18.11.12

Eklēru gatavošana



Sastāvdaļas mīklai:
  • 250 ml piena
  • 250 ml ūdens
  • 1 tējk. sāls
  • 1 tējk. cukura
  • 250 g miltu
  • 200 g auksta sviesta, sagriezta gabalos
  • 6-7 olas


Krēmam (krēms paredzēts 20 eklēriem):
  • 500 ml piena
  • 5 olu dzeltenumi
  • 1 vaniļas pāksts
  • 100 g cukura
  • 3 ēdk. miltu
  • 3 ēdk. kukurūzas cietes
  • 100 g melnās šokolādes
  • 100 g piena šokolādes


Gatavošana:
1. Gatavo plaucēto mīklu. Katliņā ielej pienu un ūdeni, pievieno sviestu, sāli un cukuru. Visu karsē, līdz masa sāk vārīties. Kad uzmet burbuli, noņem no uguns, pievieno miltus (to ērtāk darīt, ja sākumā miltus izber uz papīra un tad sīkā straumītē pievieno šķidrumam). Atceries, ka, pievienojot miltus, šķidrums ir jāmaisa, lai neveidojas kunkuļi. Kad milti pievienoti, katliņu liec atpakaļ uz plīts un uz mazas uguns maisot vāri vēl minūti. Llgāk gan ne, jo tad mīkla var sanākt par sausu.

2. Pievieno mīklai olas. Noņem katlu no uguns un, intensīvi maisot ar koka karoti, pa vienai pievieno olas. Pirmās piecas liec droši, pārējās lēnām, skatoties, lai mīkla nesanāk par šķidru (tai jābūt tik biezai, lai, paceļot karoti, tā mirkli stāv un tad lēnām noslīd). Ja vēlies, cep uzreiz, ja ne, pārklāj trauku ar plēvi vai ieliec mīklu plastmasas traukā ar stingru vāku un glabā ledusskapī pat trīs dienas.

3. Gatavo krēmu. Aptuveni piecas minūtes puto olu dzeltenumus ar 50 g cukura, kamēr veidojas gaisīga un gaiša masa. Uzmanīgi iejauc izsijātus miltus, kukurūzas cieti un maisi, kamēr masa kļūst viendabīga. Katliņā ielej pienu, pieliec vaniļas pāksti un uz vidējas uguns vāri līdz pirmajam burbulim. Noņem katliņu no uguns. Lēnām lej pienu olu masā, to aktīvi maisot. Kad masa kļūst viendabīga, uzliec katliņu atkal uz vidējas uguns un maisot pavāri vēl divas minūtes. Katliņu noņem, pārklāj krēmu ar pārtikas plēvi un atdzesē. Rūpīgi noslēgtā traukā aukstumā to var glabāt līdz pat trim dienām.

4. lzspied un cep eklērus. Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem. Uz pannas izklāj cepamo papīru, iepildi konditorejas maisiņā ar aptuveni 7 mm platu uzgali mīklu un spied eklērus. Spiežot turi uzgali 45 grādu leņķī pret pannu, spied aptuveni 15 cm garus eklērus, atstājot 5 centimetrus starp tiem. Cep sakarsētā krāsnī 10 minūtes, tad mazliet paver cepeškrāsns durtiņas un cep vēl 15-20 minūtes. Kad eklēri ir skaisti brūngani, tie ir gatavi. Atdzesē.

5. Pildi eklērus. Pildīšanai izmanto tievu uzgali. Iedur to eklērā un spied krēmu. Kad jūti, ka krēms tūlīt sāks nākt ārā, beidz pildīšanu.

6. Glazē eklēru. Ūdens peldē kopā izkausē melno un piena šokolādi un ar karoti pārzied eklēriem, īpaši pildīšanas vietām. Liec vēsumā uz divām stundām, lai sacietē šokolāde un eklēros savelkas garšas.

Aptuveni 40 eklēru.
Gatavošana 10 minūtes mīklai plus 10 minūtes krēmam, plus 1 stunda cepšanai, plus 1 stunda pildīšanai un glazēšanai.

Avots: žurnāls "Labu Apetīti" 


Eklēru torte

Sastāvdaļas krēmam:
  • 400 ml saldais krējums,
  • 250-300 gr skābā krējuma (20-30%),
  • 400 gr siera krēmu (Mascarpone vai Philadelphia vai klasiskais Kārums)
  • 200 gr biezpiens
  • 4-6-8 ēdamkarotes cukura (pēc garšas)
  • 1 desertakarote vaniļas cukura

Foto: Iveta Korsīte
Pagatavošana:
  1. 400 ml saldā krējuma saputojam stingrās putās kopā ar 3-4 ēdamk.cukura.
  2. Pievieno: 250-300 gr skābā krējuma, 400 gr siera krēmu, 200 gr biezpiens,cukuru un vaniļas cukuru. Visu sajauc līdz rodas viendabīga massa.


Gatavojam plaucēto mīklu pēc šī parauga: 

(Plaucētās mīklas recepte)

  1. Katliņā lej ūdeni, pienu, pievieno sviestu, sāli un cukuru. 
  2. Uz mazas uguns karsē līdz sviests izkusis un piens sāk vārīties. 
  3. Iesijā miltus un kārtīgi maisa, līdz masa sagājusi viendabīgā mīklā un atlēkusi no katliņa malām. 
  4. Uguni izslēdz un mīklu atstāj atdzist. 
  5. Kad tā atdzisusi, pa vienai iesit olas un maisa. Mīklai jāsanāk gludai un spīdīgai, pēc konsistences līdzīgai vārītam krēmam. 
  6. Zem cepampapīra liekam šablonu, kur sazīmēti apļi augošā lielumā, tā arī ar konditorejas maisiņu sazīmējam plaucēto mīklu virs cepampapīra.
  7. Cepam 200 - 210 grādu karstā cepeškrāsnī apmēram 30 min līdz brūni. Tā sacepam 3 ''gredzenu '' gabalus. Atdzesējam.
  8. Iegūto krēmu liekam virs izceptiem ''gredzeniem'', pa starpai iekaisam rīvēto šokolādi.
  9. Liekam virsū nākošo ''gredzenu '' kārtu un atkal krēmu. 
  10. Virs krēma varam ielikt piciņas vārītā iebiezinātā piena vai karameļu krēmu. Virsū trešā kārta un atkal krēms.
  11. Nokaisam virsu ar rīvēto šokolādi vai kakao (pēc izvēles)

Foto: Iveta Korsīte



Foto: Iveta Korsīte

Konkrēti šai kūkai tika izmantoti bezglutēna milti, tādēļ cepumu ''gaisa kameriņas'' nav tik lielas kā no kviešu miltiem.

SVARĪGI - pirmās 15 minūtes cepeškrāsni atvērt nedrīkst. Kūkām jāizcepas brūnām, sausām, stingrām.

Autors: Iveta Korsīte, draugiem.lv galerija





Nav komentāru: