Kas gan ir tradicionāla latvieša galds bez štovētiem
skābiem kāpostiem? Vismaz 1 reizi gadā uz Ziemassvētkiem tos
gatavo visi latvieši.
![]() |
Foto: Cūkas stilbiņš |
Sastāvdaļas:
- 1,5kg skābu kāpostu,
- 8 piparu graudiņi,
- ½ žāvēts/kūpināts cūkas stilbiņš bez kaula vai 1 žāvēts/kūpināts cūkas vaidziņš,
- 2 palieli sīpoli, gabaliņš svaigas cūkas gaļas,
- cukurs, sāls,
- sojas mērce (sabrūnināts cukurs)
Pagatavošana:
- Kāpostus pārliek kādā traukā un novērtē to stāvokli. Ja ēvelējums ir rupjš, sagriež kāpostus smalkāk.
- Uz pannas uzlej nedaudz eļļas vai cūku tauku, liek kāpostus pa daļām virsū (man uz pannas “uziet” ½ kg kāpostu). Uz katru daļu liek 1 ēd.kar. cukuru (es lieku farīncukuru- nav tik sīrupaini salds). Ja kāposti ļoti skābi, cukuru var pielikt vairāk. Visu samaisa, sacepina līdz kāposti sāk mainīt krāsu. Pārliek katlā.
- Starp kāpostu kārtām liek lielos gabalos sagrieztu svaigo gaļu un žāvēto, iebirdina piparu graudiņus.
- Uz pannas uzlej pāris glāzes ūdens, novāra pannā palikušo labumu un pārlej kāpostiem. Liek uz mazas uguns zem vāka sautēties.
- Ik pa brīdim apmaisa, jo ātri mēdz piedegt. Ja ūdens ir novārījies, bet kāposti vēl nav gatavi – pielej vēl glāzi.
- Kad kāposti pēc garšas gandrīz gatavi, sagriež kubikos sīpolu, apcep kopā ar tējkaroti cukura, šķipsnu sāls un tējkaroti sojas mērces vai pievieno (sabrūninātu cukuru), liek klāt kāpostiem. Štovē pilnībā mīkstus.
![]() |
http://laade.wordpress.com |
Procesu var atvieglot: liekot čuguna pīlē un
sautējot cepeškrāsnī ~150° karstumā. Tad kāposti īpaši nav jāpieskata. Uz
beigām, kad mīksti, noņem vāku un novāra lieko šķidrumu, lai kāposti būtu
viegli, brūni un irdeni.
Recepte: http://laade.wordpress.com
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru