Diedzēti graudi |
Diedzēto
graudu receptes
Mājas biezpiens ar
kresēm
Sastāvdaļas
- Rūgušpiens – 2 l
- Kreses – 1 sauja
- Jūras sāls – 1/3 tējk.
- Ķiploks – 1 daiviņa
Pagatavošana
- Rūgušpienu lej katlā un karsē līdz 40 grādu temperatūrai
- Pievieno sasmalcinātu ķiploku un sāli
- Kad sāk atdalīties sūkalas, noņem no sildvirsmas un atstāj uz 10 minūtēm
- Izkās caur marli, pievieno kreses un pasniedz siltu vai atdzesētu
Padoms!
Mājas
biezpienu vari pagatavot arī ar cukuru un kanēli, piparmētrām,pasniedzot ar svaigām
ogām!
Kressalātu un diedzēto
graudu pesto
Sastāvdaļas
- Svaigas kreses – 3 saujas
- Viegli grauzdēti ciedru rieksti (iespējams izmantot arī Indijas riekstus vai zemesriekstus) – 1 sauja
- Rīvēts cietais siers (piemēram, parmezāna tipa) – 1 sauja
- Ekstra Virgin olīveļļa 80–150 ml
- Sula no puses citrona
- Smalki sagriezta ķiploka daiviņa
- Jūras sāls, malti melnie pipari – pēc garšas
Pagatavošana
- Vari izmantot blendera krūzi vai arī sajaukt sastāvdaļas piestā.
- Ja pesto gatavo blendera krūzē, tad liec tajā visas sastāvdaļas un samal.
- Ja esi izvēlējies piestu, pirmās saspied kreses ar ķiploku, pipariem un sāli. Pievieno riekstus,parmezāna tipa sieru un tikai tad pielej eļļu un citrona sulu. Eļļu lej tik, cik nepieciešams, lai mērce iegūtu vēlamo biezumu.
Padoms
Ja pesto
esi iecerējis smērēt uz maizītēm, lai pesto būtu biezāks, eļļu tam pievieno
pavisam nedaudz. Ja pesto
izmantosi salātiem, tam būs nepieciešams nedaudz vairāk eļļas!
Citrusaugļu salāti ar
kresēm
Sastāvdaļas
- Citrusaugļi – 6 gab. (piemēram, apelsīni, greipfrūti, klementīni, laimi)
- Zaļās pistācijas – 100 g
- Dzeltenās rozīnes – 100 g
- Aragulas (rukolas) kreses – 2 saujas
- Svaigas piparmētras – 1 sauja
Mērcei
- Jogurts bez piedevām – 4 ēdamk.
- Medus vai kļavu lapu sīrups – 1 ēdamk.
- Svaigs čili – naža gals
- Ķiploks – 1 daiviņa
Pagatavošana
- Citrusaugļus noskalo un nomizo, sagriez plānās šķēlītēs un kārto uz šķīvjiem.
- Siltā ūdenī uzbriedini rozīnes un pārkaisi tās citrusaugļiem.
- Sasmalcini piparmētras un pistācijas - pārkaisi salātiem.
Mērce
- Smalki sagriez čili, sajauc ar medu un jogurtu.
- Salātus pārlej ar mērci, pievieno aragulas kreses.
Padoms!
Salātus
var pasniegt arī pie saldajiem ēdieniem, piemēram, šokolādes musa vai biezpiena
krēma. Tad jogurta mērcē čili un ķiploku aizstāj ar 1 tējkaroti kanēļa. Saldajiem
ēdieniem izmanto pēc garšas maigākas kreses vai nepievieno tās vispār.
Kā pareizi diedzēt graudus skatiet šeit >>>>
Uzturā lietojot diedzētus graudus un asnus, nav jābaidās no
liekām kalorijām – vienā tasē svaigo zaļumu ir tikai 16 kalorijas! No visa
diedzēto graudu klāsta kviešu graudi ir vienīgie, ko izmanto arī saldēdienu
gatavošanā.
Diedzētiem kviešu graudiem pievieno riekstus, rozīnes,
svaigus augļus vai ogas, mazliet medus. Tīrkultūrā vai jogurtā iekaisi
diedzētus graudus un kaltētas dzērvenes, ķiršus vai ievārījumu.
Diedzētos
zaļumus vari ēst tāpat, vari pievienot dažādiem ēdieniem: ar asniem bagātīgi
apber rīta brokastu maizītes, pievieno salātiem, krēmzupām, kefīram,
biezpienam, dārzeņu sulām. Diedzētus kviešu graudus pievieno gaļas, īpaši putnu
gaļas ēdieniem.
Ēšanai paredzēto
asnu iegūšanai der tikai ar bioloģiskām metodēm audzēti graudi vai sēklas no
pašu dārza.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru