19.04.13

Diedzēti graudi

Diedzēti graudi

Diedzēti graudi agrā pavasarī ir tieši tas, kas vajadzīgs organismam, lai papildinātu enerģijas un vitamīnu rezerves. Ziemā, kad dabisko vitamīnu rezerves organismā pakāpeniski izzūd, graudu un sēklu diedzēšana un dīgstu lietošana uzturā ir ļoti labs veids, kā, pavasari gaidot, vairot enerģiju un stiprināt savu veselību.


 «Diedzējumi būs «īsta vitamīnu bumba», ja pievienosi tos salātiem, omletēm, biezpienam, liksi uz maizītes vai izmantosi citu ēdienu dekorēšanai,» saka Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.


Diedzēto graudu receptes

Mājas biezpiens ar kresēm

Sastāvdaļas
  • Rūgušpiens – 2 l
  • Kreses – 1 sauja
  • Jūras sāls – 1/3 tējk.
  • Ķiploks – 1 daiviņa

Pagatavošana
  • Rūgušpienu lej katlā un karsē līdz 40 grādu temperatūrai
  • Pievieno sasmalcinātu ķiploku un sāli
  • Kad sāk atdalīties sūkalas, noņem no sildvirsmas un atstāj uz 10 minūtēm
  • Izkās caur marli, pievieno kreses un pasniedz siltu vai atdzesētu


Padoms!
Mājas biezpienu vari pagatavot arī ar cukuru un kanēli, piparmētrām,pasniedzot ar svaigām ogām!


Kressalātu un diedzēto graudu pesto

Sastāvdaļas
  1. Svaigas kreses – 3 saujas
  2. Viegli grauzdēti ciedru rieksti (iespējams izmantot arī Indijas riekstus vai zemesriekstus) – 1 sauja
  3. Rīvēts cietais siers (piemēram, parmezāna tipa) – 1 sauja
  4. Ekstra Virgin olīveļļa 80–150 ml
  5. Sula no puses citrona
  6. Smalki sagriezta ķiploka daiviņa
  7. Jūras sāls, malti melnie pipari – pēc garšas

Pagatavošana
  • Vari izmantot blendera krūzi vai arī sajaukt sastāvdaļas piestā.
  • Ja pesto gatavo blendera krūzē, tad liec tajā visas sastāvdaļas un samal.
  • Ja esi izvēlējies piestu, pirmās saspied kreses ar ķiploku, pipariem un sāli. Pievieno riekstus,parmezāna tipa sieru un tikai tad pielej eļļu un citrona sulu. Eļļu lej tik, cik nepieciešams, lai mērce iegūtu vēlamo biezumu.


Padoms
Ja pesto esi iecerējis smērēt uz maizītēm, lai pesto būtu biezāks, eļļu tam pievieno pavisam nedaudz. Ja pesto izmantosi salātiem, tam būs nepieciešams nedaudz vairāk eļļas!


Citrusaugļu salāti ar kresēm

Sastāvdaļas
  • Citrusaugļi – 6 gab. (piemēram, apelsīni, greipfrūti, klementīni, laimi)
  • Zaļās pistācijas – 100 g
  • Dzeltenās rozīnes – 100 g
  • Aragulas (rukolas) kreses – 2 saujas
  • Svaigas piparmētras – 1 sauja

Mērcei
  • Jogurts bez piedevām – 4 ēdamk.
  • Medus vai kļavu lapu sīrups – 1 ēdamk.
  • Svaigs čili – naža gals
  • Ķiploks – 1 daiviņa


Pagatavošana
  1. Citrusaugļus noskalo un nomizo, sagriez plānās šķēlītēs un kārto uz šķīvjiem.
  2. Siltā ūdenī uzbriedini rozīnes un pārkaisi tās citrusaugļiem.
  3. Sasmalcini piparmētras un pistācijas - pārkaisi salātiem.

Mērce
  1. Smalki sagriez čili, sajauc ar medu un jogurtu.
  2. Salātus pārlej ar mērci, pievieno aragulas kreses.


Padoms!
Salātus var pasniegt arī pie saldajiem ēdieniem, piemēram, šokolādes musa vai biezpiena krēma. Tad jogurta mērcē čili un ķiploku aizstāj ar 1 tējkaroti kanēļa. Saldajiem ēdieniem izmanto pēc garšas maigākas kreses vai nepievieno tās vispār.


Uzturā lietojot diedzētus graudus un asnus, nav jābaidās no liekām kalorijām – vienā tasē svaigo zaļumu ir tikai 16 kalorijas! No visa diedzēto graudu klāsta kviešu graudi ir vienīgie, ko izmanto arī saldēdienu gatavošanā. 

Diedzētiem kviešu graudiem pievieno riekstus, rozīnes, svaigus augļus vai ogas, mazliet medus. Tīrkultūrā vai jogurtā iekaisi diedzētus graudus un kaltētas dzērvenes, ķiršus vai ievārījumu. 

Diedzētos zaļumus vari ēst tāpat, vari pievienot dažādiem ēdieniem: ar asniem bagātīgi apber rīta brokastu maizītes, pievieno salātiem, krēmzupām, kefīram, biezpienam, dārzeņu sulām. Diedzētus kviešu graudus pievieno gaļas, īpaši putnu gaļas ēdieniem.



Ēšanai paredzēto asnu iegūšanai der tikai ar bioloģiskām metodēm audzēti graudi vai sēklas no pašu dārza.

Kā pareizi diedzēt graudus skatiet šeit >>>>


Nav komentāru: