Ingvera dzimtene Centrālā Āzija un Dienvidāzija. To
audzē tropiskā klimatā. Vērtīga ir ingvera sakne. Ingvera sakne ir garšaugs.
Ingvers ir aromātisks un tam piemīt nedaudz asa, pikanta un viegli dedzinoša
garša.
Kā ārstniecības augs ingvers bija pazīstams tālā pagātnē
un sanskritā tas tulkojas kā „universālas zāles”.
Romiešu aristokrāti ingveru lietoja pie pārēšanās un sliktas dūšas. Ķīniešu
jūrnieki ar ingvera palīdzību cīnījās pret cingu un jūras slimību. Senatnē šo
sakni saistīja arī ar potences palielināšanas spēju.
Ingvers ir spēcīgs antioksidants. Tas samazina holesterīna līmeni asinīs,
stimulē gremošanu un attīra organismu no toksīniem, kuri rodas gremošanas
procesā. Ingvers ir efektīgs līdzeklis vēža profilaksei.
Ingvera tēja ir īsts glābiņš saaukstēšanās gadījumā. Gabaliņu ingvera saknes
smalki sagriež un aplej ar 1 litru verdošu ūdeni. Pēc garšas var pievienot medu
vai kanēli. Tāds dzēriens sasilda, stimulē asinsriti un paaugstina organisma
spēju pretoties infekcijām.
Ingvara sakne satur ēteriskās eļļas, neaizstājamās
aminoskābes, sveķu skābi, cinku, magnēziju, dzelzi, kalciju, kāliju, neitrālos
sveķus, ingvera eļļu, C vitamīnu.
Sakni lietojam uzturā lai vairotu enerģiju un uzlabotu
veselību. Ingvera sakni lieto gan pamatēdienos, gan saldajos ēdienos.
Uzturā to lieto – svaigu, marinētu, kaltētu,sasmalcinātu
pulveri. Kaltētam ingveram ir izteiktāka garša nekā svaigam
ingveram. Ingveru lieto pie marinādēm, pie zupām, pie sautējumiem, pie rīsu
ēdieniem un virkni citiem ēdieniem. Pie suši lietojam marinētu ingveru – ingvers vecina
gremošanu.
Ja ingvers ir kaltēts- tā uzglabāšana ir ne ilgāk kā 1
gadu.
Svaigu ingveru uzglabā ledusskapī ne ilgāk kā 1 mēnesi.
Ingvers palīdz un ārstē: kaulu sāpes, drudzi, nelabumu,
reiboņus, sasitumus, gremošanas traucējumus, depresiju, klepu, saaukstēšanos.
Tas attīra organismu. Ingvers novērš gāzu veidošanos. Ingveru nelieto vakaros,
jo tas piepilda ar enerģiju un možumu. Ingvers paaugstina imunitāti.
Ingvers ieteicams grūtniecēm, tas novērš nelabumu un arī
vemšanu grūtniecības laikā.
Arī artrīta slimniekiem ieteicams ingvers – tam piemīt
gan pretiekaisuma, gan atsāpinošas īpašības. Ingvers ir svīšanu veicinošs
līdzeklis, tas neitralizē toksīnus.
Kad iegādājies ingvera sakni pievērs uzmanību, vai
ingvera sakne ir stingra un nav sakaltusi. Arī iebojājies ingvers – būs
pastiprināti rūgts, nav ieteicams to lietot uzturā.
Rudens nāk ne tikai ar košām lapām, bet ar depresiju,
sagurumu un vēlmi apēst kaut ko neveselīgu. No tā visa mūs var paglābt ingvers.
Pēc vērtīgo vielu sastāva ingvers ir tuvs ķiplokam, tikai tas bez bez
specifiskās smaržas, tātad - ēd, kad gribi. Tāpat kā ķiploki, ingvers nogalina
mikrobus un paaugstina organisma imunitāti.
Kad sākam sajust pirmās saaukstēšanās pazīmes, jānogriež
gabaliņš ingvera, jānotīra un jāsūjkā tik ilgi, kamēr izzūd viegli kņudošā
sajūta - tas nozīmē, ka ingverā esošo ēterisko eļļu iedarbība ir beigusies. Tad
gabaliņu pārkož uz pusēm, jo tā var paildzināt vajadzīgo efektu.
Kad jūtamies saaukstējušies, no ingvera var gatavot ne tikai tēju, bet arī vannu.
Ingvera sakni sarīvē un 3 tējkarotes saknes vāra 1 litrā ūdens apmēram 10
minūtes. Pēc tam šo novārījumu pielej vannas ūdenim un nekāp no tās laukā
vismaz 15 minūtes. Pēc šādas vannas ātri jālien zem segas un tad nākamajā rītā
cilvēks jūtasstipri vien labāk.
Ja cilvēku moka klepus, no ingvera var izvārīt pretklepus sīrupu -
250 ml ūdens, 0,5 glāzes cukura un 1 ēdamkarote ingvera sulas jāvāra līdz
sīrupa konsistencei, tad jāpievieno naža galu sarīvēta muskatrieksta.
* Ingvera piena pagatavošana – iedarbojas pret
saaukstēšanos. 1 glāze piens – to uzvāra ar 1 tējkaroti rīvēta ingvera. Kad
piens silts tam pievieno klāt 1 tējkaroti medu.
* Ingveru jākošļā - tas attīra mutes dobumu un
piešķir elpai patīkamu smaržu.
* Ingvera dzēriens – tēja. 1 glāze vārīta
ūdens. Tai pievieno 4 plānas šķēlītes ingvera, var pievienot 1 tējkaroti medu,
vai šķēlīti citrona. Sanāk ļoti gards un enerģisks dzēriens.
* Tēja – asa. Ja vēlies lai tēja ir izteiktu
garšu. Tad uzvārītā ūdenī pievieno 5 šķēlītes ingvera un pavāri 5 minūtes. Tad
šī tēja būs daudz asāka.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru