10.06.11

Kā mājās pagatavot iebiezināto pienu?


Kurš gan vismaz reizi mūžā nav našķējies ar saldu iebiezināto pienu, varbūt pat ar karoti izēdis visu bundžiņas saturu.

Saldummīļi skaļā balsī droši vien apgalvotu, ka šāds našķis ļoti garšo. Šā produkta galvenā sastāvdaļa ir pasterizēts govs piens un, protams, daudz cukura. Ja tas ir nesaldināts – tam nepievieno cukuru, un tad visbiežāk to dēvē par koncentrētu. 

Pērkot iebiezinātu pienu, jāskatās, vai tas nav iebiezināta piena produkts, jo tam galvenā sastāvdaļa ir augu eļļa. 

Jau no padomju gadiem labi pazīstami produkti ir arī iebiezināts piens ar cukuru, kam pievienota kafija vai kakao. Šis krēmainais un ļoti saldais produkts ir laba piedeva dažādiem konditorejas izstrādājumiem – tortēm, vafeļu stobriņiem, riekstiņiem, eklēriem, bet ikdienā tomēr ar to aizrauties nevajadzētu. Bieži vien arī tējai vai kafijai pievieno iebiezināto pienu, to izvēloties piena vai saldā krējuma vietā. 

Ja bundžiņu saldā iebiezinātā piena vāra ūdens peldē uz lēnas uguns, tad iegūst brūngani zeltainu produktu, kam ir karameļu garša, vai arī tas atgādina piena īrisu konsistenci un garšu. 

Nesaldināto, tāpat kā saldināto, iebiezināto pienu lieto kā krēma aizvietotāju daudzās kūkās un mērču receptēs.

Eksperta viedoklis, Andis Brēmanis, dietologs

– Našķis! No piena jau labums būs, kalcijs un olbaltums produktā ir, bet iebiezinātā pienā ir liels cukura daudzums, tāpēc tas ir našķis, ko var izmantot dzīves saldināšanai un svētkos. Ir arī iebiezināts piens, kuram nav pievienots cukurs un ko var izmantot pie kafijas vai, vārot zupu. Šāds produkts ir koncentrēts, līdz ar to olbaltuma daudzums salīdzinājumā ar pienu būs augstāks, tauku daudzums un piena cukurs (laktoze) arī augstāks. Taču iebiezināts piens tomēr nav labs risinājums lietošanai katru dienu. Ja dzīvesveids ir aktīvs, tad var atļauties našķēties ar saldu iebiezināto pienu, bet, ja ir problēmas ar svaru, holesterīnu, cukura diabētu, tad to labāk nelietot.

Kā mājās pagatavot iebiezināto pienu?

Sastāvdaļas: 
  • 3 litri piena, 
  • pusotra litra cukura, 
  • tējkarote sodas (es sodu klāt nelieku)...ar sodu nav mēģināts! 
Avots: http://nra.lv/maja/virtuve/35479-salds-iebiezinats-piens.htm


Mājās gatavots Kondensētais piens

Sastāvdaļas:
  • 400 gr. piens,
  •  400 gr. sausais piens,
  • 450 gr .cukurs

Foto:  Kristīne Grāvīte 

Pagatavošana:
  1. Samaisa piena pulveri ar cukuru, pielej pienu un izmaisa.
  2. Liek ūdens peldē. un vāra uz mazas uguns 1,5-2 stundas.

Ja pienu savāra kopā tikai ar cukuru, iznāk nevis kondensētais piens, bet konfektes gotiņas. Gotiņām vislabāk ņemt mājas pienu un poļu cukuru 1/1.

Autors:  Kristīne Grāvīte 

Foto:  Kristīne Grāvīte 

Mājās gatavotas konfektes "Gotiņas"

Sastāvdaļas:
  • 4 glāzes piena
  • 1 glāze cukura
  • Rozīnes
  • Rieksti

Pagatavošana:

4 gl piena, 1 gl cukura (var likt vairāk, ja gribas saldāku). Vāra uz vidējas uguns, pēc stundas piens pārvēršas par iebiezināto pienu, pēc vēl kādām 15 min par gotiņu masu.(atkarībā no tā, cik biezu vēlas, var arī savārīt pavisam cietu, pielikt rozīnes, riekstus un taisiit konfektes).


Konfektes "Gotiņa"






Nav komentāru: