28.04.13

Pildītas mīdijas jeb Tapas (spāņu virtuve)


Mīdijas ir ļoti vērtīgs pārtikas produkts – tajās ir daudz joda, B vitamīna un citu organismam vajadzīgu uzturvielu. Lasīt vairāk>>>

Spāņu uzkodas Tapas jeb Pildītas mīdijas
Tapas ir Spānijā iecienītas uzkodas, ko parasti pasniedz kafejnīcās un krogos. Pildītas mīdijas ir viens no tapu veidiem. Tās bauda kopā ar vīnu un alu. Tapas pasniedz pirms galvenās ēdienreizes, parasti vakariņām.

Sastāvdaļas:
  • Svaigas Mīdijas (pēc vajadzības)
  • 2 ēd.Kviešu milti,
  • 1 gl piens,
  • sīpoli,
  • olīveļļa cepšanai,
  • rīvmaize,
  • ola(panēšanai),
  • sāls,
  • kajenas pipari vai asās paprikas pulveris
  • melnie maltie pipari

 
Tvaicējam mīdijas

Pagatavošana
  1. Vispirms nelielā ūdens daudzumā tvaicē mīdijas. Tvaicēšana ilgst tikai mazu brītiņu – aptuveni divas minūtes.
  2. Mīdijas atdzesē, izloba un sasmalcina. 
  3. Pēc tam sāk gatavot Bešamel mērci, (vajadzēs kviešu miltus, sīpolu un pienu).

 
Gatavojam mīdiju pildījumu

Gatavojam Bešamel mērci 
  • Sviestā apbrūnina sīpolus. (Tiem jābūt apceptiem, bet nevajadzētu veidot putru)
  • Pievieno sasmalcinātās mīdijas. Turpina ar kviešu miltu apcepšanu, kam seko piena pieliešana. To dara pamazām un lēnām, lai izvairītos no miltu kunkuļiem. Visu laiku rūpīgi maisa, kamēr izveidojas gandrīz viendabīga masa. Kunkuļus drīkst veidot tikai saceptie sīpoli, nevis neizmaisītie milti. Drīkst būt sīpolu bumbas, bet nekādā gadījumā  miltu bumbas.
  • Bagātīgajai mērcei pievieno nedaudz sāls, var arī melnos piparus, ja pieliksiet Kajenas piparus vai asās paprikas pulveri, pildījums būs asāks.
  • Masu ieliek bļodā, ko aptin ar pārtikas plēvi un noliek vēsumā, šajā gadījumā uz balkona.

Pildītās mīdijas apcepam olīveļļā

Tapu pagatavošana
  • Kad masa sabiezējusi un atdzisusi, ar mazu karotīti vai virtuves lāpstiņu to iepilda noskalotās mīdiju čaulās, tās apviļā miltos, olā un rīvmaizē un cep sakarsētā olīveļļā.
Šo tapu ēšanai parasti izmanto nelielas karotītes.

Lai arī tapās ir jūras veltes, ko parasti bauda ar baltvīnu, tās labi garšo arī ar sarkanvīnu, jo jūras veltes ir ceptas.

Padoms: 
  1. Havjers iesaka izmantot pēc iespējas lielākas mīdijas, jo tad pildīšana un pēc tam arī ēšana veiksies ātrāk. Protams, var izmantot arī mazās mīdijas, bet jārēķinās, ka tādā gadījumā gatavošana un ēšana būs piņķerīgāks process.
  2. Mērce kā ideāls pamats citām uzkodām. Šoreiz mērcē iemaisītas mīdijas, ko pēc tam pilda čaulās. Taču tikpat labi garšo arī Bešamel mērce, kurā iemaisīts šķiņķis vai kūpināta vista. Šīs sastāvdaļas pievieno pēc sīpolu apcepšanas un tad masu atdzesē, līdz tā kļūst biezāka. No masas veido bumbiņas, ko apviļā olā un rīvmaizē, bet pēc tam apcep.
  3. Šādas kroketes būs arī sātīgs otrais ēdiens. Tas labi garšos kopā ar ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, piemēram, tvaicētiem puķkāpostiem. 

Receptes autors: Spāņu kultūras centra «Seneca» vadītājs Havjers Fernandess Kruss

Vairāk par Havjeru varat izlasīt šeit>>

Nav komentāru: