru. Ieliec mīklu veidnē un ar rokām piespaidi veidnes apakšā (ja nepieciešams, rokas nedaudz pamērcē miltos). Sadursti mīklu ar dakšiņu. Liec Veidni ar mīklu cepeškrāsnī un cep 40-50 minūtas, līdz tā gaiši zeltaini brūna. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē.

4. Īsi pirms kūkas pasniegšanas, liec to kopā. Uz pamata uzzied no kondensētā piena izvārīto karameli (būs vajadzīgs ap pusotras kārbas, atlikušo vari izmantot dekorēšanai vai līdz vienai nedēļai uzglabāt ledusskapī pārliktu nemetāla traukā). virsū kārto nomizotus un šķēlēs sagrieztus banānus, izšķīdini kafiju vienā ēdamkarotē karsta ūdens, atdzesē. Saputo saldo krējumu ar cukuru, veigās pievieno izšķīdināto kafiju. Liec putkrējumu uz banāniem, ja vēlies, dekorē ar atlikušo karameli un banānu šķēlītēm unpasniedz, vēlams, ar rūgtu kafiju.

 10-12 gabaliņi
3,5 stundas sagatavošanai

Recepte: žurnāls “Garšīgs” 2010.gada marta numura 23.lpp.

Info: http://laumate.wordpress.com/2010/09/28/bananu-karamelu-kuka/




2. variants

Smilšu mīklai:
300g miltu
200g auksta sviesta
80g cukura
1/4 tējk. sāls
1 olas dzeltenums
ēdamk. auksta ūdens

Pildījumam:
3 vai 4 banāni
1 kārba iebiezinātā piena ar cukuru
50g sviesta
edamk. brūnā cukura
300g salda krējuma
paciņa vaniļas cukura
tāfelīte tumšās šokolādes

 Cepam pamatni! Ieber bļodā miltus, gabaliņos sagrieztu sviestu, cukuru un sāli, līdz izveidojās rupjai rīvmaizei līdzīgas drupatas. Tad pievieno ēdamkaroti auksta ūdens un olas dzeltenumu, un samīca viendabīgu mīklu. To saveļ bumbā un uz 10min ieliek ledusskapī. Ņem laukā un klāj veidnē, ta lai visas sānu maliņas būtu noklātas. Kad tas ir darīts, ar dakšiņu izdur caurumus pamatnei. Pārklāj ar cepamo papīru, kuru piespiež pie mīklas, lai tā neapdeg un liek cepeškrāsnī uz 15-20 min 180°C grādiem cepties. Mīklu atdzesē. Var ņemt laukā no veidnes, bet es atstāju iekšā.

 Pildījumam! Pannā izkausē sviestu, pievieno brūno cukuru. Karsē līdz cukurs ir izkusis. Nogriez uguni uz mazāku liesmu un pievieno iebiezināto pienu. Lēnām karsē 10-15min, nepartraukti maisot. Karamele ir gatava, kad piens kļūst gaiši brūns, ir nedaudz sabiezējis un vijīgs. Nesatraucies ja tas šķiet šķidrs, kad tas sāks atdzist, kļus tvirts kā gotiņkonfektes pildījums. Karameli lej smilšu mīklas groziņā kamēr karsta, un jāizlīdzina. Pārrīvē pāri šokolādi, kura tūliņ pat izkusīs.

 Noslēgums. Bananus sagriež 1cm biezās, garenās ripiņās, kārto virs karameles, katru ripiņu viegli piespiežot, lai ta ielīp karamelē. Saputo saldo krējumu ar paciņu vanilīna cukura, pārklāj bananu kārtai un izlīdzina. Pa virsu izrīvē šokolādi, lai veidotos skaists dekoriņš un piedotu kūkai nelielu rūktumiņu.

 Tad nu tā lieliskā kūka ir gatava. Kopējais laiks 1h30min.
Lai pagatavotu pīrāgu 10 cilvēkiem Tev būs vajadzīga 26-27cm veidne.



Nav komentāru: