Kurš gan
vismaz reizi mūžā nav našķējies ar saldu iebiezināto pienu, varbūt pat ar
karoti izēdis visu bundžiņas saturu.
Saldummīļi
skaļā balsī droši vien apgalvotu, ka šāds našķis ļoti garšo. Šā produkta
galvenā sastāvdaļa ir pasterizēts govs piens un, protams, daudz cukura. Ja tas
ir nesaldināts – tam nepievieno cukuru, un tad visbiežāk to dēvē par
koncentrētu.
Pērkot iebiezinātu pienu, jāskatās, vai tas nav iebiezināta piena
produkts, jo tam galvenā sastāvdaļa ir augu eļļa.
Jau no padomju gadiem labi
pazīstami produkti ir arī iebiezināts piens ar cukuru, kam pievienota kafija
vai kakao. Šis krēmainais un ļoti saldais produkts ir laba piedeva dažādiem
konditorejas izstrādājumiem – tortēm, vafeļu stobriņiem, riekstiņiem, eklēriem,
bet ikdienā tomēr ar to aizrauties nevajadzētu. Bieži vien arī tējai vai
kafijai pievieno iebiezināto pienu, to izvēloties piena vai saldā krējuma
vietā.
Ja bundžiņu saldā iebiezinātā piena vāra ūdens peldē uz lēnas uguns, tad
iegūst brūngani zeltainu produktu, kam ir karameļu garša, vai arī tas atgādina
piena īrisu konsistenci un garšu.
Nesaldināto, tāpat kā saldināto, iebiezināto
pienu lieto kā krēma aizvietotāju daudzās kūkās un mērču receptēs.
Eksperta
viedoklis, Andis
Brēmanis, dietologs
– Našķis! No piena jau labums būs, kalcijs un
olbaltums produktā ir, bet iebiezinātā pienā ir liels cukura daudzums, tāpēc
tas ir našķis, ko var izmantot dzīves saldināšanai un svētkos. Ir arī
iebiezināts piens, kuram nav pievienots cukurs un ko var izmantot pie kafijas
vai, vārot zupu. Šāds produkts ir koncentrēts, līdz ar to olbaltuma daudzums
salīdzinājumā ar pienu būs augstāks, tauku daudzums un piena cukurs (laktoze)
arī augstāks. Taču iebiezināts piens tomēr nav labs risinājums lietošanai katru
dienu. Ja dzīvesveids ir aktīvs, tad var atļauties našķēties ar saldu
iebiezināto pienu, bet, ja ir problēmas ar svaru, holesterīnu, cukura diabētu,
tad to labāk nelietot.
Kā mājās pagatavot iebiezināto pienu?
Sastāvdaļas:
- 3 litri piena,
- pusotra litra cukura,
- tējkarote sodas (es sodu klāt nelieku)...ar sodu nav mēģināts!
Mājās gatavots Kondensētais piens
Sastāvdaļas:
- 400 gr. piens,
- 400 gr. sausais piens,
- 450 gr .cukurs
Foto: Kristīne Grāvīte |
Pagatavošana:
- Samaisa piena pulveri ar cukuru, pielej pienu un izmaisa.
- Liek ūdens peldē. un vāra uz mazas uguns 1,5-2 stundas.
Ja pienu savāra kopā tikai ar cukuru, iznāk nevis
kondensētais piens, bet konfektes gotiņas. Gotiņām vislabāk ņemt mājas pienu un
poļu cukuru 1/1.
Autors: Kristīne Grāvīte
Foto: Kristīne Grāvīte |
Mājās gatavotas konfektes "Gotiņas"
Sastāvdaļas:
- 4 glāzes piena
- 1 glāze cukura
- Rozīnes
- Rieksti
Pagatavošana:
4 gl
piena, 1 gl cukura (var likt vairāk, ja gribas saldāku). Vāra uz vidējas
uguns, pēc stundas piens pārvēršas par iebiezināto pienu, pēc vēl kādām 15 min
par gotiņu masu.(atkarībā no tā, cik biezu vēlas, var arī savārīt pavisam
cietu, pielikt rozīnes, riekstus un taisiit konfektes).
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru