Mīdijas (Mussel -angļu val.), Latīniskais nosaukums - Mytilus edulis.
Mīdijas, jeb ēdamgliemenes ir jūras delikateses, kas pieder jūras divvāku gliemeņu grupai. Pasaulē pazīstamas apmēram 25 000 sugu gliemenes. Mīdijas čaulā pēc skata un izcelsmes līdzīgas austerēm. Pasaulē 95% ēdamgliemeņu ražo akvakultūrā. Divas lielākās ēdamgliemeņu ražotājas ir Ķīna un ES, kam seko Čīle un Jaunzēlande.
Mīdijas ir ļoti garšīgs, veselīgs un ātri pagatavojams produkts. Protams, vislabāk iegādāties svaigas mīdijas, īpaši svētkiem, bet, ja sanāk, tad arī ikdienas lietošanai.
Mīdiju gaļai ir patīkama garša un augsta uzturvērtība, tās satur daudz olbaltumvielas, mineālvielas un vitamīnus. Mīdijām ir zems tauku saturs, un tās nesatur holesterīnu.
Lietošanai gatava mīdija (vārīta) |
Uzturvērtība 100 g gatava produkta:
- Kalorijas 103 kcal
- Olbaltumvielas 14.4 g
- Selēns 76 mcg
- Dzelzs 3,4 mg
- Kalcijs 88 mg
- B9 vitamīns 64 mcg
- Cinks 2,3 mg
- Nātrijs 289 mg
- D vitamīns 0,5 mcg
- B12 vitamīns 20 mcg
- Tauki 2.2 g
No 1 kg (svaigu mīdiju ar gliemežvākiem)- iznākums ~200-250 g vārītas mīdiju gaļas.
Derīgi padomi:
Nepērciet svaigas mīdijas kas ir atvērušās vaļā, tās ir beigtas! Mīdijas, kurām ir ieplēsta čaula-neizmanto! Pārbauda, vai visas mīdijas ir dzīvas – tām ir jāaizveras, paklaudzinot pret izlietni.
Svaigu mīdiju sagatavošana:
- Svaigas mīdijas notīriet no jūras zālēm un apaugumiem, nomazgājiet smiltis.
- Svaigas mīdijas ielikt bļodā ar ūdeni, kam pievienota sāls, pēc 10-15 min visas atvērtās mīdijas izmet.
- Sautējot svaigas mīdijas nav nepieciešams pievienot papildus šķidrumu, jo no mīdiju gliemežvākiem pietiekoši izdalās sula, izņēmums- ja mīdijas gatavo baltvīnā vai receptē paredzēta mērce.
Saldētu mīdiju sagatavošana:
- Ja mīdijas ir saldētas, tad atsaldē tās dabīgi, izņemot laikus no saldētavas. Pārbaudi mīdijas: izmet tās, kuras ir ieplēstas, kā arī jau atvērušās pirms gatavošanas.
- Svarīgi mīdijas nepārvārīt, jo tad tās kļūs sīkstas. Pārvārītas mīdijas nebūs sulīgas un garšīgas!Tās mīdijas, kuras nav atvērušās, nav ēdamas!
- Mīdijas jāpagatavo tajā pašā dienā, kad iegādātas. Arī vārītas nav vēlams uzglabāt ledusskapī ilgāk par 1 dienu, izņemot ja tās ir ievietotas saldētavā.
Mīdiju krāsa: mīdiju mātītei gaļa ir dzeltenā krāsā, bet tēviņam gaļa ir baltā krāsā! Nav pamata satraukumam, ka mīdijas atšķiras pēc krāsas!
Mīdijas ir viegli pagatavojamas mikroviļņu krāsnī: mīdijas ievieto speciālā traukā, kas paredzēts gatavošanai mikroviļnu krāsnī, pievieno 50 ml ūdeni un augstā temperatūrā gatavo 4-5 min.
Kā ēst mīdijas: paņem tukšas mīdijas vāciņu, to izmanto mīdiju izņemšanai no čaulas, pamērcē izņemto mīdiju mērcē un ēd!
Mīdijas var pagatavot dažādos veidos: vārīt, sautēt, kūpināt, grillēt un cept sviestā vai augu eļļā.
Katrai valstij ir savas receptes – itāļi mīdijas gatavo kopā ar pastu, spāņi paeljā, jaunzēlandieši tām pievieno īpašu vinegretu, beļģi un franči gatavo: sviests, baltvīns, saldais krējums un mīdijas.
Beļģi jau izsenis pasludinājuši Moules Frites (Mīdijas ar Frī kartupeļiem) par savu nacionālo ēdienu.
Beļģi jau izsenis pasludinājuši Moules Frites (Mīdijas ar Frī kartupeļiem) par savu nacionālo ēdienu.
Mīdijas ar frī kartupeļiem
(Recepte 4 personām)
Beļģu šefpavāra Žana Kastado recepte
Sastāvdaļas:
- 4 kg Mīdiju
- 600 g selerijas kātu
- 600 g sīpolu
- 100 g sviesta
- Ūdens
- Frī kartupeļi
- 250 g sāls
- 2 tējk. malti melnie pipari
- 1 tējk. karija
- 1 tējk. Ķiploku pulvera
- 1 tējk. seleriju sāls
- 1 naža gals Kajennas piparu
- Nomazgā, nomizo dārzeņus, sagriež 3 mm plānās šķēlītēs,
- Katliņā (vēlams katrai personai izmantot atsevišķu katliņu) liek 25 g sviesta, 250 samaisīto dārzeņu, ieber 1 kg sagatavoto mīdiju (skati mīdiju sagatavošana), pieber tējkaroti garšvielu, tad pievieno 1 ēd. ūdens, un 50 g atlikušo samaisīto dārzeņu.
- Katliņam uzliek vāku un vāra uz stipras uguns 7 min, tad visu apmaisa.
- Kad mīdiju gliemežvāki ir atvērušies, tās pasniedz katliņā.
Receptē izmantotas svaigas Mīdijas.
Mīdijas baltvīna mērcē
Sastāvdaļas:
- 1 kg Mīdijas
- 100-150 ml baltvīns
- 2-3 ēd. sviests
- 1 sīpols
- 2-3 daiviņas ķiploks
- Sāls, malti pipari
- Pētersīļi (buntīte)
(izmantojam saldētas Mīdijas)
- Nomizo un sasmalcini sīpolu, ķiploka daiviņas. Nomazgā, notīri un sasmalcini pētersīļus.
- Dziļā pannā vai katlā ieliec sviestu, izkausē, pievieno sasmalcinātos sīpolus, apcep līdz mīksti (bet ne brūni), pievieno atkausētas mīdijas, pielej 100-150 ml baltvīnu, pievieno pusi no sasmalcinātajiem pētersīļiem, mazliet sāli un maltos melnos piparus, visu apmaisi, uzliec katliņam vāku un sautē 5-7 min. Sautēšanas laikā mīdijas ir jāapmaisa.
- Līdzko mīdijas atveras, tās ir gatavas.
- Gatavas mīdijas liec pasniegšanas traukā, pārlej ar mērci kurā sautējās mīdijas, pārkaisi ar svaigiem pētersīļiem.
Mīdijas baltvīna mērcē |
Klāt parasti ēdam dārzeņu salātus, vārītus spageti! Garšu buķete, ko veido spageti, mīdiju un mērces simfonija ir tā vērta, lai mēģinātu.
Klāt lieliski derēs glāze baltvīna un svaiga maize.
Mīdijas saldā krējuma mērcē (Franču recepte)
Pagatavošana
Sastāvdaļas
- 1 kg Mīdijas
- 100-150 ml baltvīns
- 100-150ml saldais krējums
- 2 sīpoli
- 2 daiviņas ķiploks
- 1-2 ēd.olīvu eļļa
- Timiāns
- Citrons,
- Sāls, melnie pipari
- Pētersīļi vai koriandra zaļumi rotāšanai
- Uzsildam katliņu vai dziļu pannu kurā ielietas 2 ēd. olīveļļa,
- Sagriežam smalki sīpolu un ķiploka daiviņas, liekam katlā, pievienojam timiānu un sautējam, (Svarīgi sīpolus nesacep brūnus, tiem jābūt tikai mazliet apceptiem).
- Kad sīpoli mazliet apcepti, liekam katliņā mīdijas, pārlejam ar baltvīnu, pievienojam mazliet sāli un melnos piparus, apmaisām, uzliekam katlam vāku un uzvārām apmērām 5-7 min, kad mīdiju gliemežvāki ir atvērušies vaļā - tās ir gatavas.
- Gatavas mīdijas izņem no katliņa un liek šķīvī,
- Katliņā: mīdiju- baltvīna suliņai pievienojam klāt saldo krējumu un pavāram 3-4 min,
- Gatavu mērci pārlej mīdijām pasniegšanas sķīvī.
Dekorē ar citrona daiviņām, sasmalcinātiem pētersīļiem!
Informācija par mīdijām:
Mīdijas uzturas līdz 10 m dziļumam. Daudzas no tām
upju grīvu un jomu tuvumā ir piestiprinājušās pie pāļiem un akmeņiem. Mūsdienās
ar lieliem panākumiem mīdiju audzēšana notiek Vidusjūrā, Adrijas jūrā, Spānijas
krastos, Francijas ziemeļu, Holandes un Austrijas un Norvēģijas krastos.
Lielāko sugu ēdamgliemenes sastopamas Ziemeļamerikā, Āzijas austrumu piekrastē.
Jaunzēlandes ēdamgliemenes tiek audzētas tikai
Jaunzēlandē, Zaļās ēdamgliemenes no Jaunzēlandes atšķiras ar īpašu garšu un
struktūru. Jaunzēlandes zaļās ēdamgliemenes ir lielākas par citu šķirņu
ēdamgliemenēm. Šie ārkārtīgi sulīgie un maigie moluski ar lielisko garšu var
būt divās krāsās: aprikožu vai krēma. Zaļās ēdamgliemenes var ēst pēc
atkausēšanas ar citronu sulu. Tā kā tās guļ savos "traukos", mīdijas
var vienkārši uzsildīt.
Ziemeļu mīdija pieder pie ēdamgliemeņu dzimtas,
izceļas ar īpaši garšīgu gaļu un satur augstvērtīgas barības vielas. Tās ir
nozīmīgākās ēdamo sugu gliemenes.
Mīdiju sezona: no septembra līdz aprīlim!
Uzturā lietojamās vislielāko atsaucību guvušas Spāņu
ēdamgliemenes čaulā (tās tiek dēvētas arī par melnajām vai zilajām mīdijām) un
Jaunzēlandes zaļās ēdamgliemenes.
Realizācijā nonāk svaigas, saldētas, kaltētas vai
konservētas mīdijas. Nozvejas vietās tās apstrādā ar karstiem tvaikiem un
nekavējoties sasaldē, uzglabā un realizē saldētā veidā.
Piedāvājuma un fasējuma ziņā ēdamgliemenes pārdod:
nefasētas, sabērtas tīkliņos vai atvēsinātas un gatavas lietošanai vakuuma iepakojumā.
Spānijā lielākās vidusjūras ēdamgliemenes bieži konservē izlobītas.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru